Pretraga

Veliko sveučilište gradi sportske terene, žele uvesti izborne predmete iz vježbanja i očuvanja zdravlja

A- A+

Da je tjelesna aktivnost bitna za očuvanje fizičkog, ali i mentalnog zdravlja, pokazala su do sada brojna istraživanja. No, Sveučilište u Rijeci zabrinula je činjenica da se nastava Tjelesne i zdravstvene kulture provodi samo na polovini prijediplomskih studija te je nastavom TZK obuhvaćena tek četvrtina studenata prve i druge godine prijediplomskih studija. Stoga je u planu izgraditi dva nova sportska terena na površini iza Akademije primijenjenih umjetnosti te uvesti izborne predmete iz tjelesnog vježbanja i očuvanja zdravlja.

Ilustracija: Unsplash

Prema pisanju Novog lista, Senat Sveučilišta u Rijeci na posljednjoj sjednici usvojio Smjernice za razvoj sporta na Sveučilištu u Rijeci 2022. – 2025. U sklopu njih planirani cilj je proširenje sportsko-rekreativnih kapaciteta pa bi već u srpnju iduće godine na Kampusu trebala biti dostupna dva nova sportska terena – košarkaški i cageball igralište. Oba će biti smještena iza Akademije primijenjenih umjetnosti.

Novi list prenosi da se prostor uređuje u okviru projekta ‘Žilavi Kampus’ i koji će uz sportske obuhvaćati i druge sadržaje. Na Senatu je usuglašeno kako je potrebno razviti ponudu sportskih programa za studente i djelatnike, a posljedično i povećati broj studenata i zaposlenika koji se rekreativno bave sportom.

Izdvojeni članak
tjelesni, sportska dvorana

Oko 90% djece pri upisu u školu fizički je aktivno, na završetku 17%: Nastavnici TZK-a dobivaju novi zadatak

Naime, Sveučilište je uočilo trend ukidanja obveznog predmeta TZK-a na studijskim programima – on se prošle godine provodio na 50 posto svih prijediplomskih studijskih programa, a nastavom tjelesnog bila je obuhvaćena tek četvrtina studenata prve i druge godine prijediplomskih studija. Osim izgradnje sportskih terena, u planu je Sveučilišta u Rijeci, prenosi Novi list, u sklopu ponude zajedničkih izbornih predmeta Sveučilišta u Rijeci, pokretanje više interdisciplinarnih izbornih predmeta iz područja tjelesnog vježbanja te očuvanja i unaprjeđenja zdravlja za studente svih godina studija.

Plan je i povećati broj stručnih suradnika koji će pomoći u kreiranju i provođenju sportskih i rekreativnih programa, ali i osnovati  Centar za sport, a na koncu i razviti normativni okvir za osiguranje posebnih uvjeta studiranja studenata kategoriziranih sportašima koji trenutno nedostaje. U konačnici, na Sveučilištu u Rijeci žele pokrenuti i nove studijske programe za studente sportaše te osmisliti sustav stipendija za studente sportaše, prenosi Novi list.

Napomenimo kako ćemo se TZK-om, ali na školskoj razini, baviti i na ovogodišnjoj obrazovnoj konferenciji portala srednja.hr, Obrazovanje na prekretnici, koja se održava 7. studenog. Jedan od panela je ‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?’, a s dvoje stručnjaka i učenikom nastojat ćemo odgovoriti, među ostalim, čemu služi nastava tjelesnog u školama, zašto je važno imati takav predmet u školi, je li postojeći fond sati dovoljan i kakvi su prostorni uvjeti u školama.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Treba li se tjelesni u školama ocjenjivati?