Pretraga

SDP, SNAGA i Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku podržali naš zahtjev za prvim obrazovnim političkim #konsenzusom

A- A+

Nakon dosadašnjih pet parlamentarnih političkih stranaka koje su podržale inicijativu portala Srednja.hr za uključivanjem učenika u obrazovnu reformu, tko god ju provodio, danas su naš prijedlog za #konsenzus podržali SDP, SNAGA i Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku.

Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj

S ciljem uspostave prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj, Srednja.hr predlaže da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina, putem javnog poziva. Zbog toga je portal uputio svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev za očitovanjem o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Zahtjev poslan strankama možete pročitati ovdje.

Dosad su #konsenzus podržali HSS, HNS, HSLS i GLAS, a danas su stigle podrške iz SDP-a, SNAGE i Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku.

SDP: Svakako podržavamo ideju da se učenici uključe izravno u rad pojedinih stručnih radnih skupina

SDP nam je u svojoj potvrdi #konsenzusa, dao i primjedbe na samu ideju, koje prenosimo u cijelosti.

– Poštovane novinarke i novinari portala Srednja.hr, zahvaljujemo na vašem dopisu i upitu te hvalevrijednoj inicijativi da se u osmišljavanje Cjelovite kurikularne reforme i izradu kurikularnih dokumenata uključe i učenice i učenici. Također vam ovim putem želimo čestitati i na vašem praćenju sustava obrazovanja  kao i razotkrivanju manjih ili većih nepravilnosti u sustavu te vas ohrabriti da u tom smjeru nastavite djelovati.

Već prilikom izrade Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je potaknula Vlada pod vodstvom SDP-a, konzultirani su, u nizu razgovora s različitim dionicima obrazovnog sustava, i predstavnici učenika. Strategija naglašava da učenik mora biti u središtu obrazovnog procesa.

Izdvojeni članak

Treća parlamentarna stranka podržala prijedlog prvog političkog obrazovnog #konsenzusa

Prilikom osmišljavanja Cjelovite kurikularne reforme kao dijela Strategije vodilo se računa i o interesima i željama učenika. Istina, te su želje i interese radnim skupinama i Ekspertnoj radnoj skupini prenosili učitelji, a ne izravno učenici (osim neformalno).

Svakako podržavamo ideju da se učenici uključe izravno u rad pojedinih stručnih radnih skupina i to tako da se i njih obuhvati javnim natječajem. Pritom ne mislimo da bi se ovlasti učenika trebale razlikovati od ovlasti ostalih članova SRS-a u smislu kako je to predloženo u Prijedlogu ovlasti učenika: “Neobvezujuće predlaganje promjena kurikuluma članovima Stručne radne skupine”. Ni prijedlozi ostalih članova nisu obvezujući, nego se do konačnog dokumenta dolazi dogovorom u kojem bi učenici trebali sudjelovati na isti način kao i ostali članovi.

Iako sudjelovanje u državnim natjecanjima može biti pokazatelj interesa i kvalitete pojedinog učenika, ipak mislimo da je za ovu vrstu angažmana najvažnije motivacijsko pismo i osobni prijedlog razvoja predmetnog kurikuluma, a uspjeh na državnim natjecanjima je dodatni element evaluacije kandidata. Možda bi se moglo razmisliti o pismima preporuke dvoje učitelja umjesto samo kontakt osoba koje mogu potvrditi učenikove reference.

Izdvojeni članak

Stigla podrška prve stranke iz vladajuće koalicije na naš prijedlog #konsenzusa za učenike

S obzirom na potrebno iskustvo u obrazovnom procesu, smatramo da bi za sudjelovanje u izradi kurikularnih dokumenata u obzir mogli doći samo učenici viših razreda srednjih škola.

Uz ove manje prijedloge u potpunosti prihvaćamo vaš prijedlog načina uključivanja učenica i učenika  u rad stručnih radnih skupina.

Poteškoće koje vidimo su sljedeće:

  1. U ovoj fazi izrade kurikularnih dokumenata radi se kurikulum za gimnazije i općeobrazovne sadržaje u strukovnim školama. Mogu li učenike strukovnih škola predstavljati učenici iz gimnazija i obratno? Znači li to da bi u SRS-ima za pojedine općeobrazovne predmete trebala biti po dva učenika? Osim toga, neki se općeobrazovni predmeti odnose i na trogodošnje škole. Djelomično je to riješeno za obvezne predmete na državnoj maturi, za koje ste predložili po dva kandidata, ali treba razmisliti o sustavnom i pravednom rješenju.
  2. Pretpostavljamo da bi učenici srednjih škola sudjelovali i u izradi kurikularnih dokumenata za osnovne škole. Tu se javlja isti problem jer je pitanje koji učenici srednjih škola najbolje predstavljaju učenike osnovnih škola?

Nadamo se da ćete sa svojim prijedlozima naići na široku političku podršku i doista se približiti nacionalnom konsenzusu, stoji u detaljnom odgovoru SDP-a.

SNAGA: Svojim mišljenjima i stavovima, učenici mogu i trebaju značajnije pridonijeti poboljšavanju i modernizaciji obrazovnog sustava

Iz SNAGE nas je kontaktirao predsjednik Glavnog odbora Goran Aleksić. Podršku SNAGE prenosimo u cijelosti.

– SNAGA, kao stranka koja se kroz građanski aktivizam zalaže za pozitivne promjene u društvu, apsolutno podržava proširenje ovlasti Ekspertne radne skupine na način da kroz javni poziv uključi i učenike u stručne radne skupine za izradu predmetnih kurikuluma i to prema prijedlogu javnog poziva i prijedlogu ovlasti učenika koji portal Srednja.hr predlaže.

Izdvojeni članak

MOST nezavisnih lista podržao #konsenzus za uključivanje učenika u obrazovnu reformu

Budući da su učenici uz učitelje, nastavnike i sve ostale radnike odgojno-obrazovnih ustanova dio školskog sustava, neophodno je njihovo uključivanje u kurikularnu reformu. Kako srednjoškolsko obrazovanje uvelike određuje životni put mladih, sudjelovanje učenika u radu stručnih radnih skupina za izradu predmetnih kurikuluma jest ulaganje u njihovu budućnost, a time i u budućnost cjelokupnog društva. Svojim mišljenjima i stavovima, prijedlozima i primjedbama upućenim stručnjacima učenici mogu i trebaju značajnije pridonijeti poboljšavanju i modernizaciji obrazovnog sustava. Podrška prvom političkom obrazovnom konsenzusu u Hrvatskoj!, stoji u priopćenju SNAGE.

I KZ Promijenimo Hrvatsku za prvi politički obrazovni #konsenzus

Iz Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku poručili su nam da svi njihovi zastupnici podržavaju naš prijedlog.

Izdvojeni članak

Učenički #konsenzus uspio je pomiriti HNS i bivše HNS-ovce iz nove stranke GLAS

– Obavještavamo Vas da zastupnici Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku (nezavisni zastupnik Marin Škibola i članovi političke stranke Promijenimo Hrvatsku g. Ivica Mišić i prof.dr.sc. Ivan Lovrinović) podržavaju uključivanje učenika u sastav Stručnih radnih skupina za izradu predmetnih kurikuluma.

Istaknimo i kako su naš prijedlog #konsenzusa podržali i Nacionalno vijeće učenika RH te Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola koje predstavlja 40.000 studenata u Hrvatskoj.

Cijeli prijedlog #konsenzusa pročitajte u nastavku.

[scribd id=352518310 key=key-pPiF9ZWYz8Ka6iWvS1TC mode=scroll]