Pretraga

Tips & Tricks za uplašene brucoše koji sele od mame i tate: 4 savjeta za pranje robe

A- A+

Odlazak od kuće uvijek je stresna situacija, pogotovo kada ste uplašeni brucoš i ne znate gdje vam je glava, a gdje vam je noga. Jedino možda gore od odlaska jest da ostanete doma, ali sami. Dobro je dok ste u situaciji koja je pod kontrolom, no što ako se dogodi nešto neočekivano? Recimo, da morate upaliti perilicu rublja?

foto: Pexels; Gratisography

Veš mašina, mašina za robu ilitiga pravilno – perilica rublja. Jedan je to od najbitnijih uređaja u svakome kućanstvu, pa tako i onom studentskom. Kolika god da vam je muka baviti se robom i pranjem iste, zamislite samo kako bi bilo da nemate perilicu…Već da morate sve na ruke prati? Dosta kritično, slažemo se.

Ipak, koliko god perilica rublja olakšavala stvari, toliko je i teško koristiti ju. Dobro, nije fizički teško (u većini slučajeva), no zaista može dovesti do razno raznih pitanja na koja nemate odgovore. S vremenom ćete ih imati, ali ako prvi put stavljate prati robu – što onda? Vrlo vjerojatno ćete nazvati svoju majku i pokušati joj detaljno objasniti što radite.

S druge strane telefona, vaša majka će se vjerojatno pitati kako vas je uopće mogla pustiti same, kad ne znate niti oprati vlastitu robu. Osim toga, bit će joj vjerojatno kritično to što se niste mogli snaći s tako banalnim problemom kao što je pranje rublja, ili da barem niste mogli ‘guglati’ (‘zar ti to ne piše tamo negdje na Internetu?’).

Kako biste izbjegli to sramoćenje (ništa nije sramota pred mamom, realno), odlučili smo sastaviti kratki vodič kroz pranje rublja. Sasvim sigurno nećemo pokriti sve moguće probleme, no nadamo se da ćemo uspjeti barem dio. Ukratko, trebali biste se barem manje osramotiti sa svojim neznanjem, nakon što prođete kroz ovaj vodič. Pa krenimo!

Izdvojeni članak

Minusi života u studentskom domu: Što je s peglanjem odjeće?

Odvajanje rublja

Možda i najteži zadatak jest upravo ovaj. Ovisno o tome koliko mjesta imate u sobi/stanu (a vjerojatno nemate), robu ćete odvajati odmah kad ju ‘bacite na pranje’ ili prije nego što napunite perilicu. Prvi način će vam vjerojatno uštedjeti par minuta vremena, no preživjet ćete i bez toga, nije krucijalno.

Ono što je krucijalno jest da robu odvajate u ove četiri kategorije: svijetlo, tamno, osjetljivo i posteljina. Pod osjetljivo ide odjeća za koju smatrate da bi se mogla oštetiti u pranju (svila, pletenina, šljokice i slično), a to perete na 30°. Postoje razne varijacije programa, pa tako možete birati – bitno je samo da ne stavljate na višu temperaturu i da smanjite broj okretaja u minuti za centrifugu (stavite na minimum).

Tamna i svijetla roba se peru na identičan način – stavite sve na neki ‘srednji’ program, na 40°. Bitno je samo da pripazite pri razdvajanju pa da vam se crna majica ne nađe u mixu s bijelim košuljama. Kada stavljate tamno, gledajte na to kao da je riječ o šarenome, dok za svijetlo imajte na umu da se na bijeloj robi vidi i najmanja promjena u boji.

Kada perete posteljinu, tada perete i ručnike, ali i donje rublje (gaćice, čarape, ali i maske!). Ovo je najdulji program pa ćete zato morati izdvojiti nešto više vremena (kažemo vam da se unaprijed pripremite). Posteljina se pere na 60°, a po mogućnosti i na 90°. Što viša temperatura, to će roba biti bolje oprana. No, ako imate šarene ručnike, možda je bolje probati prvo nižu temperaturu i ne riskirati. Broj okretaja u centrifugi stavite na maksimum.

Doziranje deterdženta

Bez obzira na to koliko se vi potrudili da pogodite temperaturu i program, ništa vam to ne znači ako ne stavite dovoljno deterdženta. Ako ste smotani student (vjerojatno jeste), najjednostavnije će vam biti da kupite kapsule. U jednoj kapsuli vam je već uključen i omekšivač, pa ih je dovoljno samo ubaciti.

No, ako želite eksperimentirati, bitno je samo da se imate uvijek na umu i to koliko je mašina puna, odnosno nije. Rijetke su situacije u kojima možete pretjerati s dozama, ali će zato biti problematično ako budete škrtarili. Kad je omekšivač u pitanju, na punu mašinu stavite cijeli čep, a nikad manje od pola. Deterdžent možete staviti jednu mjericu kada je puna mašina, mjericu i pol ako je ‘prepuna’, a tri četvrtine mjerice ako je polu-prazna.

Maramice za skupljanje boje

Kada živite sami, velike su šanse da će vam često faliti robe za oprati, odnosno neće vam imati smisla prati odvojeno crvenu, crnu, zelenu i žutu odjeću. Kad se odlučite sve pomiješati (a hoćete), imajte samo na umu da nikad u mix ne dodajete novu odjeću, nikad opranu. Ta bi mogla pustiti boju i izazvati probleme. I po mogućnosti, uvijek ubacite u mašinu i nekoliko maramica za skupljanje boje.

Extra info

Koliko god se potrudite oko toga da robu operete, ako ju ne osušite pravilno, niste ništa napravili. Bitno je da ju prije svega, izvadite iz mašine što prije – inače bi mogla pokupiti ružan miris. Također, idealno bi bilo da ju uvijek sušite ‘prirodno’, po mogućnosti negdje vani. Tada pripazite i na to da ju protresete prije nego što ju objesite, kako biste morali što manje peglati.

I za sam kraj, najbitnije – uvijek ispraznite džepove od robe koju perete. Nemojte slučajno oprati novce, maramice, slušalice ili hranu. Bit će dosta nezgodno, vjerujte nam. Radije provjerite i dva puta sve džepove, nego da kasnije imate kaos koji ćete sami morati popraviti.