Pretraga

Kako olakšati najgori kućanski posao: Četiri savjeta koja pomažu kod peglanja

A- A+

Možda i najgora stvar s kojom se možete susresti jest peglanje. Riječ je o kućanskom poslu koji htjeli ili ne, morate obaviti, kad-tad. I dok prašinu po podu možete ignorirati (dok ne razvijete alergije barem), ne možete izaći u zgužvanoj odjeći (ili možete?).

foto: Pexels; cottonbro

Peglanje je sasvim sigurno jedan od najtežih kućanskih poslova. Osim što oduzima puno vremena (ako ne pazite na detalje, bolje da ni ne peglate), neugodno je. Zimi možda i dobro dođe dodatna toplina, ali ljeti svakako ne. Dodajte k tome i bol u leđima zbog krivljenja nad daskom za peglanje i imate savršen mix za najgore od najgoreg.

Posebno je teško onda kada ste student, pa vrlo vjerojatno ni nemate dasku za peglanje, a upitno je i kakvu peglu imate. Djevojke se često, iz teške lijenosti, odluče peglati s peglom za kosu. Za manje površine to možda nekako i uspije, ali za veće svakako nije opcija. Na kraju krajeva, sve se svede na jedno – morate stati za dasku i peglati.

Postoji nekoliko savjeta koji taj mukotrpan proces mogu donekle olakšati. I dalje ćete morati trpjeti nesnosne vrućine kao i bol u leđima, no možda sve skupa bude donekle podnošljivo. Ili možete jednostavno svijetom ići zgužvani, govoreći da je u pitanju nova moda. Ništa nije isključeno ovih dana… Šalu na stranu, krenimo.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Natjecateljica ‘Milijunaša’ ostala bez 32.000 kn zbog pitanja o kućanskom poslu

Pažljivo sušite robu

Vrlo bitna stvar u tome koliko ćete vremena potrošiti na peglanje robe jest i kako je ta roba bila osušena. Ako ste robu sušili u sušilici, onda su velike šanse da će vam zaista puno vremena otići na peglanje. S druge strane, ako ste ju sušili prirodnim putem, možete donekle utjecati na situaciju.

Bitno je da robu protresete prije nego što ju stavite sušiti, a i kad ju stavljate, pripazite na to da ju poravnate. Što urednije obavite sušenje, to će manje biti popravljanja s peglanjem. Štoviše, ako kvalitetno stavite robu sušite, velike su šanse i da će se znatno smanjiti količina odjeće koju je potrebno peglati.

Peglanje odmah nakon sušenja

Kada se dovedete u situaciju da morate peglati, onda je potrebno barem biti pametan oko toga. Ne možete puno po tom pitanju, ali je bitno početi – upravo je to ono najteže. Koliko često vam se dogodi da danima oblačite odjeću koju ni ne želite odjenuti, samo zato što nemate ispeglane čiste robe?

Najbolju stvar koju možete napraviti jest ta da čim operete odjeću, odmah ju i ispeglate. Tako ćete uvijek imati barem nešto ispeglane odjeće u ormaru, a nije isključeno i da će cijeli proces trajati nešto kraće. Samo zato što će vas i dalje držati sreća zbog čiste odjeće i osjećaja da radite nešto korisno sa svojim životom.

Podijelite si posao

Ako se niste pridržavali prijašnjeg pravila, velike su šanse da trenutno kraj vas postoji hrpa odjeće koju je potrebno ispeglati. Čak i da je u pitanju desetak majica, trebat će vam barem pola sata da biste to napravili kako treba. Još ako se nađe nešto malo zahtjevnije, tih pola sata bi se moglo i neugodno oduljiti.

Nije samo stvar u tome što velik broj ljudi nema toliko vremena za odvojiti na peglanje, već i to što će vas leđa zaista jako boljeti nakon toliko krivljenja odjednom. Radije si podijelite posao i svaki dan ispeglajte dvije do tri majice. Možda vam se čini trenutno da to nema smisla jer čemu obavljati sve pripreme za tek nekoliko majica, ali vaša leđa će vam biti zahvalna.

Pazite pri kupovini odjeće

Jednostavno, kada kupujete odjeću, upalite mozak. Ne možete kupovati odjeću samo zato što vam se nešto sviđa ili ne – potrebno je i da mislite o tome koliko ćete vremena gubiti na peglanje tog istog odjevnog predmeta. Hoćete li zaista kupiti košulju koja izgleda kao da će ju biti nemoguće ispeglati uopće?