Pretraga

Za varanje na prijemnom kazne u ovoj zemlji i do 7 godina zatvora!

A- A+

Koliko se u Kini nemoralnim činom smatra varanje na testovima, pokazuje nova odredba tamošnjih vlasti. Naime, za prepisivanje i sličan oblik prevare na prijemnom ispitu u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sada možete biti kažnjeni i do sedam godina zatvora!

Poslije sedam do sada održanih državnih matura u Hrvatskoj, ove godine je NCVVO ipak odlučio promijeniti ‘pravila igre’ te postrožiti kazne za prepisivanje i druge oblike varanja na ispitima. Ako sada na nekom od ispita državne mature budete uhvaćeni u prevari, ne možete više izaći na ispite u nastavku ove godine i iduću.

Izdvojeni članak

Rigorozno postrožene kazne za prepisivače na državnoj maturi

Tako više ni kod nas nije jednostavno odlučiti se za šalabahtere, jer ulog ako budete uhvaćeni je prevelik.

Koliko su kazne za prekršaje na sličnim standardiziranim ispitima visoke, svjedoči primjer da Belgije, gdje osoba koju se uhvati u varanju na državnoj maturi pet godina kasnije tek smije ponovno pristupiti ispitu.

Neslužbeno su nam iz NCVVO-a komentirali da smatraju kako su tolike kazne ipak nepotrebne te mogu osobama upropastiti život.

A što bi tek rekli za Kinu?

Po novome, varalice na prijemnim ispitima za fakultete sankcionirat će se u toj zemlji kaznom i do sedam godina zatvora.

Naime, kako prenosi Global Times, obrazovni organi smatraju da će se na ovaj način osigurati poštenje na testovima te omogućiti najboljima da se upišu na visokoobrazovne ustanove.

Osim toga, jedna od ‘blažih’ sankcija za prevarante bi trebala biti zabrana polaganja drugih ispita na državnim obrazovnim institucijama u trajanju od tri godine!

Krajem prošlog tjedna počeli su prijemni u Kini, a okolnost da se 9,4 milijuna maturanata natječe za kudikamo manji broj upisnih mjesta, stvara veliki stres. No, hoće li taj stres i neizvjesnost uvjetovati i pokušaje prepisivanja?! Uz ovakve kazne, sumnjamo!