Pretraga

Zagrebački Studentski centar jedini ne poštuje MZOS-ov pravilnik za smještaj

A- A+

Studentski centar u Zagrebu jedini ne poštuje pravilnik MZOS-a prema kojem se konačna lista za smještaj u domove određuje tek nakon odluke Povjerenstva za rješavanje prigovora. Dok su svi ostali objavili prvo privremene pa tek onda konačne liste, zagrebački SC je sredinom prošlog mjeseca objavio rezultate natječaja. Početkom rujna studenti su se prema tim rezultatima počeli i useljavati u domove, iako će se svi prigovori riješit tek do 8. rujna. Kao posljedica takve prakse, svi oni koji su iz nekog razloga oštećeni u natječaju te im se žalba usvoji nemaju zagarantirano mjesto, već svoje pravo na smještaj mogu realizirati odmah na početku godine samo ako ostane slobodnih kreveta.

www.srednja..hr

Prema Pravilniku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Povjerenstvo za provedbu natječaja nakon razmatranja prijava utvrđuje privremenu rang-listu te ju objavljuje na oglasnim pločama i internet stranicama, a konačnu tek kada se riješe svi prigovori studenata.

Takvu praksu provode svi studentski centri u Hrvatskoj osim zagrebačkog, koji je već 19. kolovoza objavio jedinstvenu rang listu prema kojoj je od početka ovog mjeseca i počelo useljavanje u domove.

Studenti koji nisu dobili smještaj u zagrebačkim domovima mogli su podnijeti pismenu žalbu do 25. kolovoza, a SC im mora odgovoriti najkasnije do 8. rujna 2015. Međutim, čak i ako im Povjerenstvo za rješavanje prigovora prihvati argumente, oštećeni nemaju zagarantirano mjesto, jer su useljavanja i rezervacije počele već početkom ovog mjeseca.

Izdvojeni članak

Student FER-a zbog nesporazuma do daljnjeg izgubio mjesto u domu

Pravilnik SC-a drukčiji od MZOS-ovog

Osim krive prakse koja se provodi, ni Pravilnik SC-a nije prilagođen MZOS-ovim odredbama. U njemu stoji da Poslovnica za smještaj utvrđuje i objavljuje rezultate natječaja u obliku jedinstvene rang liste za svaku kategoriju studenata.

Ne spominje kako i kada treba objaviti privremenu rang listu, a niti što će biti sa studentima čiji se prigovori prihvate do sljedećeg utorka.

– Studenti kojima Povjerenstvo usvoji prigovor useljavat će odmah nakon donošenja odluke ako ima mjesta, a ako ne onda tijekom akademske godine na slobodne smještajne kapacitete. U pravilniku to ne stoji uz članak o povjerenstvu, ali postupak je isti kao i za studente koji iz objektivnih razloga nisu mogli na vrijeme poslati prijave, objasnila nam je Upraviteljica za smještaj SC-a kada smo ju kontaktirali nakon što smo shvatili da zbog pogreški napravljenih prilikom natječaja za domove ispaštaju studenti.

Izdvojeni članak

Studenti u velikim problemima: Vlasnici ne žele iznajmljivati stanove na par mjeseci

SC ne garantira smještaj za oštećene studente

Tako će Nenad, koji je zbog krive upute kolega i djelatnika SC-a izgubio mjesto u domu, čak i s uvaženom žalbom pravo na smještaj ostvariti odmah po rješenju samo ako se ne popune sve sobe, što je teško za očekivati s obzirom na to da 4 500 studenata mora u privatni smještaj zbog rekonstrukcije ‘Save’ i ‘Cvjetnog’.

Na naše pitanje zašto se natječaj za domove na završi prije pa da ima dovoljno vremena i za rješavanje prigovora prije početka useljenja, iz SC-a su nam odgovorili da oni ne mogu pokrenuti natječaj prije nego li MZOS objavi Odluku o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje.

Iz Ministarstva su nam objasnili kako se pravo na smještaj ostvaruje na temelju uspjeha na studiju pa je u interesu studenata da natječaj za dom traje do kraja ljetnog ispitnog roka kako bi studenti mogli položiti ispite i ostvariti veći broj ECTS bodova.