Pretraga

Zanima vas zdravstvo? Prije nego odlučite koji zdravstveni studij upisati, morate znati ovo

A- A+

Studiji u zdravstvu privlače mnoge maturante. No jeste li upoznati sa širinom mogućnosti koje imate za studij i posao unutar tog sektora? U suradnji sa Sveučilišnim odjelom zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu istražili smo koje sve karijere, osim one liječničke, možete graditi u zdravstvu. Doznali smo i kako će vam izgledati studij, ali i neke prednosti studiranja u Splitu.

sozs

Istražili smo čime se sve možete baviti ako vas zanima rad u zdravstvenom sektoru | Foto: Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Zdravstveni sektor je popularan izbor među maturantima. Dio razloga zašto krije se u tome što su, zdravstvena zanimanja u Hrvatskoj deficitarna. Osim liječnika i liječnica, naš zdravstveni sustav zapošljava velik broj neliječničkog zdravstvenog osoblja. Oni, zapravo, čine najveći dio zaposlenika u sustavu zdravstva. Bez medicinskih sestara i tehničara, primalja, fizioterapeuta, radioloških tehnologa i stručnjaka medicinsko laboratorijske dijagnostike, a posebno bez onih koji imaju preddiplomsko i diplomsko sveučilišno obrazovanje, cijeli zdravstveni sustav uopće ne bi funkcionirao.

No između ovih studija ipak postoje velike razlike, a neće svaki od njih biti dobar izbor za svakog. Ubrajate li se i sami u kategoriju koju zanima rad u zdravstvu, u suradnji sa Sveučilišnim odjelom zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu (SOZS) kreirali smo mali vodič koji bi vam mogao pomoći u donošenju ili potvrđivanju vaše odluke o tome koju karijeru odabrati.

sozs

Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu | Foto: Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Sestrinstvo

Medicinske sestre nisu samo asistentice liječnicima. Njihova je profesija neovisna i jasno definirana i potpuno usklađena s europskim standardima sukladno njihovim kognitivnim spoznajama, vještinama i stavovima. Sveučilišne prvostupnice sestrinstva (šesta razina sveučilišnog obrazovanja po Hrvatskom kvalifikacijskom okviru – HKO, usklađenim s europskim) rade u svim zdravstvenim ustanovama gdje imaju vlastitu odgovornost, a barataju širokim znanjem iz područja medicine zahvaljujući kojem obavljaju veoma širok spektar postupaka iz područja sestrinske skrbi. Odgovorne su za mnogo toga, od uspostavljanja prvog kontakta s pacijentima, sastavljanja plana njege, provođenja svekolike njege, pa sve do provedbe dijagnostičkih i terapijskih postupaka za koje su tijekom svog obrazovanja osposobljene.

Medicinske sestre koji završe fakultet, odnosno diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo (sedma razina sveučilišnog obrazovanja po HKO-u) bave se i upravljanjem te rukovođenjem zdravstvenih timova, ali i javnim zdravstvom i školovanjem. Upravo tih, rukovodećih kadrova nam najviše i nedostaje, a tu je prilika za maturante. Naime, od ukupnog broja zaposlenih sestara, tek je 12 % viših medicinskih sestara. Europska unija zahtijeva da se taj broj popne do 30 %, kako je navedeno je na web stranici SOZS-a. Drugim riječima, zasigurno se očekuje da će upravo za visokoobrazovane, sveučilišno obrazovane medicinske sestre biti više posla. Odlučite li studirati sestrinstvo, očekujte da ćete upoznati svu širinu medicine te da ćete se podjednako baviti teorijom i praksom, znati ne samo kako se nešto radi iz širokog spektra zdravstvene djelatnosti nego i zašto!

Sveučilišni odjel zdravstvenih studija

Studij sestrinstva upoznat će vas sa svom širinom medicine, i to kroz teoriju i praksu podjednako | Foto: Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Primaljstvo

Primalje, posebno one sveučilišno obrazovane, su zdravstveni stručnjaci/stručnjakinje koji nisu odgovorni samo za porode. Riječ je o profesiji koja je razvijena kao samostalna i specifična. Primalje se bave dijagnosticiranjem i praćenjem trudnoće, izvode preglede pod nadzorom ginekologa, pripremaju roditelje za porod te ih, naravno, i izvode, a nakon toga se brinu o majci i djetetu. Zbog svega toga, primalje pridonose cjelokupnom zdravlju žena, majki i djece. Odlučite li postati primalja moći ćete dati svoj doprinos unaprjeđenju njihova zdravlja.

Od nedavno, (posljednjih desetak godina) primalje se mogu obrazovati na preddiplomskim, ali i diplomskim sveučilišnim studijima. Upišete li te studije, naučit ćete sve o trudnoći, ženskom zdravlju i zdravlju djece te problemima koji se vežu uz ta područja.

Upišete li sveučilišni studij primaljstva pri SOZS-u, kroz humanističke predmete ćete učiti i o psihologiji, sociologiji, javno-zdravstvenim aspektima zaštite zdravlja trudnica i novorođenčadi kako biste roditeljima mogli biti idealna podrška i pratnja. Imat ćete i puno prakse – još na preddiplomskom sveučilišnom studiju imati ćete priliku obaviti nadzor i njegu najmanje 40 trudnica i jednako toliko poroda, što garantira da ćete s faksa izaći spremni za tržište rada ili nastavak daljnjeg obrazovanja na diplomskom ili poslijediplomskom (doktorskom) studiju, jednako kao i sveučilišno obrazovane medicinske sestre.

sozs

Studij primaljstva znači da ćete se baviti cjelokupnim zdravljem žena, majki i djece | Foto: Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Fizioterapija

Sveučilišno obrazovani fizioterapeuti su stručnjaci koji nam pomažu u procesu medicinske rehabilitacije nakon nezgoda, traume ili bolesti. Moraju steći široko znanje o zdravstvenim temama kako bi ispravno prosuđivali i donosili točne odluke oko smjera terapije u suradnji s liječnicima specijalistima fizikalne medicine i rehabilitacije. Često su velika podrška i pomoć ljudima u teškim životnim trenucima stoga moraju imati izraženu empatiju, brigu za druge ljude i želju da im pomognu. Imaju veliki značaj u društvu jer pripadamo državama koje imaju sve više osoba starije životne dobi kojima je potrebna kontinuirana fizioterapeutska skrb. Zbog toga će za njih kako sada tako još i više u budućnosti sigurno biti posla.

Odlučite li se postati sveučilišno obrazovani fizioterapeut, naučit ćete temelje predkliničkih znanosti, fizikalne terapije, kliničke kineziologije te kliničke medicine. Na poslu ćete u suradnji s doktorom specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije planirati i provoditi rehabilitacijske postupke. Cijeli život ćete učiti, jer kao i u drugim područjima medicine, spoznaje iz fizioterapije napreduju iz dana u dan. Na kraju moći ćete imati i vlastite fizioterapeutske kabinete ili poliklinike u kojima će se provoditi odgovarajuća fizikalna terapija.

Sveučilišni odjel zdravstvenih studija

Studij fizioterapije naučit će vas sve o medicinskoj rehabilitaciji | Foto: Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Radiološka tehnologija

Sveučilišno obrazovani radiološki tehnolozi su veoma važna karika u zdravstvenom sustavu. Oni su često ključni u postupku dijagnosticiranja (snimanja različitih dijelova tijela), čime se omogućuje i ispravno liječenje pacijenata. Njihov je studij posebna kombinacija kognitivnih spoznaja i vještina iz područja biomedicine i zdravstva te učenja i spoznaja o tehnologiji koja se gotovo iz temelja mijenja svakih pet godina. Kroz studij uče o građi tijela, fiziologiji zdravlja, mehanizmu nastanka bolesti i ozljeda te ih uče veoma brojnim metodama dijagnosticirati, ali i o tehnologijama u radiologiji, nuklearnoj medicini i radio terapiji te posebno sofisticiranim najnovijim tehnologijama kao što su ultrazvuk, MRI, fMRI , MSCT, PET CT, itd.

Upišete li preddiplomski sveučilišni studij Radiološke tehnologije na SOZS-u, očekujte da ćete steći sva ova znanja. Teoriju i praksu ćete imati podjednako, zapravo praktičnog rada i više. Točnije, imat ćete 1.440 sati predavanja i seminara te čak 1.600 sati praktičnog rada. Kroz praksu ćete naučiti raditi samostalno, kako pristupiti bolesniku (bolničkom i ambulantnom) ali i kako s puno empatije i pažnje raditi s ljudima kojima je potreba pomoć.

sozs

Studenti SOZS-a | Foto: Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Medicinsko laboratorijska dijagnostika

Riječ je o širokom području koje povezuje činjenica da stručnjaci obrazovani unutar njega rade u laboratorijima, dijagnostičkim centrima i slično, stoga nemaju puno izravnog kontakta s pacijentima. Ovaj će sveučilišni studij biti idealan odabir ako ste osoba koja voli rješavati logičke probleme i pronalazak odgovora na pitanja vezano uz zdravstvene probleme. Ova struka također koristi visoko sofisticiranu tehnologiju, a s njenim gotovo svakodnevnim napretkom, mijenjat će se i načini i standardi rada što znači da će vaš posao biti uvijek dinamičan. Naučit ćete analizirati različite uzorke (prvenstveno krvi), a pri tome ćete koristiti različite kemijske, biokemijske, molekularno biološke i druge metode.

Sveučilišni odjel zdravstvenih studija

Studenti SOZS-a | Foto: Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Zašto studirati u Splitu?

Sveučilišni odjel zdravstvenih studija sastavnica je Sveučilišta u Splitu, drugog najvećeg sveučilišta u zemlji i prvog rangiranog među sveučilištima u Hrvatskoj. Ono je nedavno izašlo na Times Higher Education listi najboljih sveučilišta u svijetu prema posvećenosti ciljevima održivosti. Rangiraju se fakulteti koji su doprinijeli, kako kroz znanost tako i kroz praksu, borbi protiv gladi, siromaštva, klimatskih promjena, unaprjeđenju zdravlja, kvalitetnog obrazovanja te drugim ciljevima Ujedinjenih naroda.

Osim što ćete biti dio relativno mladog, snažnog i progresivnog Sveučilišta u Splitu imati ćete pristup svemu potrebnom za odličan studentski život. Studirat ćete na modernom studentskom kampusu u sklopu kojeg su brojni fakulteti i sveučilišni odjeli. Dostupna su vam i dva studentska doma. Najnoviji studentski dom, ‘Dr. Franjo Tuđman ima 51 jednokrevetnu i 273 dvokrevetne sobe, a opremljen je i različitim sadržajima kao što su fitness dvorana, sportski tereni, čajne kuhinje, prostori za druženje, cafe bar i studentski restoran. Osim svega navedenog, jako je blizu mora.

Drugi studentski dom ‘Bruno Bušić‘ obnovljen je 2020. godine i moderno opremljen. Nudi 121 trokrevetnu sobu, 49 dvokrevetnih soba i 4 jednokrevetne sobe. I on je opremljen svime što treba studentu. Tu je kantina, učionica, predavaonica, praonica rublja, igrališta i oprema za zabavu i odmor. Drugo najveće sveučilište privlači brojne studente iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, stoga ćete prilike za stvaranje uspomena za čitav život sigurno imati napretek.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija u Splitu