Pretraga

Ako se osnuje novi faks, što to znači za studente FPZG-a? Pojašnjava glavna studentska predstavnica

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras želi otvoriti odjel koji će podučavati sadržaje koji već postoje na FPZG-u. Pitali smo glavnu studentsku predstavnicu da kaže što to znači za studente.

FPZG studenti

Studenti na Fakultetu političkih znanosti
Foto: arhiva 2017., fotografija čitatelja

Zagrebački rektor Damir Boras želi uvesti novi studij koji već postoji na Fakultetu političkih znanosti. Preciznije, cijeli sveučilišni odjel koji bi se bavio diplomatskim, europskim i međunarodnim studijima. Time, kako smo jučer objavili, profesori na FPZG-u nisu zadovoljni, a po svemu sudeći nisu ni – studenti.

Najveći problem što nitko nije obaviješten

Razgovarali smo s Karlom Žeželić, predsjednicom Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti. Jednostavnim rječnikom, glavnom predstavnicom studenata na tom faksu. Prvi i glavni problem vidi u tome što FPZG, kao relevantna institucija koja već podučava sadržaje međunarodnih, diplomatskih i europskih studija, uopće od strane rektorata nije informirana o namjeri otvaranja novog odjela. U cijeloj priči nalazi i još nekoliko problema.

– U se elaboratu nalazi niz nekakvih floskula koje nisu utemeljene na analizama i istraživanjima koja bi, recimo, ukazala na potrebu osnivanja takvih studija. Nema govora ni o tome da takvi sadržaji koji se dugi niz godina podučavaju na FPZG-u imaju nekakav problem. Pogubno je i to što nije bilo nikakve rasprave, pokazuje izostanak strateškog upravljanja i manjak ciljeva, rekla je Žeželić.

Što se tiče potrebe novog studija, ponovila je naša sugovornica, o tome se uopće ne može govoriti jer ne postoji nikakva studija iz koje bi se eventualno dalo zaključiti je li opravdano uvoditi nove odjele sa studijima u istom području.

Izdvojeni članak
fakultet političkih znanosti

Rektor želi osnovati studij koji već postoji na FPZG-u: ‘Osnivanje nove sastavnice nije potrebno’

Studenti baš i ne pričaju o ovome

– Za studente koji trenutno studiraju na Fakultetu političkih znanosti, to ne bi previše smetalo. Razina kvalitete i pružanja znanja je dobra. Ovdje možda nije stvar u tome ta je pogubno osnivanje sličnog studija, međutim, da to bude uz otvoreni dijalog, rekla je Žeželić.

Među studentima ova vijest, kaže nam, nije baš odjeknula i o tome se previše ne priča. Napominje i na to da je riječ o elaboratu i da nije riječ o službenoj odluci o pokretanju studija te da se Studentski zbor nada da do toga neće ni doći.

– Svi u upravi i među studentima dijelimo isti stav što se tiče ovakvih pogubnih praksi. Osuđujemo izostanak dijaloga, komunikacije, uključivanja dionika u procese, zaključila je glavna predstavnica studenata na FPZG-u Karla Žeželić.

FPZG studenti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap