Pretraga

Želite jednokrevetnu sobu u studentskom domu? Evo tko se i kako može prijaviti za nju

A- A+

Studenti koji imaju određene zdravstvene poteškoće, a planiraju stanovati u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu mogu konkurirati za jednokrevetne sobe, odnosno one u kojima će stanovati bez cimera. Prednost imaju oni kojima će boravak jednokrevetnoj sobi olakšati brigu o bolesti, a da boravkom u samostalnom smještaju ne izlažu riziku vlastito zdravlje. Za ostvarenje prava studenti moraju poslati medicinsku dokumentaciju Zavodu ‘dr. Andrija Štampar’, koji onda sastavlja listu studenata prema težini zdravstvenih teškoća.

Studentski dom Stjepan Radić

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

U tijeku je natječaj za studentske domove u sveučilišnim gradovima diljem Hrvatske, a tako i Zagrebu. Oni koji zbog zdravstvenih poteškoća imaju potrebu stanovati u jednokrevetnim sobama u domovima u Zagrebu moraju obaviti dodatnu radnju, a to je poslati zahtjev i medicinsku dokumentaciju Službi za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija Štampar’.

Tko ima prednost?

Cilj ovog postupka, pojašnjeno je na stranicama Studentskog centra u Zagrebu, je napraviti listu studenata prema težini zdravstvenih teškoća, a bez kontraindikacija za smještaj u jednokrevetne sobe u studentskom domu. Postupak provodi Povjerenstvo specijalista školske medicine.

– Prednost smještaja u jednokrevetne sobe imaju oni studenti s rangirano težim zdravstvenim teškoćama kojima će boravak u jednokrevetnoj sobi olakšati brigu o bolesti, a da boravkom u samostalnom smještaju ne izlažu riziku vlastito zdravlje, navode iz SC-a.

No, nije preporučljivo u svim slučajevima stanovati u jednokrevetnoj sobi. Zbog potencijalne ugroze zdravlja ili čak života, stanovanje u jednokrevetnim sobama ne preporučuje se studentima koji imaju epilepsiju, šećernu bolest, srčane tegobe, recidivirajuću sinkopu, vrtoglavicu te druge bolesti i stanja za koje Povjerenstvo utvrdi postojanje kontraindikacija za traženi smještaj.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Studenti, pogledajte koji se smjerovi dodatno boduju na natječajima za studentske domove

Što se šalje?

Molbu za smještaj u jednokrevetnoj sobi mogu podnijeti učenici koji su završili srednju školu tekuće školske godine, odnosno maturanti kojima je ovo prva prijava u dom, kao i studenti viših godina.

– Povjerenstvo će utvrditi listu studenata prema težini zdravstvenih teškoća te listu studenata kojima se ne preporučuje smještaj u jednokrevetnu sobu zbog zdravstvenih kontraindikacija. Liste će biti dostavljene Studentskom centru koji ih objavljuje na svojim mrežnim stranicama, po abecednom redu, radi zaštite privatnosti studenata, navode iz SC-a.

Zahtjevi i medicinska dokumentacija (koja nije starija od 12 mjeseci) se šalju na adresu:

NZZJZ ‘dr. Andrija Štampar’
Služba za školsku i adolescentnu medicinu
– za Povjerenstvo
Mirogojska 16
10 000Zagreb

Rok za dostavu molbi i zdravstvene dokumentacije je 1. rujna, a studenti na zamolbi moraju navesti: ime, prezime, adresa, mail adresu, telefon te naziv fakulteta.