Pretraga

Želite upoznati Hrvatsku na novi način? Nesvakidašnji projekt studenata iz Zagreba pomoći će vam u tome

A- A+

Projekt ‘Farmica– upoznajmo Hrvatsku kroz životinje’ po drugi put predstavit će više od 25 pasmina domaćih životinja hrvatskog porijekla. Najavila je to Udruga studenata veterinarske medicine EQUUS, a projekt će se održati idući vikend. Ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o tim pasminama domaćih životinja, njihovoj ugroženosti te važnosti koju imaju kao nematerijalni dio hrvatske kulturne baštine.

Foto: Unsplash

Projekt ‘Farmica’ održat će se na području Veterinarskog fakulteta u Zagrebu 14. listopada 2023. godine, s početkom u 9:00 sati i trajanjem do 18:00 sati. Posjetitelji će imati priliku vidjeti na drugoj po redu edukativnoj izložbi preko 25 pasmina hrvatskog porijekla, a osim same izložbe, bit će priređena i prezentacija Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave uzgojem autohtonih pasmina i proizvodnjom proizvoda animalnog porijekla po principu ‘od polja do stola’.

Uz izložbu, posjetitelje očekuje bogat program događanja, uključujući demonstraciju rally obedience discipline od strane Udruge KOSSP, prikaz rada hrvatskih ovčara s ovcama, te tematske nastupe Kulturno-umjetničkog društva Sveta Ana i Kulturno-umjetničkog društva Mičevec. Također, bit će organizirane radionice za testiranje kvalitete animalnih proizvoda, radionice mužnje, kvizovi znanja, dječja seoska olimpijada i još mnogo toga za posjetitelje svih dobnih skupina.

Izdvojeni članak
pas dalmatinac dalmatiner

Znate li koje su hrvatske autohtone pasmine? Sada ih možete upoznati na Veterinarskom fakultetu

Ovaj projekt nastoji na zabavan i edukativan način približiti općoj javnosti raznolikost autohtonih hrvatskih pasmina domaćih životinja. Istovremeno, naglašava problem ugroženosti ovih pasmina koje su nekoć igrale ključnu ulogu u društvenom, kulturnom i gospodarskom razvoju Hrvatske. Ove pasmine, koje su sada na rubu izumiranja, čine važan dio nematerijalne kulturno-povijesne baštine Republike Hrvatske, a projekt ‘Farmica’ ima za cilj istaknuti potrebu za njihovim očuvanjem i njegovanjem.

S obzirom na brzu industrijalizaciju i promjenu životnih stilova koji se sve više udaljavaju od ruralnog načina života, ‘Farmica’ pruža idealnu priliku da se posjetitelji upoznaju s korijenima hrvatskog gospodarstva i tradicionalnog načina života. Izložba je edukativnog karaktera, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.