Pretraga

Život u domu: Savjeti koji će vam dobro doći

A- A+

Život u studentskom domu bitno je drugačiji od života s roditelljima. Imat ćete više slobode i prijatelja, no lako bi moglo doći i do određenih problema. Donosimo nekoliko savjeta kako da automatski sredite život onako kako treba i zaista uživate u najboljoj fazi svojeg života.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Odlazak na fakultet i život u studentskom domu jedna je od najvećih promjena u vašem životu, stoga je bitno da to učinite onako kako se spada. Živjet ćete puno drugačije nego što ste navikli, a s početkom biste mogli raditi neke greške koje će vam otežati prilagodbu. Donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da otpočetka super živite i razvijete dobre odnose s ljudima oko vas.

Izdvojeni članak

Stvari koje ćete učiniti prvog semestra fakulteta i nikada više

Odmah upoznajte cimera

Ne morate čekati prvi dan predavanja kako biste upoznali osobu s kojom ćete dijeliti životni prostor najmanje godinu dana. Izbjegnite taj neugodni prvi susret i pokušajte ih upoznati putem Facebooka ili neke druge društvene mreže. To će ujedno biti i dobra prilika da se dogovorite što će tko donijeti u sobu, primjerice mini frižider, tv ili nešto slično, naravno ovisno o mogućnostima.

Postavite temeljna pravila

Ovo se može činiti kao partibrejkerski potez, no ipak je vrlo važno da utvrdite neka temeljna pravila s novim cimerom. Pričajte o tome tko kada ide spavati, gdje će tko učiti, podijelite nekako prostor te spomenite ukoliko bi se katkad moglo dogoditi da imate goste koji će prespavati kod vas. Potrudite se da oboje budete opušteni i da se osjećate ugodno u novom zajedničkom domu, kako biste izbjegli neke cimerske drame koji nisu toliko rijetke.

Nemojte živjeti s najboljim prijateljem/prijateljicom

Ovo je bitno naglasiti, jer nije se jednom dogodilo da je cimerstvo uništili veliko prijateljstvo. Neobvezno druženje i dijeljenje sobe/stana nije ista stvar, a ukoliko ne želite saznati neke od čudnih i iritantnih navika svojeg prijatelja/prijateljice, bolje je da ne živite zajedno, koliko god vam se to u tom trenutku činilo kao odlična ideja. Ako ste se već odlučili na suživot s prijateljem, pobrinite se da provedete neko vrijeme odvojeni kako se ne biste međusobno izludjeli.

Izdvojeni članak

Stvari koje vam nitko neće reći o prvoj godini faksa

Sprijateljite se sa susjedima

Dobri odnosi sa susjedima iznimno su bitni, budući da bi vam neki od njih mogli postati pravi prijatelji, ali i pomoći vam u situacijama kad vam je pomoć potrebna. Dobri susjedi super dođu u usamljena i dosadna vremena, a osobe koje upoznate na hodniku mogli bi postati prijatelji za cijeli život.

Upoznajte ljude i izvan doma

Prijatelji iz doma su super, no mogli bi vam dosaditi ukoliko ih često viđate i provodite puno vremena s njima. Potrudite se da upoznate i ljudi izvan kampusa, kako biste se družili i s osobama koje ne žive u istom prostoru kao i vi.