Pretraga

CRANE: Ideja koja je okupila poslovne anđele

A- A+

Hrvatska mreža poslovnih anđela – CRANE jest neprofitna udruga koja od 2008. godine okuplja poslovne anđele iz Hrvatske i inozemstva s željom z ulaganjem u inovativne projekte. Uspješni poduzetnici Hrvoje Prpić i Damir Sabol osnovali su udrugu uz inicijativu još pet partnerskih institucija. U nastavku pogledajte cijelu priču o CRANE-u koja će vam pomoći pri pronalasku vaše Ideje godine.

CRANE (Croatian Business Angels Network) je Hrvatska mreža poslovnih anđela koju su osnovali uspješni poduzetnici Hrvoje Prpić i Damir Sabol uz inicijativu partnerskih institucija Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Poteza Ventures, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije, Udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva ‘Initium’.

Razgovarali smo s tajnikom CRANE-a, Daliborom Čvekom koji nam je približio ovu neprofitnu udrugu poslovnih anđela.

Izdvojeni članak

Put mladih osječkih poduzetnika: Od ideje do tvrtke


www.hgk.hr

Koji je cilj udruge i kako anđeli pomažu

Hrvatske mreža poslovnih anđela postoji od 2008. godine te je do danas skupila 17 aktivnih članova koji imaju interes ulagati u inovativne projekte. Članovi plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 4000 kuna, a CRANE je do sad ostvario 13 investicija što je ukupno preko milijun eura.

Cilj CRANE-a je spajanje ambicioznih poduzetnika s inovativnim projektima i investitora koji će u njih uložiti svoj novac, ekspertize, vještine i poslovne kontakte. Na taj način žele stvoriti značajan broj novih poduzetnika koji su na pravom putu prema uspjehu.

Način na koji investitor ostvaruje profit jest prodaja svog udjela u tvrtki.

Hrvoje Prpić i Damir Sabol

Najboljim projektom do investitora

Ukoliko imate projekt koji biste htjeli prezentirati potencijalnim investitorima možete se prijaviti ovdje, a za prijavu ne trebate imati nikakav preduvjet. Nakon što članovi filtriraju i ocijene sve projekte, odaberu se najbolji koji se prezentiraju na showcaseu u Zagrebu.

Prema Čvekovim riječima bilo je projekata za koje se zainteresiralo više investitora, pa je tako Once sport dobio financijsku pomoć od njih šest.

– Većinu projekata prijavljuju mlađe osobe, do otprilike 40 godina jer smo najviše zainteresirani za ICT projekte, a u toj branši se nalaze mlađe generacije. Srednjoškolci prvo trebaju dobiti neku praksu i barem malo iskustva u branši, a to će dobiti tijekom faksa i kasnije. Stoga je teško da će netko investirati u srednjoškolca, odgovorio je tajnik CRANE-a na upit jesu li ikad investirali u srednjoškolski projekt.

___________________________________________________________________________________________________________________

Članak je nastao u sklopu projekta Ideja godine u suradnji s partnerima Visoko učilišta Effectus i Visokog Učilišta Algebra. Projekt možete pratiti i putem Facebooka. Kako bi bili 100 posto sigurni da nećete propustiti neku novu vijest o najboljoj srednjoškolskoj Ideji godine, pošaljite mail na [email protected] te se prijavite na naš newsletter.