Pretraga

Put mladih osječkih poduzetnika: Od ideje do tvrtke

A- A+


Izdvojeni članak

Uspjeh mladih poduzetnika vraća nadu

Svaki projekt započinje dobrom idejom. Iako je put od ideje u glavi do konkretne realizacije dug i pun prepreka, uz mnogo truda i rada velike su šanse da će se misao o proizvodu konkretizirati u stvarnosti. To zna i mlada ekipa koja stoji iza projekta Farmeron. Ideju za analitičku aplikaciju koja se bavi upravljanjem farmama, osnivač Matija Kopić crpio je iz očevog iskustva u radu na farmi. Donosimo vam njegovu priču koja vam može pomoći u vašoj Ideji godine.

Matija Kopić odrastao je na farmi u Slavoniji koju je vodio
njegov otac. Cijelo odrastanje gledao je kako se njegov otac muči jer ne
zna koliko mlijeka daju njegove krave. Zbog toga je po završetku faksa
odlučio napravi analitičku aplikaciju koja upravlja farmama.

Svoje iskustvo je iskoristio za izradu te aplikacije, te je od početničke ideje došao do tvrtke u kojoj je danas čak 13 zaposlenika koji su svi redom izvrsni programeri.
Aplikacija koja pomaže farmerima u vođenju svog posla danas se koristi na više od tisuću farmi u cijelome svijetu. Korisnici su male, ali i velike korporativne farme koje su prepoznale koju vrijednost im ova alat daje.

Izdvojeni članak

Hrvatska aplikacija na CNN-ovoj listi najluđih

Investitori prepoznali dobar prototip ideje

Međutim, od početničke ideje do tvrtke koja svakim danom bilježi sve veću uspješnost Matija nije došao preko noći. S prijateljem Markom Dukmenčićem napravio je prototip i taj inicijalni proizvod podvrgnuo testiranjima korisnika.
Investitori su nakon predstavljanja početničke ideje odlučili uložiti u projekt, a iz Silicijske doline Farmeron je dobio čak osam milijuna kuna za daljnji razvoj.

S tim novcem zaposlili su još ljudi u uredu u Osijeku, te otvorili poslovnicu koja se bavi prodajom u Mountain Viewu u SAD-u.

Ne postoji vrijeme za sebe i radno vrijeme, sva energija ide u tvrtku

Uz razvijanje svake jake poslovne ideje neminovno dolazi i do određenih žrtava koje morate podnijeti za poslovni uspjeh. Pitali smo ekipu iz Farmerona koje im je radno vrijeme.

– Radno vrijeme? Kolege bi se sada nasmijale i pitale što je to. Radilo se i vikendima i praznicima, do ranih jutarnjih sati. Ukoliko želite da vaš projekt uspije, morate zaboraviti na termine kao radno vrijeme i godišnji odmor, nismo ga ni imali ove godine, a možda ćemo ga imati sljedeće, kazao nam je Željko Riha iz Farmerona.

Riha dodaje kako je u prvim koracima bitno biti spreman na odricanje, prvenstveno žrtvovanje privatnog vremena radi uspjeha tvrtke.

Ambicozna mlada ekipa iz Farmerona poručuj svima koji imaju poduzetničkih ideja, da ih što više probaju. Ne bi se trebali bojati neuspjeha, jer iz svakog svog pada nauče nešto korisno. Olakotna činjenica jest da danas svatko može prilično lako pokrenuti posao, stoga se ne treba čekati pravi trenutka već odmah krenuti. Najbolji moto za uspjeh je rad, rad i samo rad.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Članak je nastao u sklopu projekta Ideja godine u suradnji s partnerima Visoko učilišta Effectus i Visokog Učilišta Algebra. Projekt možete pratiti i putem Facebooka.
Kako bi bili 100 posto sigurni da nećete propustiti neku novu vijest o
najboljoj srednjoškolskoj Ideji godine, pošaljite mail na [email protected] te se prijavite na naš newsletter.