Pretraga

Finalisti ovogodišnje Ideje godine posjetili su ZICER: Tamo susreli natjecateljicu s prvog izdanja natjecanja

Čak 11 najboljih timova koji su u Zagreb došli na veliko finale Ideje godine, svoj su posjet završili odlaskom u Zagrebački inovacijski centar. ZICER je već dugi niz godina mjesto okupljanja i razvoja startupova, a nastanio se na prostoru od preko sedam tisuća kvadratnih metara. Naši finalisti imali su priliku doznati kako su se na ovom mjestu razvijali neki od start-upova i tako upiti znanja za daljnji razvoj svoje ideje.

Posljednja stanica za finaliste Ideje godine 2023 bio je zagrebački Velesajam. Upravo tamo bi neki od njih mogli naći svoj novi dom ako žele nastaviti u poduzetničkim vodama. Kroz prostor ZICER-a, finaliste je vodila Ivana Rajković Pavlić, voditeljica za odnose s javnošću i medijima ZICER-a.


POBJEDNICE UČENICE IZ OMIŠA

Jedanaest timova i solo natjecatelja u finalu Ideje godine borilo se za titulu pobjednika i nagradu od 1.300 € bruto. U presedanu natjecanja, prva tri mjesta zauzele su isključivo djevojke, a najviše bodova prikupili su Dea Murat, Nika Roguljić i Nina Topić iz Srednje škole ‘Jure Kaštelan’ iz Omiša. Na drugom mjestu su Nika Miličević i Petra Jurišić iz V. gimnazije Zagreb, a na trećem Tena Horvat i Vanesa Kereš iz Prve srednje škole Beli Manastir, a koje su ideje predstavile pročitajte ovdje.


Finalisti upoznali nekoliko kompanija

Prošli su ovaj tehnološki park te zastali nekih od njegovih stanara. Razgovarali su sa nekadašnjim, a i trenutnim start-up projektima koji svoju kućicu ne zovu samo poslovnim prostorom.

– ZICER je otvoren 0/24, 7 dana u tjednu, objasnila je Rajković Pavlić, te dodala kako je prostor u potpunosti pet-friendly.

Mnogi zaposlenici dovode svoje ljubimce sa sobom na posao, a neke od njih su i sreli naši finalisti. No usprkos tome što su ljuljačke u hodnicima, psi su česta pojava, a i radnici nose plišane papuče, svi shvaćaju svoj posao veoma ozbiljno. Tako su finalisti upoznali nekoliko kompanija, od onih koji se bave 3D printanjem do onih koji poslodavcima pronalaze radnike, a studentima poslove. Tu su i oni koji dronovima ispituju zagađenost mora i oni koji olakšavaju najam apartmana. Svaki start-up tim je imao pokoji savjet za finaliste.

– Kad prezentirate svoju ideju, jako je bitno pojasniti ju u jednoj rečenici, rekao je predstavnik Dinga, te tražio od svih timova Ideje godine da objasne svoju ideju.

Izdvojeni članak
ideja godine 2023 pobjednici

Genijalne učenice iz Omiša oživile mitologiju i pobijedile na Ideji godine!

Susreli finalisticu s prvog izdanja Ideje godine

Tijekom posjeta, dogodila im se i jedna zanimljiva stvar. Jedna od četiriju varaždinskih ekipa na završnici prve Ideje godine 2013. bila je ‘Skript Mejkerz’ u sastavu Kaja Pavlinić, Nikolina Šestak i Viktor Ožeg. Upravo su Kaju sreli ovogodišnji finalisti, a ona im je dala i par svojih mudrosti.

– Kakvu god ideju da imate, možda vam se sad čini jako glupa, ali vjerujte mi, bit će bolje, uz osmijeh je naglasila Kaja.

Ona je danas COO u Specku, vodi svoju udrugu Forum za održivi razvoj Zeleni prozor i ima svoj obrt.

– Iz mog iskustva, što više znate i što više učite, to će vam se nekako činiti da imate još jako puno toga za naučiti, objasnila Rajković Pavlić iz ZICER-a, te još jednom čestitala svim pobjednicima i finalistima Ideje godine.

Kako je izgledao posjet ZICERU, pogledajte u videu ispod.

Ideja godine 2023 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Span i Privredna banka Zagreb. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.