Pretraga

[Ideja godine ’17] Tim Opus iz Požege: Pametna kuća ne mora biti luksuz bogatih

A- A+

Na petom finalu ovogodišnje Ideje godine predstavila se i Tehnička škola Požega. Po drugi put na natjecanju, pod vodstvom mentora Hrvoja Mikolčevića, dečki u odijelima nisu predstavili novi dio James Bond filma, već svoju ideju pametne kuće. Okupili su se pod timskim imenom Opus, a čine ga učenici Jan Jurković, Tomislav Čičak i Bruno Zelenika.

Foto: Ivan Božić

Da je Ideja godine odličan projekt kako za učenike, tako i za mentore, dokazuje činjenica da profesori mentori iz godine u godinu prijavljuju svoje timove. To također dokazuje i da su hrvatski srednjoškolci prepuni inovativnih ideja i više nego sposobni svoje ideje pretočiti u riječi i djela.

Ekipa iz Tehničke škole Požega drugi puta na Ideji godine

Jedan od takvih primjera je tim Opus iz Tehničke škole Požega. Njihov mentor je sudjelovao u finalu i prošle godine, kao i učenik Jan Jurković, koji je odlučio opet skupiti tim i prijaviti se.

– Svidjelo mi se prošle godine. Dobra je organizacija, stvarno dobra atmosfera, upoznao sam puno novih ljudi, pa rekoh ajde. Okupio sam novi tim, pa smo došli i ove godine da vide dečki kako je, opisao je Jan svoje prošlogodišnje iskustvo.

Organizator projekta je portal srednja.hr, a partneri petu godinu zaredom su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus, a prijatelji projekta Rimac Automobili i IN2.

Izdvojeni članak

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

Pametna kuća ne mora biti elitistička

Pametne kuće postoje na tržištu i opće je mišljenje da je to način života dostupan isključivo bogatoj eliti društva. Ova tri srednjoškolca bi htjeli malo promijeniti pravila. Njihova je želja, kako kaže Tomislav, približiti funkcije pametnih kuća nižem staležu ljudi, uz povoljnije cijene, a sličnu funkcionalnost kakvu nude pametne kuće na tržištu.

Ideja, ipak, nije došla lako i nije bila dovršena u pet minuta. Najprije su krenuli od pametnog namještaja, navodi Bruno, a tek poslije su došli do funkcija pametne kuće jer im se to činilo najpogodnijim.

– Čim smo vidjeli da je raspisan natječaj za Ideju godine smo krenuli mudrovati što bismo mogli i kako. Došli smo do tih pametnih namještaja, pa do kompletnih sistema pametne kuće, pa smo shvatili da je to preskupo, da je to prekomplicirano. Onda smo razmišljali kako to poboljšati, da bude dostupno svima, da bude lako za ugraditi. Mozgali smo dobrih mjesec dana pa smo kontaktirali profesora, prezentirali mu ukratko ideju. Njemu se svidjelo i krenuli smo u pisanje projekta. To je trajalo sigurno dva mjeseca, opisuje Jan cijelo iskustvo.

Iako dečki nemaju daljnjih planova za razvoj sustava, njihov je cilj postignut dolaskom u finale, njihov mentor ipak vidi potencijal za razvoj.

– Mi smo drugi put ovdje, ovaj put s radom koji je bliži našoj struci jer smo tehnička škola. Sama tema nam je došla iz nekakvih stručnih usavršavanja gdje smo zapravo bili obučavani za rad s vrlo jednostavnim i vrlo moćnim mikrokontrolerima i onda smo došli na ideju da napravimo nekakav rad za to. Budući da ti mikrokontroleri imaju vrlo velike mogućnosti, palo nam je na pamet da osmislimo ovakav nekakav rad. Neke dijelove tog rada možda u budućnosti izvedemo fizički, ali kroz nekakve maturalne radnje učenika ili slično. To je nekakva perspektiva, to nam je dosta novo, moram priznati da smo tek početnici, tek zapravo znamo koje su mogućnosti, a nismo puno toga s njima sami napravili, rekao je mentor Hrvoje Mikolčević.

Više o ovogodišnjoj Ideji godine:

[Ideja godine ’17] Zagrepčanke oduševile s aplikacijom koja bi stala na kraj disleksiji

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

Dekanica Effectusa Mira Lenardić: Učenici sada imaju više kreativnog prostora u Ideji godine

Aco Momčilović: ‘Sve finaliste Ideje godine očekujemo u posjetu Rimac Automobilima’

[Ideja godine ’17] Direktor Effectusa daje detaljne upute za stvaranje najuspješnije Ideje godine

Hrvoje Balen: ‘Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti’