Pretraga

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

A- A+

U finalu V. izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja ‘Ideja godine’, pobjedu je ove godine odnio 16-godišnji učenik drugog razreda Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke, Ante Toni Debelić. Njegov inovativan projekt GrowCity , kao i samouvjeren nastup i prezentacija, osvojili su stručni žiri, a Ante Toni dobio je i gromoglasan aplauz ostalih natjecatelja. Njegova ideja godine svojevrstan je pogled u budućnost uzgoja hrane – predstavio je automatiziran, prijenosni i efikasni sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru.

1. mjesto, tim GrowCity – Ante Toni Debelić, mentorica Alenka Šuljić Petrc – Salezijanska Klasična Gimnazija s pravom javnosti, Rijeka foto:Ivan Božić|srednja.hr

1. mjesto, tim GrowCity – Ante Toni Debelić, mentorica Alenka Šuljić Petrc – Salezijanska Klasična Gimnazija s pravom javnosti, Rijeka foto:Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

U finalnom natjecanju V. izdanja Ideje godine, pobjedu odnio Ante Toni Debelić s futurističkim projektom GrowCity

Na ovogodišnjoj ‘Ideji godine’, inovativnim i futurističkim poslovnim projektom GrowCity predstavio se Ante Toni Debelić, učenik drugog razreda Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke. Uz pomoć mentorice, profesorice engleskog i francuskog jezika Alenke Šuljić Petrc, Ante Toni pobijedio je na prvoj ‘Ideji godine’ na koju se prijavio.

Prema njegovoj zamisli, GrowCity je automatizirani sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru, dakle, radi se o sto posto prijenosnom sustavu uzgoja hrane.

– Neovisno o vremenskim uvjetima ili vanjskim faktorima, bilo gdje u svijetu možete uzgajati hranu. Kapacitet je na godišnjoj razini pola hektara zemlje. Dakle, sam kontejner koji ima negdje 28 kvadrata, uzgaja hrane kao 2200 kvadrata na razini godine. Na normalnoj farmi, imate možda dvaput godišnje berbu samog proizvoda, a ovdje se taj proces može ponoviti 20 do 22 puta upravo zato što se klima može u potpunosti automatizirati i ponoviti, ovisno o samom usjevu koji se radi. Upravo zato je to jako efikasno i pogodno, pojasnio nam je Ante Toni koji je na ideju došao prilikom obiteljskog putovanja na Filipine.

Organizator projekta je portal srednja.hr, partneri petu godinu zaredom Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus, a prijatelji projekta Rimac Automobili i IN2.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

Pogled na riječku luku ponudio rješenje

Naime, velika prometna gužva u Manili navela ga je na razmišljanje o tome kako bi se problem prijevoza hrane od udaljenih mjesta uzgoja do gradova mogao poboljšati. Na internetu je pronašao jednu tvrtku u Americi koja radi na sličnom principu poput njegovog GrowCityja, no ta je farma potpuno fiksna. Razmišljao je kako bi bilo dobro ako bi se farma mogla svugdje prenijeti, a rješenje mu se nametnulo točno ‘ispod nosa’. Kako Ante Toni živi u neposrednoj blizini riječke luke, brodskim je kontejnerima svakodnevno okružen pa je ideja prirodno došla sama od sebe.

Na izradi projekta radio je tijekom proljetnih praznika, i to nakon sportske ozljede.

– Kako inače treniram košarku, desila mi se jedna sitnija ozljeda noge pa sam bio spriječen trenirati tijekom praznika i odjednom sam imao viška slobodnog vremena. Na društvenim mrežama vidio sam za ‘Ideju godine’, zainteresirao sam se, a kako imam pozadinu iz područja robotike i automatike, već sam imao nešto u glavi, priča nam ovaj 16-godišnjak koji je potom u pet dana napisao poslovni plan na deset stranica. Kaže, sveukupno je utrošio 20-ak radnih sati.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije

Ponosna mentorica: Moja je uloga samozatajna, Ante je u potpunosti iscrpio sve što sam mu kao mentorica pružila

Ante Toni na ‘Ideju godine’ došao je u pratnji svoje mentorice, profesorice Alenke Šuljić Petrc, za koju kaže da je dala velik doprinos u njegovoj motivaciji i održavanju samopouzdanja tijekom izrade cijelog projekta. Ne izostavlja niti njenu stručnu podršku, znanje i pomoć u pronalasku stručnih ljudi iz različitih područja, što mu je bilo od nenadmašive vrijednosti.

Profesorica Šuljić Petrc pojasnila nam je, pak, da njihova škola u cijelosti jako potiče kreativnost svojih učenika.

– Nekako se najviše oslanjamo na afinitete i talente naših učenika, koje su naslijedili od osnovne škole. Na nama je da ih potaknemo. Ante je bio potaknut inicijativom koju radimo svake godine, nastavno na nastavni program gdje je ideja istraživati što novo mogu ponuditi, što novo mogu istražiti. Upravo tim istraživanjem na raznoraznim projektima u nastavi stranog jezika, on je naišao na tu ideju. Uz pomoć njegove kreativnosti i izuzetne informatičke pismenosti te moje potpore, uspjeli smo doći do finala. Moja je uloga zapravo samozatajna, Ante je stvarno u potpunosti iscrpio sve ono što sam mu ja kao mentorica pružila, kaže profesorica Šuljić Petrc i dodaje kako je Ante iznimno samostalan i odgovoran. Naglašava i da je imao izuzetnu podršku roditelja.

Sljedeći korak – izrada prototipa u okviru okućnice škole

O planovima za budućnost svojega projekta, Ante je prilično optimističan.

– Imam sreće da imam obitelj koja me podržava općenito u svim mojim interesima, a pogotovo kad se radi o poduzetništvu, jer su i sami poduzetnici već 25 godina. U planu je izrada prvog prototipa te nakon toga potraga za investitorima koji bi bili zainteresirani za samo pokretanje proizvodnje, priča nam ovaj učenik drugog razreda.

I sama škola u potpunosti stoji iza njegova projekta tako da će prototip izraditi upravo u okviru okućnice škole. Iako tek u drugom razredu gimnazije, Ante već sada zna da je poduzetništvo smjer u kojem se dalje želi nastaviti razvijati u kreativnom smislu. Za pet do deset godina vidi se kako radi na svojem projektu GrowCity, koji će biti globaliziran, a njegova tvrtka iznimno uspješna.

‘Ovo je ogromno iskustvo za mlade ljude, daje im ono ‘zašto’ koje mogu loviti od mladih godina’

Samo natjecanje ‘Ideja godine’ smatra izvrsnom prilikom za upoznavanje i povezivanje s brojnim vršnjacima koje vidi kao svoje potencijalne buduće kolege. Kaže nam i da je ostao bez riječi na brojne odlične ideje svojih kolega, prezentirane na finalu u četvrtak.

– Ovakvo iskustvo ogromno je za mlade ljude jer im daje dozu samopouzdanja, daje im ono ‘zašto’ koje mogu loviti još od ovih mladih godina. Pobijedio sam, nisam očekivao baš ovakav uspjeh s obzirom da mi je ovo bio prvi pokušaj i stvarno sam uzbuđen, kaže naš pobjednik V. izdanja ‘Ideje godine’ čije ćemo ideje i uspjehe od sada pozorno pratiti.