Pretraga

[Ideja godine ’19] Frane Šesnić: Do uspjeha se dolazi ustrajnim radom

A- A+

Ideja godine srednjoškolsko je natjecanje drugačije od ostalih. Ono što se traži na ovom natjecanju su inovativnost i kreativnost te malo poduzetničkog duha. I u ovom VII. izdanju naš moto je “Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha”, a za pobjednike smo ponovno pripremili vrijedne nagrade. Kako bismo vas još više približili ideji vlastitog ostvarenja kao mladog poduzetnika, popričali smo s direktorom Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER Franom Šesnićem, koji nam je otkrio kako poduzetništvo izgleda izbliza i dao nekoliko savjeta mladim inovatorima.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Na Ideju godine mogu se prijaviti srednjoškolci samostalno ili u timu do 3 člana. Ono što se prijavljuje i s čime se natječete je ideja i poslovni plan za razradu te ideje. Svaka prijavljena ideja mora imati mentora, profesora iz srednje škole. Rane prijave traju do 12. travnja, a ako nam do tada pošaljete prijavu, dobit ćete recenziju na projekt i priliku za popravak. Finalne prijave traju do 24 travnja . Sve ostalo što trebate znati o Ideji godine možete pogledati ovdje.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Često postavljana pitanja

Finale Ideje godine održat će se 2. svibnja u prostorijama Effectus – Financije i pravo. U finale upada 10 najboljih prijavljenih ideja, a tamo ćete morati prezentirati razradu svoje ideje pred stručnim žirijem. Sastavljen od predstavnika partnera projekta, stručni žiri čine profesionalci u području poduzetništva i stvaranju projekata. Jedan od njih je i Frane Šesnić, s kojim smo porazgovarali o Ideji godine.

On je direktor Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER u kojemu ideje postaju realnost. Naime, to je centar koji okuplja entuzijaste koji svojim inovacijama ulaze u svijet poduzetništva. Ovaj centar pruža svu podršku, od prostornog i tehničkog do mentorskog, a trenutno se kod njih razvija više od 100 start-up tvrtki. Više o ovome rekao nam je i sam Šesnić.

Zašto mislite da je ovaj projekt vrijedno podržati? Što vas je ponukalo da se priključite?

Prošle godine rado smo se odazvali pozivu za prijateljskom podrškom ovom natjecanju. Pobjednike smo ugostili u našem prostoru i objasnili im kako uz ZICER-ovu podršku lakše mogu razviti svoje inovacije. Izvrsno je kada čovjek u mladim godinama – već kroz srednju školu – počinje promišljati i živjeti poduzetništvo. U toj, još po mnogim parametrima neopterećenoj fazi života, kreativnost je ogromna. Uspjeh ovisi o kvaliteti ideja, o prepoznavanju specifičnih potreba određene ciljne skupine i tehničkim mogućnostima realizacije zadanih ciljeva. Poduzetništvo je put učenja, put pokušaja i pogrešaka, put treniranja upornosti i izgradnje ustrajnosti u ostvarenju cilja koji često zahtjeva prilagodbu te prihvaćanje osobnih i poslovnih kompromisa. Startupovi inkubirani u ZICER-u prolaze sve razvojne faze. Kad čovjek koji je već iskusio poduzetništvo, svoje znanje prenese na mlađeg kolegu, ta interakcija može biti neprocjenjiva. Ona često vrijeme razvoja može skratiti za par mjeseci. Zato će ZICER i ove godine rado ugostiti sve finaliste Ideje godine, prenijeti im znanja i omogućiti im da zavire iza vrata naših modularnih ureda i upoznaju startupove koji će im danas biti inspiracija, a sutra možda mentori, kolege i partneri u razvoju poduzetničkih rješenja.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Najbolju srednjoškolsku ideju nagrađujemo putovanjem u Europi

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce, pa u skladu s tim, mislite li da se može biti prestar ili premlad da bi se započela poduzetnička karijera?

Smatram da čovjek nikad nije ni premlad ni prestar. Mlad čovjek neopterećen je obavezama koje donose zrele godine, a zrelost pak donosi iskustvo zbog kojeg čovjek promišlja mudrije. Kroz ZICER su se razvile tvrtke koje su pokrenuli studenti – otvoreno misleći idemo probati jer nemamo što izgubiti – a danas ostvaruju milijunske prihode. Imam i onih koji su u korporacijama bili visoko pozicionirani, preživjeli mnoge upravljačke izazove, a potom se odlučili za samostalno poduzetništvo. Najveća vrijednost – uz infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, savjetodavnu i financijsku podršku – u ZICER-u je upravo povezivanje koje se dešava na našem hodniku, u blagovaoni, na terasi…, a iz kojeg se stvaraju novi projekti.

Zašto je dobro za mlade da iskoriste ovu priliku i prijave se na Ideju godine?

Prijava na ovakvo natjecanje daje iskustvo, potiče brže učenje i suočavanje s novim izazovima, omogućava povezivanje i umrežavanje, a za najbolje i vrijednu nagradu te dobru zabavu!

Pobjednici Ideje godine kao jednu od nagrada dobit će ZICER-ovu mentorsku i edukacijsku podršku, a za one koji se odluče za ulazak u poduzetništvo i mogućnost ulaska u program inkubacije. Kako će to pridonijeti razvoju njihove ideje? Kako Zicer može pomoći mladim ekipama koje će se prijaviti?

ZICER mladim ekipama, ali i svima ostalima koji ulaze u poduzetništvo pruža cjelovitu i sveobuhvatnu podršku. Naše edukacije i savjetovanja usmjerena su unapređenju poduzetničkih kompetencija sadašnjih i potencijalnih zagrebačkih poduzetnika svih profila. Na njih fokus stavljamo kroz ZICER Plavi ured – Poduzetničkom centru grada Zagreba. Uz točne, razumljive i pravovremene informacije te stručnu podršku iz pravnog, računovodstvenog, financijskog i ostalih područja, ulazak u poduzetništvo je lakši!

Izdvojeni članak
goran pauk

[Ideja godine ’19] Goran Pauk: Nemojte se dvoumiti i krenite!

Za inovativne visokotehnološke tvrtke pak provodimo programe Inkubacije i Akceleracije. U 12. paviljonu na Zagrebačkom velesajmu startupovima je na raspolaganju 7300 m² gdje se nalazi ukupno 118 modularnih ureda te sva ostala potrebna infrastruktura. Naš prostor do početka lipnja bit će bogatiji za šest laboratorija koji će biti na raspolaganju startup i akademskoj zajednici. U ovome trenutku u ZICER-u je inkubirano više od 100 visoko-tehnoloških tvrtki koje zapošljavaju više od 300 zaposlenika. Njihove djelatnosti usmjerene su na različita područja interesa. Pa tako, ovdje se razvijaju inovacije primjenjive u područjima umjetne inteligencije, novih tehnologija, fizike i energetike do turizma, mode i zdravlja. Uz uspješno provedena tri ciklusa predakceleracijskog programa Startup Factory, kroz koji je najboljim projektima za razvoj dodijeljeno više od dva milijuna no-equity kuna, ove godine kroz Konvertibilni zajam smo našim stanarima dodijelili 600.000 kuna. To je samo dio aktivnosti koje provodimo, stoga sam uvjeren kako ovakva podrška i sudionicima Ideje godine može biti od presudnog značaja za razvoj.

Osim dobre ideje, što je još potrebno da bi se ona razvila u dobar proizvod?

Kvalitetna edukacija, mentorska pomoć, financijska podrška, naporan i ustrajan rad te nešto sreće recept su koji ima smisla.

Za kraj, imate li neku poruku za mlade koji se još dvoume oko ulaska u svijet poduzetništva?

Svaka ideja je vrijedna, no ono što ju oplemenjuje je znanje i predani rad. I zato budite uporni te ne odustajte i kada je teško. ZICER je tu kako bi vam olakšao put do uspjeha. Svim sudionicima Ideje godine 2019. želim sreću i uspjeh u natjecanju!

____________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su IN2 i Hrvatska zajednica županija, a prijatelj projekta Zicer. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]