Pretraga

LosMagnetos: Planiraju proizvesti GPS magnete pomoću kojih više ne b gubili stvari

A- A+

Prošlogodišnji pobjednici Ideje godine pohađali su Prvu gimnaziju Varaždin, a iz iste obrazovne institucije smo i ove godine dobili finaliste. Tim LosMagnetos čine Vjera Krašek, Lovro Moharić i Anamarija Pišpek koji su za mentoricu izabrali Kristinu Oršić-Manojlović, profesoricu koja je prošle godine vodila tri tima finalista, među kojima su bili i pobjednici. ‘Lost and found’ naziv je poslovne ideje mladih Varaždinaca koju su predstavili 14. veljače na završnici Ideje godine.

Foto: srednja.hr

Jedan od varaždinskih timova koji su se našli u završnici Ideje godine su i LosMagnetos iz Prve gimnazije Varaždin. Vjera Krašek, Lovro Moharić i Anamarija Pišpek predstavili su svoj poslovni plan ‘Lost and found’, a za mentoricu su izabrali profesoricu Kristinu Oršić-Manojlović koja je prošle godine vodila tri tima, a jedan od njih je i pobijedio.

Izdvojeni članak

Tim Crossfire: Mlade zagrebačke ekonomistice prezentirale ideju za revolucionaran punjač

GPS magnetima protiv gubljenja stvari

Ideja ‘Lost and found’ nastala je zahvaljujući zadaći koju je Oršić-Manojlović zadala učenicima trećeg razreda. Trebali su napisati poslovni plan, a budući da su Vjera, Lovro i Anamarija svoju ideju smatrali jako dobrom, odlučili su se prijaviti na Ideju godine.

Osmislili su GPS magnete pomoću kojih bi ljudi prestajali gubiti stvari. Ciljane skupine su im neorganizirani ljudi, putnici, ali i oboljeli od Alzheimerove bolesti.

– Sa svojom idejom javili smo se profesorici i zamolili je da nam bude mentorica. Izabrali smo baš nju jer nam predaje, jako je sposobna i izuzetno je lijepo raditi s njim, rekla nam je Vjera Krašek.

Budući da dolaze iz škole koja je prošle godine dala pobjednike Ideje godine – Croatian Beaches, članovi LosMagnetosa su razgovarali s curama koje su ih uputile u cijelu priču. Također su pregledali videa i prezentacije s prošlogodišnjeg finala pa su bili spremni za svoj ‘nastup’.

Izdvojeni članak

Srednjoškolke iz Vrbovca osmislile školske tablete s jedinstvenim operativnim sustavom

Izrada projekta je protekla bez problema i vrlo brzo

Učenici trećeg razreda najviše su se dogovarali preko Facebooka te otkrivaju da je izrada poslovnog plana išla dosta brzo. Na upit jesu imali više problema s poslovnim planom ili tehnološkim dijelom, dobili smo podijeljena mišljenja.

Vjera planira upisati novinarstvo ili neki jezik, Anamarija medicinu, a Lovro tvrdi da biznis nije njegovo područje. – Svi smo jednako radili na projektu i možda ne planiramo kasnije specijalizirati to područje, ali nam se ideja činila zanimljiva pa smo sebi rekli što ne pokušati, ističe Anamarija.

Koliko su istraživali, doznali su da na stranom tržištu već postoji slična aplikacija, no oni su se ipak više specificirali i usmjerili na funkcije kojih se drugi nisu dotaknuli.

– Svoj projekt bi prvo predstavili Poslovnim anđelima, u početku se bazirali na Hrvatsku, a tek kasnije na strano tržište, za kraj je rekla Vjera.