Pretraga

Naš eurozastupnik o mladima: ‘Odvažni su, hrabri i više ‘open minded’ nego mi’

A- A+

Eurozastupnik Valter Flego završio je studij Strojarstva, ali dok je studirao nije mogao niti zamisliti kakvu ćemo tehnologiju imati danas, rekao nam je. U Europskoj uniji su svjesni svih opasnosti koju nam to donosi, ali i prednosti, a jedna od njih svakako su prilike za mlade poduzetnike. S eurozastupnikom smo razgovarali o tome kako možete iskoristiti tehnologiju i programe Europske unije da pokrenete vlastiti posao, a otkrio nam je kakvu tvrtku bi sam pokrenio, da nije političar. Naš razgovor mogao bi vas inspirirati i da se prijavite na poduzetničko natjecanje za učenike, Ideju godine.

Mia Negovetić, Marco Kukurin i Valter Flego

Mia Negovetić, Marco Kukurin i Valter Flego | Foto: PR

Mladi su danas otvorenijeg uma nego starije generacije, rekao nam je Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu. Odvažni su, hrabri i skloniji promjeni. To je dobro, jer se tehnologija, a s njom i svijet, mijenjaju brzo, pa ih i mi moramo pratiti.

Baš zbog toga, danas smo spremniji preuzeti rizik koji nosi poduzetništvo. S europzastupnikom Flegom smo razgovarali o tehnologiji koju možete iskoristiti kako biste pokrenuli svoj posao, kao i o prilikama koje mladi poduzetnici imaju u Europskoj uniji.

Naš razgovor može poslužiti kao inspiracija svima koji se žele prijaviti na Ideju godine, natjecanje za srednjoškolce u osmišljavanju najbolje poslovne ideje. Nagradni fond za pobjednike iznosi 6.000 €, a stručni žiri će posebno vrednovati sve projekte koji obuhvate ne samo hrvatsko, već i tržište Europske unije.

Kako biste se prijavili, trebate ispuniti svoj poslovni plan čiji obrazac možete pronaći ovdje. Pošaljite ga putem ovog linka najkasnije do 20. travnja u 23:59 sati. Više o natječaju pročitajte ovdje,

Izdvojeni članak
ideja godine 2024 je poduzetničko natjecanje za srednjoškolce

Započela je Ideja godine 2024: Nagradni fond za najbolje ideje učenika je 6.000 €

U Rijeci ste završili studij strojarstva pa je tehnologija nešto o čemu dosta znate. Koje nove tehnologije bi mladi (i budući) poduzetnici trebali iskoristiti, jer imaju ogroman potencijal?

Nevjerojatna je brzina kojom se moderne tehnologije danas razvijaju. Za vrijeme mojih studentskih dana vjerujte mi – to je bilo nezamislivo. Da mi je netko rekao da će umjetna inteligencija spravljati jela u restoranima i posluživati goste, a ChatGPT razvijat nove softvere, ne bih vam vjerovao.

Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za jedan od najvažnijih novih programa EU-a – Digitalna Europa – puno sam vremena posvetio proučavajući i pregovarajući s Komisijom i svojim kolegama zastupnicima o svim stranama novih tehnologija. Ima nebrojeno puno dobrih strana, ali svjesni smo i opasnosti.

No, da ne duljim, usredotočit ću se na naše mlade poduzetnike, s kojim sam tijekom svog mandata puno razgovarao, posebice sa studentima. Pokrenuli smo prije nekoliko godina Student Digi Award natječaj, putem kojeg smo tražili najbolje mlade inovatore u RH, i iz godine u godinu sam fasciniram tim mladim kreativnim ambicioznim glavama i idejama koje stvaraju i realiziraju.

Ogroman je potencijal tržišta inovacija, kao i tehnologija koje pomažu poslovanje. IoT odnosno The Internet of Things primjerice. Alat koji omogućava razmjenu podataka i razvijanje pametnih proizvoda i usluga, zatim neizostavna AI odnosno umjetna inteligencija za pomoć pri automatizaciji procesa, personalizaciji usluga, analizi podataka i slično,  obnovljivi izvori energije i održiva tehnologija, VR i AR odnosno virtualna i proširena stvarnost za inovativne načine interakcije s korisnicima i još mnogo drugog.

Obrazovanje, poslovanje, naša svakodnevica – sve je doživjelo velike promjene upravo zahvaljujući modernim tehnologijama.

Nedavno je donesen prvi zakon o umjetnoj inteligenciji u EU. Kako često imamo učenike na Ideji godine koji koriste AI u svojim poslovnim idejama, što je najvažnije što trebaju znati o tom zakonu?

EU ovim zakonom nastoji prije svega spriječiti zloupotrebe novih tehnologija. Cilj joj je zaštititi ljudska prava, demokraciju, vladavinu prava i okolišnu održivost od visokorizične umjetne inteligencije, a istodobno poticati inovacije i osigurati Europi ulogu predvodnika na tom polju.

Novim pravilima zabranjene su određene primjene umjetne inteligencije koje ugrožavaju prava građana, primjerice zabranjuje se prepoznavanje emocija na radnome mjestu i u školama i vrednovanje građana. Upotreba sustava za daljinsku biometrijsku identifikaciju u svrhu kaznenog progona u načelu je zabranjena, osim u okolnostima koje su iscrpno navedene i precizno definirane. Neki od primjera takvih okolnosti su ciljana potraga za nestalom osobom ili sprečavanje terorističkog napada.

Umjetna inteligencija koristi se i u cool stvarima poput glasovnih asistenata, videoigara i samovozećih automobila. Ali, takva inteligencija uči iz podataka koje joj mi pružamo. Stoga, važno je koristiti je odgovorno, promišljeno i pametno.

Postoji i puno novih načina učenja s AI, poput kodiranja s programima kao što su Scratch ili Python. Radi se o rastućem području s puno prilika za posao, poput programiranja ili istraživanja. Moj je savjet mladima –  zabavite se istražujući je, budite pametni i oprezni i pogledajte kamo će vas znatiželja odvesti!

Eurozastupnik Valter Flego

Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu | Foto: PR

Što po vašem mišljenju poduzetništvo nudi mladima? Ako razmišljaju o tome da postanu poduzetnici, zašto bi se na to trebali odvažiti?

Pokretanje vlastitog poslovanja je uvijek izazov i rizik, ali vremena su se promijenila i danas su mladi odvažni, hrabri i više open minded nego što smo to mi bili. Kako je u moje vrijeme bilo uobičajeno odabrati karijerni smjer i držat se istog ‘do kraja’, tako je danas uobičajeno istraživat, riskirat, isprobavat i mijenjati se u svojim poslovnim ambicijama.

Poduzetništvo pruža slobodu i samostalnost, potiče na kreativnost i stvaranje, na privatni i profesionalni rast, uz dakako neizostavne rizike i stres. Poduzetništvo potiče razmišljanje izvan okvira i osobni rast, ali i rast lokalne zajednice i šireg gospodarstva te mogućnost značajnog društvenog angažmana. Mladi žele ostaviti trag, žele preispitati svoje mogućnosti i odvažnost.

Pitanje za maštanje: da niste političar već poduzetnik, čime biste se bavili? Kakvu biste tvrtku imali?

Haha zaista zanimljivo pitanje za maštanje. Politikom se bavim od svoje 29. godine, kada sam postao zamjenik gradonačelnika Buzeta. Pa zatim i gradonačelnik, istarski župan te danas europarlamentarac. U ovom poslu najviše ispašta privatni život i nažalost, moja obitelj i moji najmiliji. Ali, politika je poziv, i to nije floskula, to je činjenica.

Tko je god u politiku ušao zbog raznoraznih motiva, a da nije to zaista osjećao i tom se poslu maksimalno posvetio, brzo je iz nje izašao. Da nisam političar već poduzetnik, sigurno bih išao u smjeru moje struke, u inženjerskom smjeru, u smjeru autoindustrije ili pak termoenergetike.

Što je po vama najznačajnije što je Europska unija poduzela kako bi potaknula mlade na poduzetništvo?

Europa tu nudi zaista velike šanse, primjerice u sklopu Erasmus programa za mlade poduzetnike. EU uz ispunjavanje određenih uvjeta osigurava i početna sredstva za pokretanje vlastitog posla. I to za nove poduzetnike koji planiraju pokrenuti vlastiti posao ili su ga već pokrenuli u posljednje tri godine, ali i za postojeće poduzetnike koji posjeduju ili upravljaju malim ili srednjim poduzećem u jednoj od zemalja sudionica.

Erasmus za mlade poduzetnike je program prekogranične razmjene koji novim poduzetnicima daje priliku učiti od iskusnih poduzetnika, koji vode mala poduzeća u drugim zemljama sudionicama. Razmjena iskustava odvija se tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika, što pomaže novom poduzetniku da stekne vještine potrebne za vođenje male tvrtke. Domaćin ima koristi od novih pogleda na svoje poslovanje i dobiva prilike za suradnju sa stranim partnerima ili upoznavanje novih tržišta.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem