Pretraga

Započela je Ideja godine 2024: Nagradni fond za najbolje ideje učenika je 6.000 €

A- A+

Ideja godine natjecanje je za sve srednjoškolce sa žicom za poduzetništvo, ali i one koji bi to željeli postati. Učenici se natječu u osmišljavanju najboljeg poslovnog plana. U finale prolazi deset najboljih timova koji svoje ideje prezentiraju pred stručnim žirijem. Novost od ove godine je da nagrade osvajaju tri najbolja tima, a dijelimo tri stipendije za Veleučilište Effectus u iznosu od 3.000, 2.000 i 1.000 €. Prijave su otvorene do 20. travnja u 23:59 sati.

ideja godine 2024 je poduzetničko natjecanje za srednjoškolce

Ideja godine 2024, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, je krenula | Foto: srednja.hr

Ideja godine 2024 srednjoškolsko je natjecanje za učenike koji žele napraviti svoje prve poduzetničke korake. Nagrađuje kreativnost, odvažnost i domišljatost u osmišljavanju poslovnih ideja, a učenike vodi kroz pisanje njihovog prvog poslovnog plana. Organizira ga portal srednja.hr i ove se godine održava dvanaesti put.

Kako biste se prijavili, svoju poslovnu ideju osmislite sami ili u timu od najviše troje učenika. Učenici u timu ne moraju biti iz istih škola, a na natjecanje se mogu prijaviti svi učenici srednjih škola u Hrvatskoj. Možete imati i mentora, odnosno nastavnika ili nastavnicu koji će vam pomoći u prijavi.

Prvi korak – napišite poslovni plan

Svoju poslovnu ideju osmislite sami ili u timu od najviše troje učenika. To može biti ideja za aplikaciju, web platformu, uređaj, kombinacija ovih ideja ili nešto sasvim drugačije. Važno je da vaša ideja koristi neku od novih tehnologija kao što je, recimo, umjetna inteligencija, Internet stvari (IoT), digitalno proširena stvarnost (AR) ili virtualna stvarnost (VR), robote, blockchain… sami nastavite niz.

Uz to, posebno će se vrednovati poslovne ideje koje ne budu ograničene samo na hrvatsko tržište. Uspijete li pokazati kako svojom idejom planirate osvojiti i ostatak Europske unije, imate više šanse za prolazak u finale.

Nakon što osmislite ideju, vrijeme je da je uobličite u poslovni plan. Ako to niste nikad radili, ne brinite. Obrazac poslovnog plana kojeg trebate popuniti pronađite ovdje, a on će vas voditi kroz osmišljavanje vaše poslovne ideje.

Drugi korak – pošaljite prijavu

Ispunjeni poslovni plan nam pošaljite ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. Uz poslovni plan, cijenit će se i svaki drugi oblik prezentiranja vaše poslovne ideje (video, prezentacija ili nešto drugo).

Rane prijave za slanje poslovnog plana zavaraju se 31. ožujka u ponoć. Svi koji se do tada prijave od žirija će dobiti povratne informacije o tome što mogu popraviti, ako žele povećati svoje šanse za prolazak u finale. Novu verziju poslovnog plana učenici mogu poslati do finalnog roka za prijave.

Imamo i pomoć za sve one koji se žele prijaviti, a nisu sigurni u to kako napisati poslovni plan. Održat ćemo online edukaciju o pisanju poslovnog plana na kojoj ćete uživo doznati sve što vas zanima o osmišljavanju poslovne ideje, pisanju poslovnog plana i najčešćih grešaka koje viđamo u prijavama. Edukacija se održava 28. ožujka, a za nju se prijavite ispunjavanjem ovog obrasca.

Finalni rok do kojeg se mogu poslati prijave na Ideju godine je 20. travnja u 23:59 sati. Odgovore na sva česta pitanja i pravila sudjelovanja na Ideji godine pronađite ovdje.

Treći korak – u finalu ste!

U drugi krug natjecanja prolazi deset najboljih timova ili pojedinaca koje odabere naš stručni žiri. Finalisti Ideje godine svoje će poslovne planove izložiti stručnom žiriju na finalu natjecanja koje se održava u Zagrebu, u prostoru Veleučilišta Effectus.

Za razliku od prethodnih izdanja natjecanja, ovaj put dijelimo nagrade za tri najbolja tima ili pojedinca. Pobjednik će osvojiti stipendiju za Veleučilište Effectus u iznosu od 3.000 €, tim ili pojedinac na drugom mjestu stipendiju u iznosu od 2.000 €, a na trećem od 1.000 €.

Nakon proglašenja pobjednika, sve finaliste čeka proslava. Idući dan imat će mogućnost obići ZICER, partnera Ideje godine, kako bi iz prve ruke vidjeli startup svijet. Večeru, noćenje i doručak finalistima osigurava organizator.

Važni datumi

28. ožujak – online edukacija s početkom u 11 sati

31. ožujak u 23:59h – rok za rane prijave

20. travanj u 23:59h – finalni rok za prijave

22. travanj – Proglašenje finalista

2. svibanj – Finale u prostoru Effectus veleučilišta, zlatnog partnera Ideje godine

3. svibanj – doručak, obilazak partnera, odlazak kući

Prijašnji pobjednici Ideje godine

 1. izdanje – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar – I. gimnazija Varaždin – Mentorica Kristina Oršić Manojlović – ProjektCroatian Beaches
 2. izdanje – Ilija Perić – Tehnička škola Ruđera Boškovića – Mentor Milan Korać – Projekt In My Wave
 3. izdanje – Kristijan Žic, Marin Nižić i Slavica Blašković – Prirodoslovna i grafička škola Rijeka – mentor Matija Rubinić- Projekt Trampolin
 4. izdanje – Eva Šimec, Marija Djerdjaj i Denis Cvijanović – Srednja škola Vladimir Gortan Buje – mentorica Dolores Mihelić-Malbašić – Projekt Road Aid Black Box
 5. izdanje – Ante Toni Debelić – Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti – mentorica Alenka Šuljić Petrc – Projekt GrowCity
 6. izdanje – Roko Radanović, Toma Puljak i Dražen Barić, mentorica Marija Rakić Mimica – III. Gimnazija/Elektrotehnička škola, Split – Projekt LiftOFF
 7. izdanje – Duje Štolfa i Antonio Nikolić – mentor Ante Bartulović – III. Gimnazija Split – Projekt SortIT
 8. izdanje – Ramal Salha – Elektrotehnička i prometna škola Osijek – Projekt Quillix
 9. izdanje – Leo Janković i David Špiljak – Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka – Projekt Nevera
 10. izdanje – Marijo Marić – Srednja škola Ilok – mentor Ivan Martinović – projekt Iločani
 11. izdanje – Dea Murat, Nika Roguljić i Nina Topić – mentorica Elvira Sorić – Mythology TO GO 

Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.