Pretraga

Što sve možemo napraviti s 10.000 kn? Imamo prijedloge, a i način da oni postanu stvarnost

A- A+

Kad biste u džepu imali 10.000 kn viška, na što biste ih potrošili? Donosimo nekoliko prijedloga za pametno trošenje veće svote novca, odnosno načina da ih uložite tako da vam se u budućnosti ulog vrati. Znamo i kako do njega! U tijeku je Ideja godine, natjecanje za srednjoškolce, u kojem je glavna nagrada upravo 10.000 kn bruto. Prijave su otvorene do 18. travnja.

Donosimo nekoliko prijedloga za pametno trošenje veće svote novca, a osvojiti ih možete na Ideji godine | Foto: Unsplash

Zamislite ovo: imate 10.000 kn viška i želite ih potrošiti na nešto što će vam u budućnosti vratiti ulog. Što biste napravili? Zvuči ludo da je moguće zarađivati novac tako što ga trošite, ali zapravo je posve realno. Prije svega, vrijeme je da adresiramo slona u sobi – gotovo nitko od nas, posebno dok smo još u školi, nema 10.000 kn viška. Dok se školujemo i nemamo stalan posao, živimo od džeparca koji nam daju roditelji, a 10.000 kn je pravo malo bogatstvo o kojem možemo samo sanjati.

Dobra vijest je da je u tijeku Ideja godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, u kojem je glavna nagrada upravo 10.000 kn bruto. Prijave su otvorene do 18. travnja, a prijaviti se možete tako što ćete sami ili u timu od najviše troje učenika osmisliti svoju poslovnu ideju, napisati poslovni plan za nju (pronađite ga ovdje) te ispuniti obrazac prijave. Sve o tome kako se prijaviti pronađite ovdje, a odgovore na često postavljanja pitanja su dostupna putem ove poveznice.

Finaliste proglašavamo 23. travnja. Finale će se održati 28. travnja u Zagrebu, a finalisti će imati osiguran smještaj ako dolaze iz drugih krajeva Hrvatske. U finalu ćete svoju ideju prezentirati pred stručnim žirijem, ali ne brinite – prije toga ćete dobiti mentora koji će vam pomoći usavršiti ideju i njenu prezentaciju. I to je to! Možete započeti planiranje načina na koje ćete nagradu potrošiti, a za to smo vam pripremili i nekoliko prijedloga.

1. Uložiti u razvoj svoje ideje za biznis

Vaša poslovna ideja ne mora ostati samo na tome – na ideji. Možete ju pretvoriti u stvarnost. U tome ćete imati podršku iskusnog mentora i stručnog žirija koji će vam svojim pomoći izbrusiti plan. Najčešća prepreka ostvarivanju poslovnih ideja je upravo nedostatak financijskih sredstava. Zbog toga vam iznos glavne nagrade može poslužiti kao sjajna odskočna daska. Potrošiti ju možete na, primjerice, kupnju opreme poput laptopa ili druge tehnologije koja će vam trebati, izrade prototipa (ako vaša poslovna ideja razvija proizvod), troškove otvaranja tvrtke ili obrta, konzultacije kod stručnjaka iz branše u kojoj želite poslovati… Mogućnosti je puno!

2. Uložiti u svoje obrazovanje

Ovo već sigurno znate, ali ulog u obrazovanje je jedan od najboljih koji možete napraviti. Prilikom raspisivanja vaše poslovne ideje, primjerice, možda primijetite da vam nedostaju neka specifična znanja. Dobra je šansa da postoji edukacija koja će vam pomoći svladati ih. Tako stečene vještine i znanja ostaju vam kao trajan ulog. Sigurno će obogatiti vašu karijeru i stvoriti vam prilike koje inače ne biste dobili.

3. Otići na putovanje s kojim ćete spojiti ugodno s korisnim

Teško će se pronaći osoba koja ne uživa u putovanjima, upoznavanjima novih mjesta, ljudi i kultura. Učenicima i studentima to je olakšano kroz programe razmjene i obavljanja stručne prakse u inozemstvu, stoga zašto to ne iskoristiti? Spojite ugodno s korisnim i provedite to vrijeme upoznavajući ljude koji vam mogu pomoći razvijati vašu poslovnu ideju ili se inspirirajte uspješnim poslovnim primjerima tvrtki iz inozemstva. Usput ćete stvoriti uspomene za čitav život!


Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.