Pretraga

Ne tako ključna strukturna reforma: Plenković opet zaboravio na obrazovanje

A- A+

Prije točno mjesec dana, premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio je da će se pristupiti ‘osvježenju i modifikaciji’ Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (PSP). Osim toga, najavio je i novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu. Tim je najavama prethodilo konačno usuglašavanje Nacrta Akcijskog plana, kojeg je u drugom pokušaju izradilo PSP na čelu sa zadarskom rektoricom Dijanom Vican. Mjesec dana kasnije – nigdje na vidiku ni novog Posebnog stručnog povjerenstva niti novog natječaja za Ekspertnu radnu skupinu iako premijer tvrdi da se, što se tiče obrazovne reforme, radi o jednoj od ključnih strukturnih reformi.

Dijana Vican, Andrej Plenković, Blaženka Divjak; izvor fotografije: Screenshot/Facebook stranica premijera/srednja.hr

Na sjednici Vlade 14. rujna, premijer Andrej Plenković jasno je najavio izmjene u Povjerenstvu zaduženom za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, krovnom dokumentu prema kojemu bi se trebao reformirati hrvatski obrazovni i znanstveni sustav.

– Dogovorili smo se s partnerima da ćemo pristupiti jednom osvježenju i modifikaciji članstva Posebnog stručnog povjerenstva pa i novom izboru članova Ekspertne radne skupine čime ćemo napraviti jedan korak koji će otkloniti sve ove medijske, nerijetko vrlo zlonamjerne špekulacije u vezi teme oko koje ja osobno, i cijela ova Vlada i partneri, želimo ostvariti najširi konsenzus na pluralistički način koji će pomiriti i približiti dosta udaljena stajališta  brojnih aktera koji su uključeni u proces obrazovne reforme, rekao je Plenković prije mjesec dana.

Sve je (o)stalo na premijerovim riječima, kažu, bit ćemo na vrijeme obaviješteni

Izdvojeni članak

Sada je i službeno: Buljan-Culej odlazi, raspisuje se novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu

Na tim je riječima zasad sve i (o)stalo. Nigdje na vidiku ne nazire se novo, osvježeno Posebno stručno povjerenstvo, a bez njega, nema niti novog natječaja za Ekspertnu radnu skupinu. Štoviše, koliko je poznato, dosadašnji sastav PSP-a nije razriješen, a formalno nisu razriješeni niti članovi u svibnju izabrane, krnje Ekspertne radne skupine na čelu s Jasminkom Buljan Culej.

Kako bismo provjerili jesmo li štogod od navedenog previdjeli, upitali smo Vladu Republike Hrvatske jesu li ipak članovi dosadašnjeg PSP-a razriješeni, za kada je predviđeno formiranje novog PSP-a, za kada je predviđen početak rada novog PSP-a te za kada je u Vladi predviđeno usvajanje novog Akcijskog plana. Na ova vrlo konkretna pitanja, iz Vlade su nam odgovorili vrlo kratko i vrlo šturo.

O svemu ćete biti na vrijeme obaviješteni, stoji u odgovoru Vlade Republike Hrvatske.

Koje će to vrijeme biti, dakle, nisu nam otkrili, no to vrijeme neupitno prolazi bez tijela koje će raditi na provedbi Strategije i bez drugog tijela koje će koordinirati provedbom Cjelovite kurikularne reforme.

Niti Ministarstvo ne zna kada će PSP biti formirano i započeti s radom

Izdvojeni članak

Usuglašen Akcijski plan: Premijer se i dalje ne izjašnjava o netransparentnom natječaju za ERS

Nakon krajnje šturog odgovora iz Vlade, nekoliko smo pitanja uputili i u Ministarstvo obrazovanja. I MZO smo upitali je li im poznato kada će biti formiran novi PSP i kada će početi s radom s obzirom na najavu da će novim PSP-om predsjedati sam Plenković te da će suvoditeljice biti ministrica Blaženka Divjak i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Vesna Bedeković. Pitali smo i je li završeno očitovanje Ministarstva na usuglašeni Nacrt Akcijskog plana za provedbu Strategije te je li MZO razriješilo članove krnje Ekspertne radne skupine, a u slučaju potvrdnog odgovora,  zamolili smo da nam ukažu na odluku o razriješenju.

– Možemo potvrditi da je planirano da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak bude suvoditeljica zajedno s predsjednicom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesnom Bedeković, no s obzirom na činjenicu da je Posebno stručno povjerenstvo tijelo pri Uredu predsjednika Vlade RH, nemamo informaciju kada će biti formirano i početi s radom. Nakon osnivanja novog PSP-a bit će riješeno pitanje novog natječaja za ERS, kao što je i na sjednici Vlade rekao sam premijer, rekli su nam iz Ministarstva i dodali da, s obzirom na kompleksnost posla, očitovanje na Nacrt prijedloga Akcijskog plana još nije završeno.

‘Ključna strukturna reforma’ u iščekivanju Godota

Izdvojeni članak

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

Podsjetimo, 7. rujna Posebno stručno povjerenstvo na čelu s Dijanom Vican premijeru i ministrici u Vladi je predstavilo, novi, usuglašen Nacrt Akcijskog plana, s obzirom da  prethodna verzija nije usvojena nakon naše priče s početka srpnja o osakaćenom Akcijskom planu i prekrajanju Strategije koje je kroz njega izvršeno. 14. rujna premijer je najavio novo, osvježeno Povjerenstvo za provedbu Strategije, a javnosti je zasad poznato tek da će on njime predsjedati, a da će suvoditeljice biti Divjak i Bedeković te da će članovi biti birani po institucionalnom ključu dionika koji sudjeluju u provedbi same Strategije. Osim toga, premijer je na sjednici Vlade 14. rujna najavio da će neki članovi u PSP biti imenovani zahvaljujući svojoj ekspertizi.

I dok je jasno da će premijer predsjedati Povjerenstvom za provedbu Strategije te dok istodobno naglašava da je obrazovna reforma jedna od ključnih strukturnih reformi ove Vlade, teško se oteti dojmu da je premijer opet zaboravio na obrazovanje. Kada se sjeti, o tome će nas, kako su nam rekli u Vladi, na vrijeme obavijestiti. Dotada, jedna od ključnih strukturnih reformi će pričekati, i tako je navikla na čekanje Godota.