Pretraga

ChatGPT riješio je maturu iz Engleskog: Bolje se snašao kod težih zadataka

A- A+

Da je ChatGPT rješavao maturu iz Engleskog, iz više razine bi dobio ocjenu vrlo dobar, a iz osnovne ocjenu dobar. Rezultati nisu loši, ali moramo priznati da smo ipak očekivali više iz ove osnovne razine. No, potrebno je napomenuti kako ChatGPT nije mogao riješiti zadatke slušanja ili napisati esej.

matura engleski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Prvi obvezni predmet kojeg su maturanti pisali na ovogodišnjem ljetnom roku, bio je Engleski jezik. Ispitu je pristupilo preko 25.000 maturanata, od kojih je njih 18.485 polagalo višu, a njih 8.863 osnovnu razinu. Tik nakon ispita, ‘uhvatili smo’ nekoliko maturanata i upitali ih za dojmove. Većina se složila da ih je mučilo – slušanje.

Nije bilo tako lagano

– Test razumijevanja kao i sami esej nisu bili teški, snašao sam se u pisanju, po meni tema nije bila teška. Test slušanja je po meni bio zbunjujuć te malo i teži nego inače. Kod slušanja spominjale su se neke tri kompanije pa smo trebali povezati te kompanije s rečenicama o kojima su osobe razgovarali, to mi je bio najteži dio, rekao nam je Renato iz Pomorske škole Split koji je pisao višu razinu mature.

S druge strane, neke je na osnovnoj razini Engleskog mučilo čitanje tekstova, jer je bilo nekih riječi koje su, prema tvrdnjama ponekih maturanata, preteške. Maturantica Melani iz Srednje škole ‘August Šenoa’ u Garešnici rekla nam je kako joj je ovogodišnji ispit bio teži od prethodnih.

– Rješavala sam baš dosta prošlih ispita i po meni, bili su puno lakši. Ispit čitanja bio je težak. U pisanju sam se snašla dosta dobro s obzirom da nisam najbolja u engleskom. Smatram da se moglo dosta toga napisati i lako skupiti 80 minimalnih riječi. Najteži dio ispita bilo mi je čitanje. Bilo mi je baš zbunjujuće i uopće nisam bila sigurna niti u jedan odgovor, napomenula nam je Melani.

Izdvojeni članak
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Slušanje zadalo najviše problema na A razini iz Engleskog: ‘Jako sam razočarana i isprepadana’

Teži zadaci su za ChatGPT ‘mačiji kašalj’

Budući da se ChatGPT solidno snašao rješavajući maturu iz Hrvatskog jezika, nismo mogli odoljeti a da mu ne zadamo zadatke iz Engleskog. Prije početka našeg eksperimenta, smatrali smo da će se AI chatbot najbolje snaći s maturom iz Engleskog, budući da se općenito snalazi bolje kod pitanja na engleskom jeziku.

To je, svakako, i bio slučaj. ChatGPT riješio je višu razinu engleskog sa 72,5 posto točnosti, što znači da bi, prema ovogodišnjim pragovima prolaznosti, dobio ocjenu vrlo dobar. No, potrebno je istaknuti da nismo mogli s ChatGPT-om riješiti zadatke slušanja jer njegov jezični model ne prima slušne zahtjeve, a nismo mogli ni napisati esej jer nam ga nema tko ocijeniti (iako bi se u eseju vjerojatno odlično snašao). Prema tome, Chat GPT odgovorio je točno na 29 od 40 pitanja na višoj razini mature.

Što se pak tiče osnovne razine, tu je ChatGPT neočekivano kiksao i riješi maturu s 50 posto točnosti te tako ostvario ocjenu dobar. Kao što je bio slučaj s višom razinom, nismo mogli riješiti pojedine dijelove ispite, ali prema ovom rezultatu, ChatGPT pokazao je slabije osnovno znanje engleskog jezika. To, iskreno, nismo očekivali, pogotovo nakon što smo prvo s njim riješili višu razine mature.