Pretraga

Započeo drugi blok mature, preko 7.000 pristupnika pisalo Fiziku: ‘Ispit je bio poprilično težak’

A- A+

Prvi je dan drugog bloka državne mature u kojima će se pisati izborni predmeti, a ‘otvoren’ je ispitom iz Fizike. I ove je godine to najpopularniji izborni predmet, a prijavilo ga je 7.249 maturanata. S nekoliko njih porazgovarali smo nakon testa, a kažu nam – ispit je bio poprilično težak. Uz to, maturante je zabavila činjenica da je jedan zadatak ponovno bio vezan uz planine, jer se baš planinarenje pojavilo i u polaznom tekstu na ispitu iz Hrvatskog te na ispitu iz Engleskog jezika.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Točno 180 minuta na raspolaganju su imali maturanti koji su jutros pisali ispit iz Fizike. Iako ovaj ispit već tradicionalno ocjenjuju teškim (u 2019. je najčešća ocjena bila nedovoljan), maturanti s kojima smo nakon ispita razgovarali kažu nam kako je vremena za rješavanje zadataka bilo dovoljno.

Tema zadatka – ponovno planinarenje

Izdvojeni članak
matematika matura

Stigla rješenja A razine Matematike: Provjerite koliko toga vam je točno u ispitu

– Ispit je bio poprilično težak, ali se osjećam dobro jer je onaj najteži dio prošao, ostala mi je još samo Informatika. Ne mogu izdvojiti najteži zadatak jer su svi bili komplicirani, kaže nam Tomislav iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima.

Ono što je nakon ispita zabavilo maturante činjenica je da se i na ovom ispitu pojavio zadatak vezan uz planinu Biokovo, dok se i na Hrvatskom pojavio polazni tekst vezan uz planinarenje, kao i na višoj razini Engleskog. U zadatku iz Fizike osoba je planinarila Biokovom i ugledala rupu, a pristupnici su morali izračunati koliko je rupa duboka ako je planinar svoju jeku čuo četiri sekunde nakon prvog vriska.

– Pripremao sam se za ispit po starim bilježnicama iz Fizike i ‘Fizika u 24 lekcije’ te sam slušao online predavanja s instrukcija. Ne mogu dati konkretan odgovor na pitanje kakvu ocjenu očekujem pa ću pričekati rezultate. Ispit sam pisao rasterećen jer mi prolaz nije obavezan. Ostala mi je još Informatika kao što sam ranije napisao te ću se za taj ispit polako početi pripremati, kaže nam Tomislav koji planira upisati studij elektrotehnike na FERIT-u  u Osijeku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Vjerovali ili ne, planine su opet bile u maturi . . . #matura #drzavnamatura #instamatura #maturanti #maturanti2020 #srednjahr #justsrednjathings #škola #ncvvo

Objavu dijeli Državna matura (@drzavna.matura)

‘Mislim je da je ovogodišnja matura iz Fizike bila iznimno teška’

Ovaj ispit iz Fizike nije bio jednostavan ni za Andreja iz Klasične gimnazija fra Marijana Lanosovića Slavonski Brod.

Izdvojeni članak
predavanje, studenti

Nakon obveznih ispita smanjen broj maturanata koji žele upisati najpopularniji studij u Hrvatskoj

– Mislim je da je ovogodišnja matura iz Fizike bila iznimno teška. Očekivao sam da će biti slična kao prethodne, ali sam se na nekim pitanjima stvarno razočarao zbog njihove težine. Najteži zadatak mi je bio računski gdje je bila koliko se sjećam zadana brzina protona i svašta se trebalo izračunati. Ne sjećam se što točno, ali znam da nisam znao odakle da počnem. Za Fiziku sam se pripremao rješavajući prošlogodišnje mature koje mogu reći da su bile uvelike lakše, osim prošlogodišnje, koja je jedina uspjela parirati. Također sam se pripremao preko skripti iz Trinoma bez kojih bi ova matura bila puno teža, kaže nam Andrej.

I on je imao dovoljno vremena za rješavanje zadataka, jer su to, smatra ‘zadaci koje ili znaš ili ne znaš, pa nije trebalo nešto posebno promišljati’.

– Što se tiče ove mature iz Fizike nadam se ocjeni dovoljan, iako sam očekivao da ću bar za trojku napisati. Uz Fiziku još pišem Biologiju i Kemiju, jer mi je prvi izbor bila medicina, a ako ne upadnem na medicinu nadam se da ću upasti na medicinsko laboratorijsku dijagnostiku u Osijeku ili u Rijeci biotehnologiju i istraživanje lijekova, kaže nam Andrej.

Neki su ispit ponovno pisali

Izdvojeni članak
matura fizika

Maturante razljutio novi kalendar: Fiziku pišemo odmah poslije Matematike, ne stignemo ni ponoviti gradivo

Nikolina, prošlogodišnja maturantica, smatra pak da je ovogodišnji ispit iz Fizike bio lakši nego onaj prethodne godine, kada je također polagala taj predmet.

– Ja sam prošlogodišnja maturantica tako da iskustva s pisanjem matura definitivno imam. Prošle godine sam na sve mature izašla ‘turistički’ jer sam planirala pauzirati godinu i nisam se pripremala uopće jer sam očekivala pad na svim ispitima i planirala sam sve to spremiti za ovu godinu. Kad su prošle godine stigli rezultati, ugodno sam se iznenadila jer sam iz svega što sam pisala (osim Fizike) dobila pozitivne ocjene, bilo je čak i trojki. Stoga sam odlučila na jesenskom roku prijaviti Politiku i Psihologiju za slučaj da mi zatreba za neki od izbora. Za Politiku sam samo pročitala prošlogodišnje mature, a Psihologiju sam učila tri dana prije isto po maturama od prije te sam pročitala udžbenik koji smo koristili u srednjoj i sve je super prošlo. Što se tiče ove godine, htjela sam ponovno pisati Kemiju i Fiziku, ali sam na kraju ostavila samo Fiziku jer je to bio jedini predmet koji prošle godine nisam prošla. Na kraju sam odustala od bilo kakvih priprema jer mi Fizika ne treba za nijedan od izbora. Ispit iz Fizike čak mi se činio lakši nego prošle godine i riješila sam više zadataka s tekstom nego lani. Vremena je bilo i više nego dovoljno za riješiti sve zadatke, pogotovo za one koji su učili, smatra Nikolina.

Za kraj otkriva kako ipak iz Fizike očekuje prolaznu ocjenu, unatoč tome što se nije pripremala, a planira upisati studij sestrinstva ili studij ranog i predškolskog odgoja.

Škole poštuju epidemiološke preporuke

Kako u Hrvatskoj nije proglašen kraj epidemije koronavirusa i dalje su na snazi epidemiološke mjere koje škole moraju provoditi s ciljem suzbijanja širenja zaraze među maturantima. Svi naši sugovornici kažu da su upute u njihovim školama provedene. Kod Andreja su učenici ulazili u grupama po četvero, nastavnik im je svima dezinficirao ruke, a iako je malo učenika pisalo Fiziku, ispit se u njegovoj školi pisao u čak tri prostorije. Mjere HZJZ-a provedene su i na Pučkom otvorenom učilištu gdje je ispit pisala Nikolina.
– Na ulazu su nam mjerili temperaturu i dezinficirali ruke, a također smo ruke morali dezinficirati i prilikom ulaska i izlaska iz učionice. Profesori koji su bili s nama na maturi nosili su maske i rukavice, kaže Nikolina.

Ljetni rok državne mature nastavlja se u petak ispitima iz Psihologije i Logike.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.