Pretraga

Engleski je za svakoga piece of cake

A- A+

Drugi obavezni predmet na maturi je engleski jezik, a piše se u ponedjeljak 28. svibnja. Većina maturanata priznala je kako im je upravo engleski najjednostvaniji obavezni predmet. No, upravo zbog tri različita djela i niza vještina koje pristupnici moraju pokazati, engleski jezik nije svakome piece of cake.

Na maturi iz engleskog jezika testira se vještina pisanja eseja, odgovaranja na pitanja uz priloženi tekst i odgovaranje na pitanja uz slušani tekst. Pristupnici na obje razine piše se u dva dijela. Na osnovnoj razini prvi dio ispita počinje u 9 sati i traje do 10. Potom slijedi 15 minuta paze, a drugi dio piše se od 10:15 do 10:40. Oni koji pišu višu razinu ispita prvom djelu će također pristupiti u 9, ali će na raspolaganju imati vremena do 11:25. Drugom djelu ispita pristopaju nakon petnaestominutne pauze i pišu ga od 11:40 do 12:15.

Ni vrijme ni količina mature nisu problem

Za razliku od hrvatskog jezika koji se piše više dana, engleski je naguran u jedan dan. Ipak, prošlogodišnji maturant Filip, koji je pisao osnovnu razinu, kaže da to nije problem.

– Vremena je bilo sasvim dovoljno. Jedino je mjesto za sjedenje pri slušanom djelu mature bilo od velike važnosti. Šumovi, buka i jeka nekim su učenicima stvarali probleme u slušnom djelu. Raspored pisanja baš je zakon i svidjelo mi se to s umetnutom pauzom između dva dijela.

Vježba, a ne štrebanje u zadnji tren

Ovogodišnje maturante ne brine gotovo ništa. Viša razina engleskog jezika gimnazijalcu Matiji zadala je najmanje problema oko mature.

– Pripremao se nisam ni minute. Profesorica je otprilike svaki zadatak prošla s nama iz knjiga koje kasnije čak studenti koriste na nekim fakultetima za ponavljanje gramatike. Pisali smo svaki tjedan barem jedan za i protiv esej, kakav se traži i na maturi, tako da mi je sve jasno, kazao nam je.

 Učenica hotelijersko-turističke škole, Valerija, dobro se pripremala i spremna je na sve što ju čeka.

– Eseje smo izvježbali, slušanja također. Imali smo jednom mjesečno nastavu subotom. Što se vokabulara tiče, čitam knjige. Ne možeš se tu puno spremati, koliko znaš znaš, zaključila je Valerija.

Na maturu iz engleskog bez brige

Čini se kako niti jedan ispit iz mature ne brine previše ovogodišnje maturante. Vježbali jesu, a engleski je nešto što svakodnevno slušaju, govore i pišu. Vjeruju u svoj uspjeh, jer osim što im je engleski važan za maturu, sve im je važniji za razvoj karijere čak i izvan granica Lijepe naše. Uz sve to svjesni su da jezik nije nešto što se može naštrebati u zadnji tren, već za to treba iskustva. Koliko su ga oni skupili, saznat će se kad dođu rezultati mature.