Pretraga

Još nije kraj, pojedinci maturu pisali i danas: Vrućina kvarila koncentraciju, ali ispit napisala odlično

A- A+

Iako je većina maturanata već jučer, nakon ispita iz Matematike, naveliko ‘slavila’ završetak ljetnog roka mature, za dio učenika ispiti još nisu završeni. Ovoga četvrtka pisala se Logika, a u popodnevnom terminu i Španjolski jezik, kojeg na osnovnoj razini nije prijavio niti jedna maturant, ali na višoj njih 79. Jedna od njih je i maturantica Tea iz Gimnazije Karlovac, koja nam je otkrila svoje dojmove s tog ispita.

Foto: srednja.hr

Ispit mature iz Španjolskoga jezika sastoji se od triju ispitnih cjelina: čitanje, pisanje i slušanje. Na višoj razini, koju pišu i oni koji Španjolski odaberu kao izborni predmet, ispit traje 130 minuta.

O meksičkih serija do drugog mjesta na državnom i mature

Među maturantima koji su ga danas pisali je Tea, učenica Gimnazije Karlovac. Tea je inače državna viceprvakinja u tom predmetu zato ne iznenađuje da je zadovoljna riješenim.

Izdvojeni članak

Kakav peh! Maturu iz Matematike riješio dobro pa se šokirao kad je shvatio što je zaboravio učiniti

– Mislim da sam ispit napisala odlično, bolje nego što sam očekivala pa tako i očekujem visoku ocjenu – četvorku ili peticu, otkriva Tea.

Bilo nam je neobično što je odabrala polagati baš ovaj predmet, ali njeni razlozi zapravo su potpuno logični. Tea, naime, planira studirati španjolski jezik pa ga je na maturi polagala kako ne bi morala polagati ispit predznanja tog jezika na Filozofskom fakultetu, koji se inače i plaća nekoliko stotina kuna.

– Španjolski sam prvo čula u meksičkim serijama, a nakon toga sam se upoznala i s latino glazbom, i eto – tako se razvila ljubav. Učim ga u školi tri godine, ali samostalno sam ga učila i prije. Za maturu iz tog jezika nisam se posebno spremala jer sam se ove godine natjecala na državnom natjecanju koje je u principu istog formata kao i matura pa mi neka posebna priprema nije bila potrebna, veli nam Tea.

‘Najgori mogući dan za pisanje ispita’

Izdvojeni članak

Za Matematiku A razine trebala je ozbiljna priprema, a maturante nasmijalo pitanje s cementom i bunarom

Ponavlja kako je ispit bio lakši no što je očekivala i nije bilo pretjerano teških zadataka, osim jednom o kulinarskom natjecanju, kojeg je više puta morala čitati. Bliska joj je bila i tema eseja – prednosti i nedostaci života u gradu. Čak je i vremena za rješavanje ispita Tea imala dovoljno, ali jedna okolnost na koju nije mogla utjecati ipak je bila problematična – toplinski udar čiji je vrhunac baš danas.

– Iskreno, danas je bio najgori mogući dan za pisanje ispita, bilo je jako vruće i to je definitivno utjecalo na koncentraciju, požalila se naša sugovornica.

No, morat će još malo izdržati jer ju već narednih dana očekuje test intelektualnih sposobnosti na Filozofskom. Ondje, osim španjolskog, planira upisati i anglistiku, a rezervni smjer joj je češki.

– Španjolski je jedini izborni predmet koji sam pisala, a obavezne sam, osim Matematike, pisala na višoj razini. Zadovoljna sam ishodom svih ispita osim Matematike, ali me čeka još i prijemni koji uvelike odlučuje o tome hoću li upasti na fakultet, zaključuje Tea.

__________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.