Pretraga

Kakav peh! Maturu iz Matematike riješio dobro pa se šokirao kad je shvatio što je zaboravio učiniti

A- A+

Ispit državne mature iz Matematike na osnovnoj razini sačinjavaju zadaci kratkoga odgovora i zadaci višestrukog izbora, među učeničkim pukom poznatiji kao ‘zadaci na zaokruživanje’. Ti zadaci rješavaju se najprije u ispitnoj knjižici, ali se ondje ne ocjenjuju, nego maturanti svoje odgovore prepisuju na list za odgovore – koji im se jedini boduje. I sada zamislite sljedeću situaciju: solidno riješite ispit mature iz Matematike i onda shvatite da ste odgovore zaboravili prepisati na list za odgovore. E, pa jedan naš maturant (koji je želio ostati anoniman pa ćemo ga nazvati Josip) tu situaciju ne mora zamišljati jer mu se baš jučer dogodila.

Foto: srednja.hr

Točno 150 minuta za rješavanje 28 zadataka imali su maturanti koji su pisali osnovnu razinu ispita iz Matematike, a među njima je bio i jedan, ispostavit će se nakon ispita, nesretni ekonomist. Nadjenut ćemo mu ime Josip, jer je želio da njegova ispovijest ostane anonimna.

‘Eto, šta se može kad sam nesretnik od rođenja’

Izdvojeni članak

Na B razini ispita Matematike maturanti crtali stabla: ‘Osjećam se užasno i očekujem jesenski rok’

Dakle, Josip od preko 21 tisuće maturanata koji su protekle srijede pisali B razinu Matematike. Bio je relativno zadovoljan napisanim i očekivao je prolaz, kada je u kratkom roku nakon ispita shvatio da je zaboravio svoje odgovore iz ispitne knjižice prepisati na list za odgovore.

– Trenutak u kojem sam shvatio da nisam prepisao odgovore je bio kad sam vidio jedan meme u grupi za maturante koji je bio povezan sa sadržajem vrećice i tada sam se sjetio da sam ostavio list prazan… Naravno da mi nije bilo svejedno i razmišljao sam da je bolje da ništa nisam znao, nego ovako da sam zaboravio prepisati odgovore, veli Josip i dodaje – eto, šta se može kad sam nesretnik od rođenja!

Kaže, do tog propusta došlo je nakon što je list za odgovore stavio po strani da mu ne smeta kada rješava zadatke.

– Planirao sam ih prepisati na kraju, baš kao što sam to napravio na ispitu iz Hrvatskog i Engleskog. Jednostavno sam zaboravio i eto sada problema, priča nam maturant.

Stvar ne mogu spasiti niti zadaci kratkog odgovora

Rješenja zadataka kratkog odgovora, kojih je 12 uz ovih 16 višestrukog izbora, ne moraju se prepisivati na poseban list za odgovore i donose više bodova, pa smo pitali Josipa mogu li oni spasiti stvar.

– Iskreno, nisam optimist po tom pitanju, tužno će ovaj maturant.

Pokušao je, otkriva, kontaktirati i ispitnog koordinatora svoje škole kako bi doznao postoji li mogućnost da mu se boduju odgovori iz ispitne knjižice. Koordinator je, pak, pozvao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, odakle kažu kako se po tom pitanju ne može učiniti ništa.

– Kada su saznali za ovo, roditelji mi ništa nisu rekli – bili su u šoku kao i ja kad sam to shvatio. Faks ove godine vjerojatno neću upisati, a nisam siguran hoću li izaći na jesenski rok mature, zaključio je Josip.

__________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.