Pretraga

Ispovijesti maturantica koje su pale na jesenskom roku: Pomislila sam ‘sada si traži posao, sama si kriva’

A- A+

Ovoga tjedna završen je jesenski rok državne mature, a u četvrtak su objavljene i konačne rang-liste upisa na fakultete. U jesenskom roku na fakultet je ‘upalo’ 4.170 kandidata, od prijavljenih 6.053. Neki od njih studij neće upisati jer su pali državnu maturu u jesenskom roku. Porazgovarali smo s tri maturantice koje će zbog toga pauzirati godinu. Otkrile su nam što je pošlo po zlu, ali i savjetovale buduće maturante kako da izbjegnu njihovu grešku.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

U jesenskom upisnom roku maturantima je bilo ponuđeno 685 studijskih programa s ukupno 14.003 upisnih mjesta. Prijavilo se 6.053 kandidata, a pravo upisa ostvarilo ih je 4.170, što bi značilo da otprilike svaki treći maturant nije ‘upao’ na željeni fakultet.

U većini slučajeva razlog neupisivanja je pad na jesenskom roku mature. Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, maturu je u jesenskom roku pisalo 5.450 pristupnika. Čak 1.104 kandidata nije položilo jedan obvezni predmet, 127 učenika nije položilo dva obvezna predmeta, dok tri učenika nisu položila tri obvezna predmeta.

Video pripreme nisu pomogle

Među pristupnicima koji nisu uspjeli položiti Matematiku na A razini je Laura iz Zagreba. Morala je pisati višu razinu tog predmeta jer su je zahtijevali gotovo svi fakulteti koje je željela upisati.

Izdvojeni članak

Objavljene konačne rang-liste upisa na fakultete: Pogledajte koji su najpoželjniji u jesenskom roku

– Najviše sam ciljala geološko inženjerstvo na RGN-u i upala bih da nisam pala Matematiku opet i na jesenskom. Naravno da je dio razloga moga pada moja slabija priprema nego što je trebala biti, jer sam i radila i tako pa mi se dosta teško bilo organizirati. Išla sam na grupne pripreme koje su trajale tijekom četvrtog razreda, ali zbog korone su nam na kraju bili prisiljeni slati lekcije obrađene video uradcima, što meni nikako nije pomoglo i osobno ne mogu naučiti neki predmet poput Matematike preko videozapisa. Smatram da sam se ipak trebala malo više pripremati i ove godine ću uzimati instrukcije individualno kroz cijelu godinu, kaže nam Laura.

Kaže kako joj nije bilo drago kada je vidjela rezultate, ali nije bila previše tužna jer joj godina dana pauziranja ‘neće uništiti život’.

– Pauzirat ću godinu i vjerojatno ići stažirati pošto sam završila strukovnu školu. A moj savjet za ovogodišnje maturante bi bio da se zaista počnu pripremati na vrijeme jer nikada nije ‘prerano’ i da se samo jako dobro moraju organizirati, zaključuje naša sugovornica.

‘U srednjoj sam imala priliku naučiti, ali nisam marila za to’

Sličnu sudbinu kao Laura dijeli maturantica Gabriela iz Slavonskog Broda. Planirala je upisati Prehrambeno-tehnološki fakultet, a na jesenski rok izašla je jer je na ljetnom pala Engleski. Nažalost, taj ispit nije uspješno riješila niti na drugom roku mature. Taj joj je ispit, kaže, bio najteži jer Engleski ne razumije dovoljno dobro.

– Bilo je tu i nedovoljne pripreme, a i dosta moga nerazumijevanja Engleskoga. U srednjoj sam imala priliku naučiti, ali nisam marila za to. Sada mi je, naravno, krivo. Kada sam vidjela rezultate, bila sam razočarana u sebe, jer sam uspjela riješiti neke predmete, a samo zbog tog jednog nisam upisala željeni fakultet. Odmah sam pomislila ‘sada si traži neki posao, sama si kriva’. Moji su se osjećali malo razočarano, kao i ja sama. No, dali su mi podršku za daljnje snalaženje što se tiče posla, kaže nam Gabriela.

Izdvojeni članak
državna matura

Preko tisuću maturanata palo obvezne predmete na jesenskom roku: Opet je bilo prepisivanja

Iduće godine će ponovno izaći na maturu, a do tada će pokušati pronaći posao da si zaradi novac za tečaj ili pripreme za maturu.

– Malo mi je krivo jer tu gubim godinu, ali nikada nije kasno na fakultet. Budućim maturantima savjetujem – slušajte na satu i forsirajte sami sebe. Općenito za sve predmete, bit će vam i bolje i lakše, a ne kao ja, zadnji tren. Bit će vam krivo jer niste učili na vrijeme, ako padnete, bit ćete ljuti sami na sebe. Samo vježbajte pomoću dosadašnjih ispita i bez brige. Samo treba imati vjere u sebe. Slušati samo sebe jer mi najbolje znamo što želimo, savjetuje Gabriela.

Ni jedan ispit nije težak ako se dovoljno pripremiš

Isti predmet, Engleski, na jesenskom roku nije uspjela položiti i Antonia iz Grubišnog Polja.

– Na jesenskom roku sam pisala samo Engleski, Hrvatski i Matematiku sam položila u ljetnom roku i to zadovoljavajuće. Nijedan ispit ni na ljetnom ni na jesenskom roku nije težak ako se dovoljno pripremiš i ako redovito učiš za njih. Mislim da u mom slučaju nije bilo riječ samo o nedovoljnoj pripremi, bilo je tu svega – strah da ponovno ne položim, vjeru u sebe sam izgubila i to sve zajedno nije išlo. Nije mi bilo svejedno kad sam saznala da nisam položila, ali događa se. Ima još prilika za položiti maturu. Ono što mi je prvo prošlo kroz glavu bilo je ‘što sam sad krivo napisala’, nije mi baš bilo jasno, ali kasnije kad sam vidjela sve to sama sam shvatila gdje sam pogriješila, priča nam Antonia.

Na fakultet za sada ne planira ići, a sljedeće godine želi upisati policijsku akademiju te se nada da će joj to poći za rukom.

– Ovogodišnjim maturantima želim puno sreće na maturi jer znam kakav je to stres od priprema i pisanja ispita, ne spavanja po noći i učenja. Po mom mišljenju, trebali bi svaki dan se redovito pripremati za maturu, barem 30 minuta učenja svakog predmeta koji će pisati na maturi i to bi bilo najbolje da sad krenu s pripremama jer neće stići sve naučiti mjesec dana prije. Želim im punu sreću i nadam se da će ostvariti dobre rezultate, zaključuje Antonia.