Pretraga

Karlo je najbolji upisani student Medicine: Puno je FER-ovaca u obitelji, ja idem spašavati živote

A- A+

Karlo Pnjaček postigao je najbolji uspjeh na rang-listi za upis na Medicinski fakultet u Zagrebu. Iako dolazi iz obitelji FER-ovaca, kaže kako se, nakon dvojbe između dva fakulteta, ipak odlučio za Medicinski jer liječnici ipak spašavaju živote. Otkriva i kako još ne zna što će nakon studija, no siguran je da, koliko god prilike negdje drugdje bile bolje, Hrvatsku neće napuštati.

Karlo Pnjaček, najbolji upisani student Medicinskog fakulteta | foto: Privatni album

– Očekujem da će studiranje na MEF-u biti zanimljivo i izazovno, da ću upoznati nove ljude s kojima ću se dobro složiti, buduće kolege s kojima ću moći uspješno surađivati i za vrijeme i nakon faksa, kaže Karlo Pnjaček.

Sad već bivši maturant zagrebačkog MIOC-a postigao je prvo mjesto na rang-listi za upis na Medicinski fakultet u Zagrebu. Karlo nam otkriva kako ga posao liječnika privlači i zbog pomisli da nekome može spasiti život.

– Medicinu sam izabrao zato što volim prirodne znanosti, najviše biologiju. U trećem razredu dok smo učili ljudsko tijelo najviše sam uživao na satovima biologije i nije mi bila nikakva tlaka učenje novog gradiva.
Posao liječnika me privlači zbog velike i bitne uloge koju liječnik obavlja: liječi ljude i spašava im živote, ističe Karlo.

‘Očekujem dinamiku, nove ljude, nove bolesti, nove metode lječenja’

Odluka o upisa fakulteta ipak, priznaje, nije bila laka. Dvoumio se, naime, između FER-a i Medicine.

– Iako nisu baš slična područja, oba me zanimaju. Tata, mama i sestra su FER-ovci pa smatram da je troje inženjera sasvim dovoljno u obitelji. Medicina mi se čini više mistična, zanimljivija za istraživanje. Posao liječnika mi se čini vrlo interesantan, dinamičan i promjenjiv. Ne privlači me višesatno sjedenje u jednoj prostoriji za računalom. Više mi odgovara dinamičan način rada. U medicini očekujem konstantnu dinamiku, nove ljude, nove bolesti, nova istraživanja, nove metode liječenja, priča maturant koji je Matematiku i Fiziku na državnoj maturi riješio stopostotno.

Izdvojeni članak
eugen bošnjak

Eugen je bio prvi na rang-listi za upis na FER: Još od osnovne sam znao da ću ga upisati

Priznaje kako nakon faksa nema nekih velikih planova.

– Ne mislim otići raditi u inozemstvo. Ne privlači me to iako su vani možda bolji uvjeti i prilike za uspjeh, otkriva Pnjaček.

Zanimalo nas je i je li već odlučio kojom bi se granom medicine volio baviti kasnije u životu.

– Ne, to me svi pitaju. Tijekom studiranja će se iskristalizirati što me zapravo najviše zanima, što će mi biti najveći izazov i onda ću odlučiti, kaže najbolji upisani student Medicinskog fakulteta.

Nije bio siguran može li proći prijemni

A da će biti prvi, priznaje Karlo, apsolutno nije očekivao.

– Nisam uopće imao predodžbu imam li dovoljno znanja da prođem prijemni i koliko je to moje znanje u odnosu na ostale pristupnike. Pred test sam bio potpuno opušten. Imao sam alternativu: ako dobro napišem prijemni i prođem idem na medicinu, ako ne idem na FER. Vjerojatno sam zbog takvog stanja bez pritiska i mogao dati najbolje od sebe, prepričava.

Izdvojeni članak
liječnici

Na medicini ostalo 59 praznih mjesta za upis: Posljednjih desetak godina nije ostajalo ni jedno

Sretan je, dodaje, ali i sjetan “jer je završilo jedno divno razdoblje pohađanja srednje škole”. Više su, priznaje, uzbuđeni ljudi koje ga okružuju nego on sam.

Pitamo ga i misli li da će njegovi budući kolege ili profesori, zbog činjenice da je bio prvi, od njega imati veća očekivanja nego od ostalih.

– Kolege vjerojatno hoće na početku dok se ne razjasni tko je koliko i za što sposoban. Mislim da profesori neće imati nikakva očekivanja. Svi brucoši počinjemo od nule i svi imamo jednaku priliku za dobar i kvalitetan početak studiranja, skromno će Karlo.

Poruka budućim maturantima: Družite se, ali i učite

Budućim maturantima poručuje da uživaju u srednjoj školi.

– Poručujem im da upoznaju dobru ekipu i da se druže, igraju igre, bave se sportom, pogledaju JoJo’s Bizarre Adventure te uživaju. Preporučio bih im da tijekom srednje škole prate nastavu, svakodnevno rješavaju zadatke i uče i da ne budu kampanjci. Dobro je da se od početka fokusiraju na predmete za koje znaju da su im važni za maturu i upis na željeni fakultet tako da na maturi i prijemnim ispitima budu opušteni i bez stresa, ističe naš sugovornik.

Za kraj, želio je pohvaliti svoju XV. gimnaziju i sve Miočane. Jer, svjestan je da, bez dobrih nastavnika, ni njegova uspjeha ne bi bilo.

– Još u osnovnoj školi počeo sam sudjelovati sam na natjecanjima znanja iz matematike, fizike, biologije i kemije. Uvijek bih dogurao do županijskih natjecanja. Svirao sam gitaru, bavio se taekwondoom i Krav Maga-om. U MIOC-u sam svake godine dogurao do županijskog natjecanja iz matematike, biologije i fizike, a dva puta sam sudjelovao na državnom natjecanju iz biologije i jednom na državnom natjecanju iz fizike. Imao sam izvrsne profesore i odličnu ekipu u razredu. To je u konačnici rezultiralo ovim mojim uspjehom, zaključuje Pnjaček.