Pretraga

Krenuli obvezni ispiti, šef državne mature obećao: ‘Nikome neće biti dodan bod koji ne zaslužuje’

A- A+

Danas se pisao Engleski na maturi kao prvi obvezni predmet u ljetnom roku. Voditelj Centra koji provodi maturu Vinko Filipović pred novinarima je obećao da nitko neće biti zakinut i da nikome od pristupnika neće biti dodan bod koji ne zaslužuje, odgovarajući implicitno tako na aferu zbog koje je s čela Centra naposljetku i otišla njegova prethodnica Ivana Katavić.

vinko filipović

Vinko Filipović, odnedavni ravnatelj Nacionalnog centa za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji provodi ispite državne mature
Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Povodom pisanja prvog obveznog ispita ovogodišnje državne mature, više razine Engleskog jezika, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) održao je konferenciju za novinare. Izvještaj s ispita Engleskog možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Caitlyn stvarala muke na prvoj obveznoj maturi: ‘Na prvom zadatku sam stala i gledala gdje sam’

Sve prošlo u redu

Novinarima se obratio odnedavno imenovani ravnatelj Centra Vinko Filipović. Broj prijavljenih pristupnika ovogodišnjih ispita mature je 31.779. Svake godine, istaknuo je Filipović, zbog pada broja učenika, taj je broj, nažalost, manji. Današnji je dan prošao regularno glede pristupanja ispitu iz Engleskog.

– Očekivali smo mogućnost broja učenika u samoizolaciji ili bolesnih od COVIDA-19. Taj broj je mali, za njih će biti osiguran ispit kako je to predvidio HZJZ, poštujući sve mjere, rekao je Filipović.

Konkretno, današnjem ispitu zbog pozitivnog nalaza na koronu nije pristupilo 7 kandidata, a njih 5 je bilo u samoizolaciji.

Dao bitno obećanje

Ponovio je kako će za učenike koji su zbog bolesti izostali s ispita, što smo već pisali, biti osigurano polaganje ispita u jesenskom roku, a po posebnim će uvjetima moći upisati fakultete. Ukupno je 360 ustanova u kojima će se pisati matura, a zbog epidemioloških mjera više je prostorija pa se radi o tisućama nastavnika koji ‘čuvaju’ kandidate dok oni pristupaju ispitima.

– Mogu obećati da nitko neće biti zakinut, niti nikome neće biti nadodan bod koji ne zaslužuje, obećao je Filipović.

Na pitanje našeg novinara, ravnatelj Filipović kaže kako će ovogodišnjim ispitima mature pristupiti nešto više od četiri tisuće kandidata koji dolaze izvan redovnog programa – dakle, oni koji nisu učenici završnih razreda u našim srednjim školama. Njih će po pristupanju ispitima državne mature čuvati zaposlenici fakulteta u čijim se zgradama odvijaju ispiti, po dogovoru s NCVVO-om.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.