Pretraga

Caitlyn stvarala muke na prvoj obveznoj maturi: ‘Na prvom zadatku sam stala i gledala gdje sam’

A- A+

Prvi obavezni predmet mature kojeg su učenici polagali ovoga petka bila je viša razina Engleskog jezika. Već tradicionalno, pisalo ju je više maturanata u odnosu na osnovnu razinu. A razinu ove godine prijavilo je 17.986 kandidata, a ovaj ispit većini nije stvarao prevelike probleme. Ipak, maturantice s kojima smo porazgovarale nakon ispita jedan su dio ispita ocijenile nešto težim, a riječ je o cjelini slušanje.

Foto: M. Gelenčir

Skoro osamnaest tisuća maturanata prije nešto više od sat vremena završilo je s pisanjem ispita mature iz Engleskog jezika na A razini, prvog obveznog predmeta ovogodišnjeg ljetnog roka. Ovaj test sastojao se od tri cjeline – čitanja, slušanja i pisanja. U prvom dijelu maturanti su morali tekstove pročitati s razumijevanjem, a zatim temeljem tekstova odgovoriti na nekoliko pitanja. Slušni dio testa je sličan, samo umjesto čitanja tekstova učenici slušaju tonske zapise te odgovaraju na pitanja vezana uz njihov sadržaj. Posljednji dio ispita je esej u kojemu su morali napisati između 200 i 250 riječi na zadanu temu.

Najteži slušni ispit

Bea iz Srednje glazbene škole u Varaždinu kaže nam kako se za ispit nije previše pripremala jer joj je to najlakši predmet na maturi i nije se puno iznenadila glede težine zadataka. Ističe i da se osjeća sigurno u svoj rezultat, ali i pomalo frustrirano.

– Također mislim da je i ove godine najteži bio slušni ispit. Nisam očekivala da će mi to najteže pasti, no pitanja su bila komplicirana te sam zadatak s kandidatkinjama ispravljala dva puta. Odgovori koji su bili ponuđeni su mi se činili u više navrata točnim na dvije opcije te sam rijetko bila 100% sigurna, kaže nam Bea.

Tema eseja ove je godine bila ‘social media’, odnosno društvene mreže, čime je, dodaje, bila ugodno iznenađena.

– Bila je malo kratka pa prema tome nisam bila sigurna u to što se od nas tražilo. Nadam se samo da je smjer u kojem sam krenula pisati ispravan. S nastavnicom smo na satu prošli par starih matura i mislim da je ovogodišnja bila lakša što se tiče eseja i čitanja, no daleko teža kod slušanja u odnosu na prošlogodišnje, veli Bea.

Dodaje i kako je vremena za rješavanje ispita, koji ukupno traje 180 minuta, bilo i više nego dovoljno.

– Trebala sam čekati pola sata poslije ispita čitanja. Nema mi baš puno smisla da taj ispit ide prvi, nekako mi se čini da bi ispit slušanja trebao biti prvi, zaključuje Bea.

Kaže i da se nada petici jer želi upisati Učiteljski s engleskim.

Izdvojeni članak

Izašla su rješenja prvih ispita koje su maturanti pisali, provjerite što vam je točno

Caitlyn je mnogima stvarala probleme

– Ispit je bio težak, stvarno mogu reći da jest. Pogotovo slušni dio gdje sam na prvom zadatku samo stala i gledala gdje sam, kaj sam, bio je to jako težak zadatak. Esej je bio lagan jer je tema bila lagana i u to smo upućeni svi, ja mislim. Za ispit sam se pripremala rješavanjem prošlih matura i gledanje ‘tips and tricks’ za esej. Hvala profesorici koja nam je i na sat nosila mature da vježbamo. Ovaj ispit je bio puno teži od prošlih godina i bojim se da će to i pokazati rezultati, kaže nam Ivona iz Medicinske škole Varaždin koja očekuje trojku na ovom ispitu.

Inače, mnoge maturante zbunilo je to što se u prvom zadatku slušnog ispita spominjalo više osoba, između ostalog i stanovita Caitlyn, pa nisu znali na koga se odnosi koja tvrdnja iz pitanja. Zato ne čudi da mnogi od njih na društvenim mrežama već izbijaju šale na račun stanovitih Caitlyn, Adison i Bess, žena koje se spominju u tom zadatku. Među temama u dijelu ispita čitanje našle su se teme o jogi i robotima, što je pojedinim maturantima također bilo problematično.

Ivonina vršnjakinja Nataša iz Medicinske škole Osijek ističe kako su joj ispiti čitanja i pisanja bili relativno jednostavni za rješavanje i s njima nije imala poteškoća.

– Dio slušanja je bio podosta kompliciran, sve mi je zvučalo isto, a isto mišljenje dijele i moji prijatelji. Posebice je težak bio treći zadatak. Pripremala sam se tako sto sam rješavala prošle ispite. Smatram da ovogodišnji ispit nosi istu težinu kao i prethodni ispiti, ne mislim da je ništa posebniji od drugih. Za rješavanje sam imala dosta vremena, čak i višak te se nadam četvorci, veli Nataša.

Tema eseja – društvene mreže

Melissa iz Srednje škole Koprivnica ocjenjuje kako ispit sam po sebi nije bio pretežak i da je očekivala kompliciranije zadatke.

– Najviše sam se bojala eseja, ali je na kraju tema stvarno bila lagana. Po pričama ostalih i vlastitim iskustvom najviše nam je problema izazvao slušni dio testa. Svi ponuđeni odgovori su imali smisla i bili su jako povezani s tekstom i postavljenim pitanjem. Tema eseja je bila kako društvene mreže utječu na nas i spomenuto je da nekima nanose stres. Očekivala sam da tema bude povezana s koronavirusom i kako to utječe na nas, ali ovo je bila još bolja tema. Tako da sam zadovoljna i mislim da sam dobro napisala, kaže nam Melissa i dodaje kako joj se ispit, za koji se pripremala samo dan prije mature, čini lakšim nego onaj prošle godine.

Ovaj ispit pisao se pod posebnim epidemiološkim mjerama, a izgreda u Melissinoj niti u školama ostalih sugovornica, nije bilo.

– Na maturi nisam ciljala na neku veliku ocjenu, nego mi je samo bio važan prolaz. Čvrsto vjerujem da mi je i zagarantiran. Jedino što mi je bilo čudno je to da iz moje škole nije bilo puno učenika koji su pisali A razinu. A stvarno mislim da bi ju mogli svi proći s nimalo truda, zaključuje Melissa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap