Pretraga

[MATURA ’18] Otkrivamo koje je izborne, a koje obvezne predmete najviše učenika prijavilo za državnu maturu

A- A+

Do danas u podne, maturanti i ostali pristupnici mogli su odabrati obvezne i izborne predmete, koje će polagati na ljetnom roku državne mature. Samo oni koji budu imali valjano opravdanje moći će izvan ovog roka odnosno do 7.  svibnja prijaviti ispite, a kada je riječ o odjavi, to je moguće učiniti do 17. svibnja. A prema podacima koje nam je nakon današnjeg zatvaranja prijava predmeta dostavio NCVVO, najviše pristupnika prijavilo je kao izborni predmet Fiziku, dok je Hrvatski jezik A razine, obvezni predmet s najviše prijava.

U brojevima gledano Hrvatski jezik A razine, polagati za sada (s obzirom da odjave traju do 17. svibnja, sve do tada izmjene su moguće nap. a.) namjerava 23.014 maturanata i ostalih pristupnika.

Hrvatski i Matematiku prijavilo više od 20.000 kandidata

Izdvojeni članak
državna matura

Promjene uvedene u čak deset predmeta koji će se pisati na maturi: Evo koje vas novosti očekuju

Osim Hrvatskog jezika A razine, obvezni predmet s najviše prijava je Matematika B razine, koju na ljetnom roku državne mature namjerava polagati 22.422 kandidata.

Engleski jezik A razine je od obveznih predmeta na trećem mjestu s 19.741 prijavom.

Navedena tri predmeta, su imali nešto više peteroznamenkasti broj prijava i na svojim drugim razinama:

Engleski B razine – 12.111 prijava

Matematika A razine – 11.863 prijave

Hrvatski jezik B razine – 10.363 prijave

Od ostalih obveznih predmeta, valja istaknuti Njemački jezik, koji je na A razini prijavilo 899 kandidata, a na B razini njih 1.142.

Fizika ima uvjerljivo najviše prijava među izbornim predmetima

Izdvojeni članak

10 razloga zašto doći na Dane otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Da su maturanti i ostali kandidati za upis na hrvatske fakultete ipak shvatili kretanja na tržištu rada te preporuke za upis STEM studija, potvrđuje činjenica kako ih je čak 9.188 prijavilo Fiziku, čime je ovo daleko najprijavljivaniji predmet za ljetni rok državne mature.

Slijedi ga Biologija, koju prema sadašnjim podacima namjerava polagati 6.884 pristupnika. Na trećem mjestu je tradicionalno zadnjih nekoliko godina PiG, koji je ovoga puta prijavilo 6.294 kandidata.

Ljestvicu pet predmeta s najviše prijava čine još Psihologija sa zbilja velikih 5.119 prijava (4.251 prijava prošle godine) te Kemija koju je prijavilo 4.459 kandidata odnosno njih 600-njak više u odnosu na lani (3.839 u 2017.)

Kompletne podatke, koje smo nakon zaključenja prijava dobili od NCVVO-a, a koji osim ovogodišnjih privremenih informacija, sadrže i one iz 2017. godine, pogledajte u dokumetnu ispod.

[scribd id=371598613 key=key-e39ir6DbXBYcd4lACXtA mode=scroll]