Pretraga

[Matura ’19] Na maturi iz Fizike po novom zabranjena dva pomagala: Uvedene izmjene i u sadržaj koji se mora naučiti

A- A+

Na državnoj maturi Fizika je izborni predmet kojeg posljednjih par godina odabire najveći broj studenata. Lani je taj predmet pisalo 8.381 maturanata, a za ovu su godine učinjene manje preinake u ispitnom katalogu. Zabranjena su njime dva pomagala koja su učenici do sada smjeli koristiti, a došlo je i do izmjena u sadržajima koje pristupnik treba usvojiti ili moći učiniti da bi ostvario željeni rezultat u ispitu.

foto: pixabay

Ispit državne mature iz Fizike ovogodišnji će maturanti koji odaberu taj predmet pisati već prvih dana  ljetnog roka – 7. lipnja 2019. u 9 sati. Ispitom iz Fizike provjerava se dostignuta razina znanja i kompetencija u području mehanike, termodinamike, elektromagnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike.

Kutomjer i šestar – zabranjeni!

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

U ispitnom katalogu iz Fizike za ovu školsku godinu došlo je do manjih preinaka. Maturanti na ispitu više neće smjeti koristiti kutomjer i šestar, pomagala koja su od ove godine zabranjena i na Matematici.

Uz to došlo je i do izmjena u obrazovnim ishodima, odnosno u opisima onoga što pristupnik treba usvojiti ili moći učiniti da bi ostvario željeni rezultat u ispitu. Opširne opise onoga što se za Fiziku treba naučiti možete pronaći u tablicama ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu teksta, od 14. stranice, u stupcu ‘Što sve podrazumijeva ovaj obrazovni ishod?’.

Tri sata za rješavanje 37 zadataka

Ispit iz Fizike na državnoj maturi sadrži ukupno 37 zadataka, a najviše ih je s područja mehanike i elektromagnetizma. Pitanja s tog područja čine i najveći bodovni udio, zajedno 50%, a ukupan broj bodove kojeg pristupnici mogu ostvariti je 60 bodova.

Sam ispit sastoji se od dvije ispitne cjeline – prva sadržava zadatke zatvorenoga tipa i njih je 25, a druga se sastoji od zadataka otvorenog tipa kakvih je ukupno 12. Svaki točno označen odgovor u prvoj ispitnoj cjelini donosi jedan bod, a njenim uspješnim rješavanjem pristupnik može ostvariti maksimalno 25 bodova. Uspješnim rješavanjem druge ispitne cjeline pristupnik može ostvariti maksimalno 35 bodova, a važno je naglasiti da točan brojčani rezultat bez postupka ili uz fizikalno pogrešan postupak neće donositi bodove.

Ispit iz Fizike traje ukupno 180 minuta bez stanke.

Literatura za pripremu ispita iz Fizike su svi udžbenici propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svima koji odaberu ovaj predmet na maturi savjetuje se da dobro prouče područja ispitivanja, primjere zadataka te se pripremaju, između ostaloga, rješavajući provedene ispite.

Važno je naglasiti da se od pristupnika očekuje da je tijekom školovanja imao priliku sudjelovati u demonstracijskim pokusima i elementarnim mjerenjima. Poznavanje pokusa neće se provjeravati, ali iz NCVVO-a naglašavaju da će se u pojedinim zadatcima provjeravati kompetencije koje se stječu eksperimentalnim radom, npr. obrada i tumačenje rezultata mjerenja, razumijevanje značenja pogreške mjerenja, kontrola varijabla.

Kalkulator koji se (ne)smije koristiti na Fizici

Tijekom ispita dopušteno je upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific koje smije imati: eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka log x), trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan).
Džepno računalo ne smije imati mogućnost: bežičnoga povezivanja s drugim uređajem, upotrebe memorijske kartice, simboličkoga računanja – programiranja, grafičkoga rješavanja (npr., u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH), deriviranja i integriranja.

Prošle godine došlo do propusta prilikom objave rješenja

Izdvojeni članak

‘Ako Bog da, bit će dva’: Zadatak s bananom unio pravu pomutnju među maturante koji su pisali Fiziku

Prošlogodišnje maturante lani je razljutilo potajno mijenjanje točnih rješenja, odnosno, ključeva za odgovore na Fizici. U prvotno objavljenoj verziji rješenja pogrešni su odgovori bili označeni kao ispravni, a nakon što su se maturanti požalili NCVVO je bez ikakve obavijesti zamijenio dokumente s odgovorima. Naknadno su se pokušali opravdati time da je riječ o privremenim ključevima za odgovore.

Čak 27,5% onih koji su lani pisali Fiziku palo je taj predmet, dok je njih 10% dobilo odličan. Valja naglasiti i da je 40 pristupnika taj predmet prošle godine riješilo bez greške.

– Meni osobno je Fizika jedna od lakših matura. Prvenstveno, tri sata su i više nego dovoljna za riješiti ispit. Odmah je manji presing čim znaš da stvarno imaš dosta vremena da polagano prolaziš zadatke i da ostaviš dovoljno vremena za one koji ti nisu odmah na prvu najjasniji. Makar, ako napišeš predviđenu formulu dobit ćeš koji bod, kazala nam je nakon ispita prošlogodišnja maturantica Lucija, a koji su zadatak izdvojili kao najzahtjevniji provjerite ovdje.

Prošle je godine prag prolaznosti na Fizici iznosio 30%. Pragove za ostale ocjene možete vidjeti u tablici koja slijedi.

Za bolju pripremu, na ovoj poveznici možete riješiti kvizove s pitanjima koja su se pojavljivala prethodnih godina na ispitima iz Fizike, a u dokumentu koji slijedi detaljnije proučite ovogodišnji ispitni katalog i ono što vas očekuje. Najsvježije novosti vezane uz ovogodišnju maturu pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Više o maturi 2019. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’19] Težak posao pred maturantima koji će pisati Geografiju: Imaju dva sata da riješe čak 92 pitanja

[Matura ’19] Doznajte što vas očekuje i kako se pripremiti za Engleski: Velika izmjena na tom ispitu ipak odgođena

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

[MATURA ’19] Objavljena većina ispitnih kataloga, a fali ih još dva: Ovo su važne izmjene koje vas očekuju

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži