Pretraga

[Matura ’19] Od ove godine zabranjena polovina pribora koja se do sada koristila na Likovnom

A- A+

Likovna umjetnost na državnoj maturi podjednako je popularna kao i Povijest, a prošle godine pisalo oko tisuću kandidata. Predmet je to čije je polaganje uvjet za upis nekolicine fakulteta, poput Grafičkog, Arhitektonskog i pojedinih smjerova Tekstilno-tehnološkog. U odnosu na prošlu godinu iz ispitnog kataloga Likovne umjetnosti izbačen je dio pribora koji se na maturi iz tog predmeta smije koristiti.

Likovna umjetnost na državnoj maturi izborni je predmet, a ovogodišnji maturanti taj ispit pišu 11. lipnja 2019. u 9 sati. Ovim ispitom ispituju se sadržaji iz svjetske i nacionalne likovne umjetnosti, odnosno poznavanje i razumijevanje arhitekture i urbanizma, slikarstva i kiparstva te ostalih grana likovne umjetnosti od pretpovijesti do suvremenoga doba, stoji u katalogu za ovu godinu.

Dva sata za 47 zadataka

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

Ispit mature iz Likovnog sastoji se od dviju ispitnih cjelina, a sadržaji su podijeljeni u pet područja ispitivanja: temeljni sadržaji likovne umjetnosti; likovna umjetnost od pretpovijesti do romanike; likovna umjetnost od romanike do 20. stoljeća; likovna umjetnost 20. stoljeća; dizajn, fotografija i film.

Matura iz Likovnog ima 47 zadataka, a piše se 120 minuta. Prva ispitna cjelina traje 70 minuta, a druga, analiza likovnoga primjera, traje 50 minuta. Najviši broj bodova koji pristupnik može postići u ispitu je 100.

Za ovu godinu došlo je do izmjene pribora koji se smije koristiti na maturi iz Likovnog. Tijekom pisanja obaju dijelova ispita iz Likovne umjetnosti dopušteno je upotrebljavati kemijsku olovku plave ili crne boje, ravnalo i flomastere. Olovka, gumica, trokut i šestar od 2019. su zabranjeni.

Priprema za ispit

Literaturu za pripremu ispita iz Likovne umjetnosti čine svi udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju. Popis obrazovnih ishoda za svako područje ispitivanja pristupniku može služiti za provjeru usvojenoga znanja. Dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će
pomoći pristupniku da uspješno riješi zadatke u ispitu.Pristupniku se savjetuje:
• proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka
• rješavanje oglednih ispita.

Lani se pojavila maturantima nepoznata djela

Kako tvrde prošlogodišnji maturanti, lani je ispit iz Likovnog bio nešto teži od onog prethodnih godina, posebice posljednji dio prve ispitne knjižice.

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

– Ne mogu tvrditi da sam se s ikojim od navedenih primjera susreo na redovnoj nastavi. Bilo je očekivanih pitanja poput toga da se odredi razdoblje nastanka djela, ali i onih malo neobičnijih kao npr. od kojeg je materijala izrađen prikazan stolac i u kojem je stoljeću nastao. Što sam se ja osobno iznenadio, glavninu prvom dijela ispita činila su pitanja o umjetnosti 20. stoljeća, a nije se toliko jako detaljno zadiralo u ostala razdoblja, rekao nam je novogradiški maturant Matej.

Dodaje, veliku mu je zagonetku, kao i kolegama s kojima je nakon ispita porazgovarao, predstavljao drugi dio ispita mature iz Likovne umjetnosti.

– Dobili smo nekoliko fotografija novovjekovne građevine, njen tlocrt, prikaz unutrašnjosti i stubišta. Djelo je trebalo analizirati kroz nekoliko pitanja, a dio toga se bazira na dinamičnost pročelja i dekoracije stubišta. Zanimljiva, pomalo i ‘tricky’ bila su pitanja gdje bi dobili fotografiju zgrade, ili unutrašnjosti ili izvana, pa smo trebali označiti na tlocrtu gdje je fotografija snimljena, kaže Matej.

Inače, prošle je godine prag prolaznosti na likovnom iznosio 30%, a pragove ostalih ocjena možete vidjeti u tablici u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Likovne umjetnosti možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Na instagramu nas možete zapratiti putem stranice drzavna.matura.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download