Pretraga

[Matura ’21] Ako umjesto Engleskog na maturi odaberete Njemački, ovo vas očekuje na ispitu

A- A+

Nešto više od 1.300 maturanata, najčešća ocjena na osnovnoj razini bila je trojka, a na višoj trojka i četvorka. Ispitni katalog za ovu godinu nije se mijenjao, što znači da maturanti i dalje biraju Njemački kao obvezni strani jezik ili izborni predmet. Sam ispit sastoji se od tri dijela i može se pisati na dvije razine – višoj i osnovnoj.

Foto. Unsplash

Prema kalendaru NCVVO-a, ispit državne mature iz Njemačkog jezika učenici će pisati 14. lipnja 2021. Ispit iz ovog predmeta sastoji se od tri cjeline: čitanje, pisanje i slušanje. Za svaku od cjelina u ispitnom su katalogu navedeni savjeti za pripremu, a katalog možete vidjeti pri dnu ovog teksta.

Osnovna razina ispita

Na osnovnoj razini ispit iz njemačkog pisat će se najviše 130 minuta i na njemu se maksimalno može ostvariti 65 bodova. Za rješavanje ispitne cjeline čitanja i pisanja maturanti imaju ukupno 100 minuta i one se provode odvojeno od ispitne cjeline slušanja, koja traje maksimalno 30 minuta.

Od pristupnika se u cjelini pisanje očekuje da može napisati niz jednostavnih izraza i rečenica povezanih jednostavnim veznicima, te smisleno povezanim rečenicama pisati o svakodnevnim pojavnostima iz svojega okruženja. Kandidati koji se odluče za B razinu Njemačkog trebat će napisati kratki tekst u obliku osobnog pisma ili elektroničke pošte, duljine od 60 do 80 riječi.

Cjelina čitanje sastoji se od ukupno je 30 zadataka višestrukog izbora, dopunjavanja i povezivanja u cjelini čitanje. Kod rješavanja te cjeline od pristupnika se očekuje da razumiju kratke, jednostavne tekstove koji sadržavaju najučestaliji vokabular.

Na osnovnoj razini u ispitnoj cjelini slušanje od vas se očekuje da znate odredi temu teksta, glavne misli i poruke u tekstu te određene specifične informacije u tekst. Ova cjelina sastoji se od 20 zadataka višestrukog izbora i povezivanja.

Izdvojeni članak
povijest državna matura

[Matura ’21] Lani su ‘padale’ dvojke i trojke: Provjerite kako će izgledati ispit iz Povijesti

Viša razina ispita

Ispit iz Njemačkoga jezika na višoj razini traje ukupno 180 minuta i donosi najviše 85 bodova. Bodovi u svakoj od triju ispitnih cjelina čine u ukupnome rezultatu jednu trećinu, stoji tako u ispitnom katalogu.

Cjelinom pisanja ispituje sposobnost prikladnoga i točnoga izražavanja u pisanim oblicima. Esej mora biti oblikovan tako da je jezično točan i razumljiv i pritom sadržavati između 200 i 250 riječi. Važno je napomenuti kako će se on bodovati s nula bodova ako je pisan velikim tiskanim slovima ili ako je nečitko napisan.

Ispitnom cjelinom čitanje na višoj se razini ispituje se sposobnost samostalnoga čitanja s razumijevanjem. Ova ispitna cjelina sastoji se od 40 zadataka povezivanja, višestrukog izbora i dopunjavanja koji su vezani uz različite polazne tekstove.

Cjelinom slušanje ispituje se kod pristupnika sposobnost razumijevanja slušanog teksta. Maturanti koji pristupaju višoj razini moraju moći razumjeti glavne misli i opće poruke u tekstu te određene specifične informacije pojedinosti u tekstu, osnovna i implicitna značenja. Slušanje se sastoji od 25 zadataka povezivanja i višestrukog izbora.

Izdvojeni članak
matura engleski

[Matura ’21] Ispit iz Engleskog sastoji se od tri cjeline, a jedna je lani zadavala posebne muke maturantima

Dojmovi prošlogodišnje generacije

Spomenuli smo kako je prošle godine najčešća ocjena na osnovnoj razini Njemačkog bila trojka, a na višoj trojka i četvorka. Razlikovala se i prosječna postotna riješenost tog ispita, koja se na B razini kretala između 51 i 60%, dok je na A razini bila između 61 i 70%. Ipak, bodovni prag za ocjenu dovoljan bio je isti na obje razine i iznosio je 35%, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

– Osjećam se zadovoljno, dosta dobro sam napisala, esej sam rasturila, čitanje i slušanje je bilo malo teže, to jest teme su bile malo teže pa je trebalo više pažnje, rekla nam je nakon ispita iz Njemačkog prošlogodišnja maturantica Laura.

Prvi zadatak čitanja bio joj je mrvicu problematičan, no kaže da se snašla. I naša druga sugovornica, Ira, rekla je da joj je ovaj zadatak bio najteži.

Ispit je generalno bio težak, pogotovo čitanje za koje sam mislila da će biti najlakše. Jako sam se puno dvoumila i baš su bili slični odgovori, rekla nam je Ira.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Njemačkog jezika možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.52 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.