Pretraga

Matura ’24: Maturanti će ispit iz Glazbenog pisati samo 90 minuta, evo kako se dobro pripremiti

A- A+

Ako je glazba vaš život i želite upisati neki smjer na Muzičkoj akademiji, vjerojatno ćete na državnoj maturi pisati ispit iz Glazbene umjetnosti. Izborni je to predmet koji polaže mali broj maturanata, prosječno njih 70 godišnje. Svi oni već sada mogu detaljno proučiti kako će izgledati ovaj ispit, budući da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio ispitni katalog iz tog predmeta.

Ilustracija – ispitni katalog iz Glazbene umjetnosti | foto: Canva

Kao i za ostale predmete na maturi, prvi korak za pripremu ispita iz Glazbene umjetnosti je detaljno proučavanje ispitnog kataloga kojeg je NCVVO već objavio. Iz njega je vidljivo da je podijeljen u dva područja ispitivanja, a maturanti ondje mogu pronaći i primjere zadataka kakvi ih očekuju na ispitu. Prema kalendaru državne mature za 2023./2024. godinu, učenici koji kao izborni predmet prijave ispit iz Glazbenog, taj će ispit polagati 12. lipnja u popodnevnom terminu od 14 sati.

Ispituje se teorija i slušanje s razumijevanjem

U uvodnom dijelu kataloga navedeno je kako će se kod maturanata ispitati i vrednovati razina usvojenosti znanja iz osnova glazbene umjetnosti. To uključuje ‘razumijevanje njezinih interdisciplinarnih obilježja te razinu vještina analitičkoga slušanja kvalitetnih i reprezentativnih glazbenih ostvarenja različitoga podrijetla, stila i vrste.

Ispit iz Glazbenog sastoji se dviju ispitnih cjelina kojima se ispituju domene iz kurikuluma – slušanje i upoznavanje glazbe te glazba u kontekstu. U tom prvom dijelu ispita maturanti će, među ostalim, pokazati koliko dobro poznaju glazbene pojmove, vrste i oblike, glazbene stilove i pravce, hrvatsku glazbu i razvoj ove umjetnosti kroz povijest.

Kroz zadatke drugog dijela ovog ispita ispituje se vještina slušanja s razumijevanjem. Detaljnije obrazovne ishode, odnosno ono što je potrebno usvojiti kako biste uspješno riješili Glazbeni na maturi, možete proučiti od sedme stranice ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu ovog teksta.

Maturanti imaju 90 minuta da riješe 51 zadatak

Ispit iz Glazbene umjetnosti sadrži 51 zadatak i traje 90 minuta, s time da se prva cjelina sadrži 21 zadatak i piše se 20 minuta, a druga sadrži 30 zadataka i traje 70 minuta. Ukupno je na ispitu moguće ostvariti 100 bodova.

U prvoj ispitnoj cjelini pristupnicima će biti zadan 21 zadatak višestrukog izbora i povezivanja, dok se druga ispitna cjelina sastoji se od analize prvoga glazbenog primjera, analize drugoga glazbenog primjera te usporedne analize prvoga i drugoga glazbenog primjera.

– Analiza prvoga i drugoga glazbenog primjera provodi se nakon dvokratnoga slušanja tih glazbenih primjera, a usporedna analiza prvoga i drugoga glazbenog primjera nakon jednokratnoga slušanja tih glazbenih primjera, piše u ispitnom katalogu iz Glazbene umjetnosti.

Izdvojeni članak
matura katalozi_hrvatski

Matura ’24: Svi maturanti Hrvatski pišu na jednoj razini, a ispit se sastoji od triju cjelina

Kako se dobro pripremiti za ispit?

U ispitnom katalogu navedeni su i neki savjeti za pripremu ovog predmeta i to ne samo za maturante nego i za nastavnike. Naime, nastavnici trebaju dobro objasniti pristupnicima sve obrazovne ishode navedene u ovom katalogu.

– Prema tim obrazovnim ishodima trebaju se sastaviti zadatci za vježbu koji će pomoći pristupnicima da se primjenom postojećega znanja samostalno upoznaju s glazbenim djelima, savjet je nastavnicima.

Savjeti maturantima ipak su malo opširniji. Osim što je ključan korak u pripremi proučavanje literature za pripremu ispita iz Glazbene umjetnosti koju čine svi udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, trebaju se upoznati i s dodatnim digitalnim sadržajima koje su dobili uz udžbenike.

Međutim, kako to obično biva, to nije sve. Iz NCVVO-a su dodali i još nekoliko korisnih savjeta pa tako pristupnici trebaju:

  • pozorno slušati glazbene primjere različitih vrsta glazbe te otkrivati njihove sastavnice i stilska obilježja
  • uspoređivati različite glazbene primjere i otkrivati sličnosti i razlike među njima
  • opisivati glazbene sastavnice djela (npr. melodiju, dinamiku, tempo, izvođački sastav, slog, oblik, tonsku građu i sl.) upotrebom odgovarajućih glazbenih pojmova
  • povezivati pojedina stilska razdoblja s tehnikama skladanja, skladateljskim postupcima, glazbenim vrstama te istaknutim skladateljima i njihovim najznačajnijim skladbama (uključujući i predstavnike hrvatske glazbe i njihova djela)
  • prepoznati i razlikovati načine izvođenja glazbenoga djela i načine uglazbljivanja teksta
  • prepoznati i razlikovati načine bilježenja glazbe, izgled i zvuk tradicijskih glazbala, glazbala simfonijskoga orkestra i glazbala specifičnih za pojedina stilska razdoblja
  • poznavati glazbena obilježja pojedinih multimedijalnih glazbenih vrsta (npr. opere, operete, mjuzikla, baleta i sl.)
  • prepoznati i razlikovati obilježja hrvatske tradicijske glazbe i glazbi svijeta
  • prepoznati utjecaj razvoja tehnologije na glazbu tijekom povijesti

Kako smo već naveli, važno je i proučiti ispitni katalog te slušati i analizirati glazbene primjere NCVVO-a koji se nalaze ovdje, kao i  rješavati provedene ispite i usporediti svoje odgovore s objavljenim ključem za odgovore. Ispitni katalog iz Glazbene umjetnosti možete vidjeti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini, pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.