Pretraga

Matura je pred vratima: Preko 700 kandidata odjavilo najpopularniji izborni predmet

A- A+

Prijave ispita za ovogodišnji ljetni rok državne mature započele su još 1. prosinca prošle godine, a predmete su maturanti mogli birati sve do 15. veljače. Konačno, prošloga je tjedna, 14. svibnja, okončan rok za odjavu prijavljenih ispita pa su se brojke prijava po predmetima u odnosu na veljaču izmijenile.

Foto: srednja.hr

Prema brojkama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, najviše će kandidata, njih 21.697, polagati ispit više razine Hrvatskog jezika, dakle njih tristotinjak odjavilo je taj ispit. Hrvatski na B razini piše 9.805 kandidata.

Odjavljivala se A razina Matematike

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Istječe važan rok za sve koji žele upisati najpopularniji studij među maturantima

U roku za promjenu prijavljenih ispita i odjavu ispita Matematiku na A razini odjavilo je oko četiristo kandidata. Taj ispit pisat će 10.853 pristupnika, dok onaj na osnovnoj razini piše njih 21.128 i ta se brojka u roku za odjave nije značajno smanjila – tek jedanaest kandidata odjavilo je B razinu Matematike.

Konačan broj prijava kaže kako će Engleski na A razini pisati 18.459, što bi značilo da je od veljače do roka za odjavu ispit odjavilo oko tristo kandidata. Engleski na osnovnoj razini piše 11.442 kandidata i odjavilo ga je tek dvadesetak kandidata.

Fiziku odjavila 702 kandidata, Biologiju njih 740

Izdvojeni članak

Nikad stroža pravila na maturi: Od ove godine ispiti se neće smjeti pisati vlastitim olovkama

Već tradicionalno, od izbornih je predmeta na vrhu po broju prijava Fizika. Nju je do roka za prijave u veljači odabralo 8.602 pristupnika. No, 702 ih je do roka za odjavu odustalo od pisanja tog predmeta. Konačan broj prijava za ovaj predmet sada je 7.900.

Drugi predmet po popularnosti je Biologija koju će pisati 5.566 pristupnika, što znači da je od veljače taj ispit odjavilo čak 740 kandidata.

Među popularnijim izbornim predmetima ove godine su još i Politika i gospodarstvo s konačnih 5.143 prijave, Psihologija koju piše 3.876 kandidata te Kemija koju je prijavilo 3.627 pristupnika. Konačan broj prijava nakon roka za odjavu možete vidjeti u tablici koju nam je ustupio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [275.24 KB]

Podsjetimo, ispiti ljetnog roka mature počinju 3. lipnja, a studijske programe maturanti mogu birati sve do objave konačnih rezultata mature, dakle do 15. srpnja, osim ako visoko učilište nije odredilo drugi rok. Izuzetak su obično studiji za čiji se upis provode dodatne provjere, a rokove prijava tih studija kandidati mogu pronaći na web stranicama fakulteta.

_____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura.

Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.