Pretraga

Maturant koji je širio točna rješenja i govorio da su stigla iz NCVVO-a: Samo sam se šalio

A- A+

Rezultati ispita engleskog jezika službeno su se pojavili u utorak ujutro na stranicama NCVVO-a, ali su putem interneta krenuli kružiti odmah nakon ispita u petak. Mi smo ih dobili u ponedjeljak tijekom dana. Razgovarali smo s maturantom koji je širio rezultate putem društvenih mreža uz tvrdnju da su procurili iz Zagreba, a kaže da rezultate nije znao prije ispita.

Trakica na koju je zapisao točne odgovore

Izdvojeni članak

Novi problemi s engleskim: Maturanti znali rješenja prije službene objave

Velika strka digla se oko objave rješenja iz engleskog koja su se pojavila prije roka, kao i matematike o čemu je izvjestio index.hr. Rezultat je bilo gostovanje ravnateljice NCVVO-a Maje Jukić u RTL Direktu koja je rekla da je najvjerojatnije riječ o tome da su se maturanti skupili nakon ispita te došli do zaključaka koja su rješenja bila točna.

Maturant koji je širio dezinformacije promijenio je iskaz i rekao da je riječ o šali

– Pokušao sam nazvati NCVVO cijeli vikend da ih upozorim da su se rješenja pojavila odmah nakon ispita na internetu, ali se nitko nije javljao. Znam za jednog maturanta iz Medicinske škole Šibenik koji je slao rješenja nakon ispita te je rekao da bolje da ne pitam odakle mu, rekao nam je u utorak maturant čiji su podaci poznati redakciji.

Maturant iz medicinske škole Šibenik koji je širio rezultate, nakon objave našeg teksta je prijateljima govorio kako su rješenja lažna, pa da ih je zapamtio i naknadno napisao. Uspjeli smo doći s njime u kontakt da nam prokomentira što se dogodilo u petak tijekom i nakon ispita.

– Pred kraj ispita sam imao nekoliko minuta vremena te sam uzeo trakicu koja mora biti na stolu, te prepisivao svoje odgovore iz slušnog. Po sjećanju sam napisao odgovore iz osnovnog dijela jer smo taj dio morali zaklopiti. Počeo sam nakon završetka ispita dijeliti odgovore prijateljima, a kada su me ljudi pitali od kuda mi pitanja rekao sam im da su procurila iz Zagreba. Ispalo je jako loše, ali ja sam se samo šalio, rekao nam je maturant iz Medicinske i kemijske škole Šibenik čiji je identitet poznat redakciji.

screenshot: srednja.hr

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a: Povećala bi se sigurnost mature da se postupilo prema zaključcima istrage

Maturant tvrdi da je zapamtio 40 pitanja i odgovora

Dio iz osnovnog dijela sastoji se od 40 pitanja, a mnogi maturanti su izrazili bojazan da je nemoguće upamtiti toliki broj kombinacija točnih odgovora i rješenja. Također, u posljednje četiri godine nije se dogodilo da se na internetu odmah nakon ispita pojave rješenja cijelog testa od 65 pitanja uz samo četiri pogreške.

Maturant koji je širio dezinformacije, iz kako kaže šale, poslao nam je trakicu na kojoj je zapisivao rješenja 12 sati nakon što smo ga to zamolili. Nakon što je u kratkom vremenu promijenio veći broj iskaza od toga da su podaci procurili iz NCVVO-a, da je rješenja zapamtio i zapisao nakon predavanja, pa do toga da ih je zapisao na trakicu, pa naposljetku da je prvi dio od 40 pitanja zapamtio i napisao, ostaje za vidjeti što će NCVVO napraviti, premda je svoje mišljenje ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić već rekla.

– Što bi se dogodilo da je to natipkao netko tko je riješio ispit 100 posto. Bi li to bio dokaz da su rješenja procurila. Zajedno s policijom smo zaključili da se dogodilo ono što se uvijek događa. Od rješenja iz matematike koja su se pojavila, četiri odgovora nisu točna, odgovor koji se sastoji od tri dijela uopće nije naveden, a tri odgovora su netočna, rekla je Jukić.