Pretraga

Maturanti u 9 gradova izlaze na ulice: Prosvjeduje se zbog ukidanja norijade i usmenog na maturi!

A- A+

Ovih dana dvije su vijesti šokirale maturante – zbog prevelikog broja izostanaka Ministarstvo znanosti i obrazovanja ukida im norijadu. Gotovo istovremeno stigla je informacija da se na mature iz Hrvatskog i Matematike uvodi i usmeni dio ispita. Šokirani ovim vijestima, maturanti u devet hrvatskih gradova za srijedu najavljuju veliki prosvjed.

Piše: Žana Kakić

Screenshot: Facebook

Oko 40 tisuća hrvatskih maturanata revoltirano je vijestima da se ukida norijada te da se na ispite mature iz Hrvatskog i Matematike uvodi usmeni dio. Zbog svega su odlučili izaći na ulice. Kako doznajemo, za srijedu je organiziran veliki prosvjed u čak devet hrvatskih gradova: Osijeku, Vinkovcima, Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Gospiću.

‘Ne budimo ovce, izađimo na ulice’

Izdvojeni članak

Drama uoči najvažnijih ispita: Na maturu iz Hrvatskog i Matematike uveden usmeni

– Niti jedna generacija maturanata nije doživjela ovo što doživljava ovogodišnja. Ukinuli su nam norijadu, najvažniji dan u godini, a na maturu iz Hrvatskog i Matematike uvodi se usmeni. Zato ne budimo ovce – izađimo na ulice svojih gradova i izborimo se za svoja prava!!!, stoji u opisu Facebook eventa, kojeg možete pratiti na ovoj poveznici.

Podsjetimo, ovogodišnju norijadu Ministarstvo je ukinulo u dogovoru s ravnateljima škola, a zbog prevelikog broja sati izostanaka. Otkada je u Pravilniku uvedena odredba prema kojoj roditelji mogu opravdati učenicima tri uzastopna dana neograničen broj puta u godini, došlo je do ‘poplave’ izostanaka. U nekim školama brojka do ožujka premašuje 50.000 sati, a usporedbe radi, lani je za čitavu godinu prosjek izostanaka po školi bio 39.772 sata.

Gotovo istovremeno stigla je i vijest da se u ispite mature iz Hrvatskog jezika i Matematike uvode usmeni ispiti koji će trajati po pola sata. To će, smatraju u NCVVO-u i Ministarstvu, dovesti do toga da maturu polože i fakultete upisuju uistinu najkompetentniji učenici.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Sami ste si krivi: Ministarstvo je upravo objavilo da se otkazuje norijada 2019.

‘Zašto bismo svi trebali ispaštati zbog onih koji previše izostaju’

– Usmeni na maturu uvode nam dva mjeseca prije početka ispita, pa gdje to ima, to se samo u Hrvatskoj može događati. Ako su već željeli mijenjati pravilnike, to su trebali učiniti uz najavu još lani. Norijada je posebna priča, pa to je posljednji dan škole, dan koji svi pamte do kraja života. Zašto bi svi maturanti trebali ispaštati zbog onih koji stalno izostaju? Ako netko ima previše izostanaka, to se moglo riješiti na drugačiji način, primjerice, neka tog učenika pošalju na razredni ispit. Ne možemo svi ispaštati i zato pozivan sve da nam se pridruže na prosvjedu u srijedu u podne, mi krećemo na Rivi, kazala nam je organizatorica splitskog prosvjeda.

Više o ovom tekstu objavljenog 1. travnja pročitajte ovdje.

____________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.