Pretraga

Drama uoči najvažnijih ispita: Na maturu iz Hrvatskog i Matematike uveden usmeni

A- A+

Malo više od dva mjeseca prije početka mature, na snagu je stupio novi Pravilnik o provedbi državne mature. Nakon javne rasprave i pristiglih komentara, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u dogovoru s NCVVO-om odlučilo je kako će se ispit iz Hrvatskog jezika na obje razine polagati u tri dijela – esej, pisani ispit te usmeni, a Matematika u dva – pisani i usmeni ispit.

Piše: Žana Kakić

Foto: srednja.hr

Hrvatski jezik i Matematika dva su predmeta koja polaže najveći broj maturanata, a ovogodišnju generaciju očekuju najveće izmjene u povijesti državne mature – u oba predmeta uvodi se usmeni dio ispita!

Usmeni iz oba predmeta trajat će pola sata

Izdvojeni članak

Naježit ćete se kad ovo čujete: Poznatu pjesmu maturanti preradili u himnu generacije

Time se, doznajemo, želi povećati kvaliteta ispita državne mature. Ovakav će način polaganja ispita, smatraju u NCVVO-u i Ministarstvu, dovesti do toga da maturu polože i fakultete upisuju uistinu najkompetentniji učenici.

Usmene ispite iz oba predmeta provodit će posebna ispitna povjerenstva od pet članova. Prema pravilniku, četiri člana povjerenstva imenuje školski odbor škole, a jednoga školi dodjeljuje NCVVO.

Za sada je samo poznato kako će usmeni ispit po učeniku trajati pola sata. Na Hrvatskom će maturanti odgovarati na kombinaciju pitanja iz područja jezika i književnosti, a na Matematici će se na usmenom rješavati tri zadatka. Usmeni dio ispita mature u ova se dva predmeta uvodi i na višu i na osnovnu razinu.

Maturanti šokirani novinom

Izdvojeni članak

Brutalna motivacija za učenje: Najbolji hrvatski maturant dobiva 5.000 dolara

Ova vijest tek nešto više od dva mjeseca prije mature posebno je šokirala maturante.

– Jako sam ljuta jer se za maturu pripremam još od prosinca, a za ovo doznajemo tek sada, samo dva mjeseca prije početka ispita. Matura je ionako teška i stresna, posebno Matematika na višoj razini koju ja polažem, ovo nam sada zbilja nije bilo potrebno. Uz to, mislim da bi ovdje moglo biti manipulacija, jer kod usmenog ispitivanja uvijek postoji neka subjektivna nota, tako da dio ocjene ovisi i o profesoru, što znači da kriteriji nisu unificirani za svih 30 tisuća maturanata, kaže nam maturantica Ana iz III. gimnazije Zagreb.

Kaže, njen razred već razmišlja o tome da uloži žalbu NCVVO-u i Ministarstvu, kako bi se ova promjena odgodila barem do iduće godine. Imaju i podršku nekolicine profesora.

Dodatna neugodnost za ovogodišnje maturante je što je otkazana norijada, ali to za su sami krivi, a o toj temi sve možete pročitati ovdje.

Dopuna teksta, 1. travnja 2019. u 11:58

Zbog izmjena u ispitima Matematike i Hrvatskog jezika maturanti ove srijede organiziraju veliki prosvjed u devet gradova. Više o tome čitajte na poveznici.

Više o ovom tekstu objavljenog 1. travnja pročitajte ovdje.

____________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap