Pretraga

Maturanti riješili Fiziku, najpopularniji izborni predmet: ‘Morao sam uzeti predah u WC-u da smirim misli’

A- A+

Na državnoj maturi danas se pisala Fizika, najpopularniji izborni predmet kojem je pristupilo gotovo preko sedam tisuća maturanata. Oni su za rješavanje 35 zadataka imali tri sata. Kako su nam otkrili maturanti koji su pisali ovaj ispit, ovogodišnja matura bila im je neusporedivo teža i od probne i od ispita prethodnih godina. Najviše ih je mučila druga ispitna knjižica s produženim odgovorima.

Matura Fizike | foto: srednja.hr

Preko sedam tisuća maturanata danas je na maturi pisalo Fiziku, najpopularniji izborni predmet. Za zadatke otvorenog i zatvorenog tipa imali su tri sata. Maturanti s kojima smo razgovarali ispit su opisali kao težak, a probleme im je zadavala druga ispitna knjižica sa zadacima produženog odgovora.

‘Ispit mi je bio teži nego ranijih godina’

Maturantica Luka iz Klasične gimnazije u Zagrebu rekla nam je da je ispit bio ‘užasno težak’. Druga ispitna knjižica bila joj je ‘očajna’.

– Ove godine ispit je sto puta teži po meni od prijašnjih godina. Zbunjujuće je bilo treće pitanje prve knjižnice. Trebale su se odabrati točno ucrtane sile, ali je pitanje užasno neprecizno i teško za dogovoriti. Kao i sva pitanja druge knjižice, podijelila je Luka.

Za ispit se intenzivno pripremala od završetka nastave, a prije toga je također učila. Išla je i na plaćene pripreme, a planira upisati medicinu pa od izbornih još piše Kemiju u ponedjeljak. Maturantici Miji iz zagrebačke Klasične gimnazije isto je problem stvaralo treće pitanje u prvoj knjižici jer su bila zadana dva tijela i trebalo je zaokružiti sile, a nije bilo navedeno jesu li one na nekoj podlozi ili slično.

– Bilo je jako teško, pogotovo druga knjižica. Osobno mi je ispit bio teži nego ranijih godina. Išla sam na plaćene pripreme od jedanaestog mjeseca. Planiram upisati medicinu, pojasnila nam je Mia.

Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

Danas se na maturi pisala Biologija: ‘Ja nisam mogla povezati, mislim da je greška u zadatku’

Maturante zbunilo pitanje o svemiru i Suncu

Maturantici Zrinki iz Veterinarske škole Zagreb ispit je također bio poprilično zahtjevan. Učila je dugo, ali nije prošlo onako kako je planirala. Najteži dio joj je bila druga knjižica, a ova matura puno joj je teža nego prošlogodišnja.

– Bilo je pitanje otprilike što će se dogoditi sa Suncem i ponuđeni odgovori su bili – završit će kao neutronska zvijezda, eksplodirat će kao supernova i nešto kao da će završiti kao bijeli patuljak. Ja sam odgovorila za neutronsku zvijezdu, a kasnije sam na internetu pronašla da je odgovor zapravo za patuljka, a nisam to nikad ni čula, navela je Zrinka.

Zrinka je išla na plaćene pripreme, a uz obvezne predmete još piše i Kemiju. Planira upisati Stomatološki fakultet u Zagrebu ili Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Izdvojeni članak
matura PiG

Maturantica prepisivala na maturi iz Politike i gospodarstva: ‘Bila je izbačena u 30. minuti ispita’

‘Mislim da će rezultati svima biti puno lošiji u odnosu na prošlu godinu’

Lorna iz zagrebačke V. gimnazije rekla nam je kako je matura Biologije bila jako slična probnoj maturi, dok je Fizika bilo drugačija i teža. Ispit joj je bio zahtjevan i nije imala dovoljno vremena.

– Svi su u ispitnoj prostoriji pisali do zadnje minute. Teža je zasigurno prva knjižica i tip pitanja je dosta promijenjen. U usporedbi s prijašnjim maturama smatram da je ovo jedna od težih u rangu s 2020. ljetnim rokom jer je jako puno zadataka za koje treba dosta vremena te se dosta trebaju raspisati zadaci kako bi se moglo dobiti rješenje, objasnila je Lorna.

Najteži zadatak bio joj je s teorijom o svemiru i Suncu. Išla je na plaćene pripreme i u školi ima tri sata Fizike tjedno pa smatra da joj je to olakšalo pripremanje.

– Ali sam u razgovoru s kolegama iz razreda shvatila kako nam je svima bilo jako teško i da ovo nismo očekivali. Nitko čak nije ni otišao na WC koliko smo svi bili usredotočeni na test. Želim upisati stomatologiju pa mi je ova matura bila dosta bitna, ali mislim da će rezultati svima biti puno lošiji u odnosu na prošlu godinu, navela je Lorna.

Izdvojeni članak

Maturanti su danas pisali Geografiju: Za neke zadatke bilo je potrebno znanje iz logike i matematike

‘Morao sam uzeti predah u WC-u da smirim misli’

Josipu iz Gimnazije Fran Galović u Koprivnici ispit je bio sličan probnoj maturi, ali teži. Smatra da su prijašnji rokovi bili dosta lakši jer se ove godine zahtijevalo puno razmišljanja na kompleksnim zadacima, a vremena je bilo premalo.

– Bilo je dosta stresno, stiska s vremenom se za to pobrinula i morao sam uzeti predah u WC-u da smirim misli. Prva knjižica, iako je bilo nekoliko težih konceptualnih zadataka, bila je lakša od druge. U drugoj su bili vrlo složeni zadatci. Bilo je jako puno manipulacija formulama i pravljenja izvoda. Najzahtjevnije je bilo provjeriti ima li moje rješenje smisla kad bi ga se teorijski interpretiralo, bilo je puno varijabli za uzeti u obzir i čovjek se lako da zbuniti, objasnio nam je Josip.

U njegovoj školi, rekao nam je, nije bilo incidenata. Jedna djevojka završila je ispit nakon 45 minuta dok su se drugi, spomenuo je Josip, ‘borili malo dulje’. Za ispit se pripremao od travnja i nije išao na plaćene pripreme.

– Kolege i ja tješimo se da ako je nama bilo teško, bilo je i drugima pa se nadamo čim boljim ocjenama. Planiram studirati kemiju na PMF-u u Zagrebu, imam izravan upis jer sam ove godine bio drugi na državnom natjecanju iz Kemije pa mi nije toliki stres oko rezultata mature, naveo je Josip.

Izdvojeni članak
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Izašla rješenja A i B razine Engleskog: Provjerite na koliko ste pitanja točno odgovorili

‘Par njih se došaptavalo, ali su ih profesori opomenuli’

Maturantu Mati iz Tehničke škole Zadar ispit je bio srednje težak, ali teži nego što je očekivao. I njemu je druga ispitna knjižica bila puno teža u odnosu na prvu, a ovogodišnji ispit definitivno mu je puno teži od probne mature i ranijih rokova.

– Nisam nikako mogao riješiti zadatak s grijačem gdje se tražila njegova duljina, a također mi je bio zbunjujuć zadatak sa sabirnom lećom. Na ta pitanja nisam uspio odgovoriti, ali sam napisao formule kako bi mi barem nešto bodovali. Jedna osoba je u učionicu ušla u zadnjoj minuti par njih se došaptavalo, ali su ih profesori opomenuli, istaknuo je Mate.

Za ispit se pripremao pola godine jer je Fiziku imao samo dvije godine u srednjoj školi. Nije išao na plaćene pripreme, a planira upisati Fakultet elektronike i računarstva (FER). Maturant Valerio također planira upisati FER u Zagrebu, a za razliku od Mate pohađao je plaćene pripreme. Njemu je pak prva knjižica bila malo teža od druge.

Izdvojeni članak
povijest državna matura 2022

Matura iz Povijesti do sada najlakša: ‘Bila su pitanja iz opće kulture i s lakim primjerima teksta’

‘Ovaj ispit dva do tri puta teži nego prošle godine’

– Još sam u stanju šoka jer je test bio vrlo zahtjevan. Nijedna knjižica nije bila laka, ali mislim da je prva ispitna bila za mrvicu teža. Mislim da smo se mi svi nadali nekom ispitu sličnom probnoj maturi, ali mogu reći da stvarno nije bilo nikakve povezanosti s njome, kazao nam je Valerio.

Za ispit se pripremao od veljače. Budući da pohađa srednju školu u BiH maturu je pisao u Slavonskom Brodu gdje nije bilo nikakvih incidenata. Ivan iz Slavonskog Broda smatra da je bilo laganih dijelova, ali i jako kompliciranih, pogotovo u drugoj ispitnoj knjižici.

– Ovaj ispit u odnosu na prošlogodišnju maturu bio je dva do tri puta teži sigurno. Najteže pitanje mi je bilo u prvom dijelu nešto kao ‘Imamo plin tlaka p u čaši te ispustimo 1/4 mase plina, a temperatura se termički udvostruči. Koliki je p2?’, zaključio je Ivan koji je plaćene pripreme pohađao od veljače, a intenzivno se pripremao tri tjedna prije mature.

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature Fizike?


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr