Pretraga

NCVVO je izdao pravila za provedbu mature: Pogledajte koji se prijestupi najstrože kažnjavaju

A- A+

Kao svake godine i uoči ovogodišnje državne mature Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izdao je Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature. Njime je, između ostaloga, propisano kako izgleda sama provedba ispita i postupci uoči i nakon ispita  te izgled učionice u kojoj se ispit piše.

NCVVO
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

NCVVO je objavio nova Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature, a ona usklađena s prošle godine donesenim Pravilnikom o državnoj maturi, te izvanredno ove godine, epidemiološkim uputama HZJZ-a.

Na obaveznim ispitima učenici će dobiti uputu koje zadatke ne rješavaju

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Stigle nove upute za maturu, a pao i dogovor oko plaća u školama: Evo što se još danas dogodilo u obrazovanju

U odnosu na prošlu godinu nekoliko je manjih izmjena. U Pravilima je tako naglašeno da učenik koji s uspjehom želi položiti ispit iz Hrvatskog jezika A i B razine mora biti prisutan na oba dijela ispita – i testu i eseju. Napomena je uvedena jer od ove godine učenici ne moraju zadovoljiti minimalni prag na svakom od dijelova ispita iz Hrvatskog, ali, dakle, ne postoji mogućnost nedolaska na neki od ta dva dijela ispita.

Druga od većih novosti koje vrijede za ovu godinu je procedura uoči ispita obaveznih predmeta iz čijih je kataloga uklonjeno gradivo drugog polugodišta. Kako su ispiti bili gotovi prije donošenja te odluke prije početka ispita dežurni će nastavnici pročitati zadatke koje učenici ne moraju rješavati te ih zapisati na ploču.

– Ti se zadaci neće vrednovati, a način bodovanja prilagodit će se predviđenom broju bodova za ispit, piše u Pravilima NCVVO-a.

Novost za ovu godinu je i da zbog epidemiološke situacije učenici donose vlastitu kemijsku olovku na ispit i flomastere na ispit iz Likovne umjetnosti. Ako neki učenik nema kemijsku olovku, dobiva ju od nastavnika iz pričuve te ju treba ponijeti sa sobom.

Također, u odnosu na prošlu godinu dežurni nastavnici na hodniku imaju novo zaduženje, a to je da osim praćenja događaja na hodniku moraju provjeravati sanitarne prostorije nakon što su ih koristili učenici koji su izašli s ispita. Podsjetimo, prije dvije godine zabilježena su dva slučaja varanja na državnoj maturi uz pomoć tehnologije, a jednu od učenica profesor je otkrio kada je otišla na toalet jer joj se kamera koju je nosila u blizini prsiju pregrijala, pa je se u toaletu pokušala riješiti.

Što sve učenici smiju imati na stolu?

Izdvojeni članak

Ravnatelj se dirljivom porukom oprostio od maturanata: ‘Čak i spremačicama nedostaju vaši papirići’

Ostatak pravila za provedbu ispita isti je kao i prethodnih godina. Tako učenici u ispitnoj prostoriji moraju sjediti udaljeni najmanje jedan metar u svim smjerovima, ako drugačije nije predviđeno u uputama HZJZ-a. Podsjetimo, u trenutno važećim uputama HZJZ-a stoji kako je poželjan razmak od dva metra.

U ispitnoj prostoriji, kao i do sada, osim stolica i stola za učenike te stola za nastavnike, mora biti opremljena i: stolom za odlaganje osobnih stvari koje učenici ne smiju imati sa sobom tijekom ispita, sat koji je vidljiv svima, ploča za bilježenje vremena početka i završetka ispita te pričuvni pribor za pisanje ispita.

Učenik sa sobom na ispit mora ponijeti osobnu iskaznicu, a na stolu smije imati još i pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom bočicu s vodom u prozirnoj ambalaži bez naljepnice te ispitne materijale.

Nedozvoljena ponašanja

Izdvojeni članak

Evo u kojoj su županiji i u kojem gradu učenici lani najbolje riješili obvezne ispite mature

Strogo je zabranjeno u blizini radnog mjesta imati mobitel ili druge elektroničke audio i vizualne uređaje, poput pametnog sata ili naočale.

– U slučaju posjedovanja takvih uređaja, pristupniku se izriče mjera poništavanja svi položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tom ispitnom roku, stoji u Pravilima NCVVO-a.

Dodatno, pravila NCVVO-a nalažu i da nastavnici promatraju učenike tijekom pisanja te da u slučaju sumnje na posjedovanje nedozvoljenog uređaja učenika na trenutak mogu izvesti iz ispitne prostorije te provjeriti ima li kod sebe nedozvoljeni uređaj.

Podsjetimo ovom prilikom i kako se tom najstrožom kaznom poništavanja položenih ispita i zabrane polaganja ostalih ispita u tom roku kažnjava se i predavanje uratka drugog pristupnika, nedozvoljeno posjedovanje ispitnih materijala te zamjena identiteta pristupnika, stoji to u Pravilniku o polaganju državne mature donesenom lani (ispod teksta).

Nedozvoljena ponašanja na ispitu jesu i: nepridržavanje uputa dežurnoga nastavnika, upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test, nepridržavanje uputa o uporabi propisanoga pribora, osvrtanje, razgovaranje odnosno sporazumijevanje, ometanje tijeka ispita, narušavanje tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom ili na neki drugi način koji omogućava identifikaciju te prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja. Prema Pravilniku o polaganju državne mature, pri prvome primijećenom od spomenutih nedozvoljenih ponašanja učenik najprije dobiva opomenu, a ako ponovi takvo ponašanje ispit se prekida i poništava.

Podsjetimo, ispiti državne mature ove se godine pišu u dva bloka – obavezni započinju 8. lipnja i traju do 24. lipnja, a izborni se pišu od 25. lipnja do 3. srpnja. Kalendar možete vidjeti ovdje.

Nova pravila NCVVO-a možete vidjeti u nastavku, a za bolje snalaženje ispod se nalazi i dopuna Pravilnika o polaganju državne mature kojeg je Ministarstvo donijelo lani.

*Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu. 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.90 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.48 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.