Pretraga

Netočno ste ispravili grešku u ispitu mature? Pitali smo NCVVO hoće li vam bodovati takve zadatke

A- A+

Izuzevši onih na natjecanjima, niti jedan ispit s kojim su se učenici do sada susretali nema toliko strogo kontrolirana pravila pisanja kao ispiti državne mature. Jedno od pravila koje moraju poštivati ono je o načinu ispravka pogrešnog odgovora, kako na eseju tako i na listu za odgovore. Nekoliko maturanata javilo nam se s pitanjima kakve su posljedice ako su na pogrešan način unijeli ispravak pa smo to isto pitali Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Ako ispravljate pogrešku u eseju na nastavi grešku obično stavljate u zagradu i prekrižite ju. Na eseju državne mature to nije dovoljno, pa uz zagradu maturanti moraju dodati i svoj skraćeni potpis. Nakon eseja koji se pisao u srijedu te ovoga petka, više maturanata javilo nam se s pitanjem kakve su posljedice ako su uz pogrešku zaboravili dodati svoj paraf.

Izdvojeni članak

Stigla rješenja B razine Hrvatskog, provjerite koliko zadataka ste točno riješili

Iz NCVVO-a napominju kako je svim pristupnicima na trećoj stranici ispita prikazano kako treba napraviti korekciju i od njih se očekuje da se te upute pridržavaju.

– Ako korekcija nije napravljena prema uputama tada se mora pričekati ocjenjivanje i dogovor ocjenjivačke skupine o postupanju u pojedinim situacijama što će ovisiti o evidentnosti pristupnikove namjere kao i o broju takvih slučajeva u ispitu, odgovaraju iz NCVVO-a na naše pitanje kakve su posljedice za maturante koji su uz ispravak pogreške u eseju zaboravili dodati skraćeni potpis.

Osim na eseju, nekolicina maturanata pogrešno je ispravljala greške na testu, točnije listu za odgovore. Prema uputi, potrebno je zacrniti prvi odgovor, zatim znakom ‘X’ obilježiti kvadratić uz odgovor kojeg maturant smatra točnim te potom pored ‘kućica’ prepisati slovo točnog odgovora i dodati svoj skraćeni potpis.

Što je s onima koji su zaboravili prepisati slovo pod kojim se nalazi točan odgovor, ili se nisu potpisali?

– Listovi za odgovore očitavaju se optičkim čitačem a svaka takva situacija mora se obraditi ručno. Također će ovisiti o evidentnosti pristupnikove namjere kao i o ukupnom broju takvih pogrešaka. Ukoliko neće biti velik broj takvih pogrešaka i ako će ih se stići obraditi ručno, nastojat će se učiniti tako i prihvatiti odgovor i bez parafa, kažu nam iz NCVVO-a.

Podsjetimo, ovoga petka maturanti su pisali esej na B razini, a njihove dojmove možete pročitati na poveznici. Također, objavljena su i rješenja testa iz književnosti i jezika na B razini, koji se pisao u utorak, a točne odgovore možete vidjeti ovdje.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.