Pretraga

Njemački na maturi: Keine probleme mit Essay, ali bilo ih je sa zadacima

A- A+

Izborni predmet na državnoj maturi iz Njemačkoga jezika prijavilo je ukupno 2,451 kandidata. Razinu A prijavilo je ukupno 1094 kandidata, od toga najviše gimnazijalaca, dok je osnovnu razinu prijavilo 263 kandidata više. Današnjom provjerom iz Njemačkoga jezika, ispiti državne mature lagano se privode kraju. Donosimo vam dojmove maturanata s kojima smo pričali nakon provedenog ispita na višoj razini. 

Ispit na višoj razini koji se pisao danas u 9 ujutro bio je usklađen s nastvanim planom i programom za gimnazijske smjerove, a u 180 minuta provjeravalo se znanje Njemačkog iz čitanja, pisanja i slušanja. 

Premalo vremena za težak ispit čitanja

Ivona Majstorović iz virovitičke gimnazije Petra Preradovića rekla nam je kako joj ispit nije bio pretjerano ni lagan ni težak. Obzirom na to da joj je Njemački drugi strani jezik, ne može se požaliti na težinu gradiva koje se traži. 

– Pa s obzirom da sam ja Njemački učila kao drugi strani jezik, a išla sam na višu razinu, zapravo nije bilo toliko ni teško, ali ni lagano previše. Nemam toliko širok vokabular kao oni koji su ga učili kao prvi strani jezik. Ispit čitanja mi je bio zapravo najteži od ta tri dijela mature, pogotovo prvi zadatak jer je bilo dosta riječi s kojima se nisam susretala kroz svoje školovanje, ali iz konteksta se dalo zaključiti o čemu se radi. Sve u svemu, zadovoljna sam, otkriva Ivona koja planira upisati upravo Njemački i Engleski jezik na Filozofskom fakultetu. 

S njom se slaže i kolega iz škole Marin Djak koji nam priznaje da se nije pretjerano pripremao za današnji ispit, ali kaže da je dovoljno bilo ono što su radili na pripremama u školi. 

– Bilo je lakših i težih zadataka. Uglavnom prihvatljivo. Čitanje je dakle bilo dosta teško pogotovo odmah prvi zadatak koji ne samo da ga se ne bi ni na Hrvatski moglo nekak napraviti, već ima tu i riječi koje su pomalo čudne, ali vjerujem da su maturanti to nekako uspijeli riješiti, kaže nam Marin. 

I dok nam Marin tvrdi kako je vremena bilo i previše, Ana-Marija Hercigonja iz Hotelijersko turističke škole u Zaboku tvrdi da je za ispitnu cjelinu čitanja vremena nedostajalo. Laura Čanaki iz Graditeljsko prirodoslovno i rudarske škole iz Varaždina također smatra kako je vrijeme bilo problem. 

– Pisala sam višu razinu i nije bila toliko teška kak sam ja očekivala da bude. Najzahtjevnije je bilo čitanje jer je za taj dio bilo premalo vremena,tekstovi su dosta zahtjevni bili pa ih je trebalo par puta pročitati i malo razmišljati nad njima, priznaje Laura koja se nada trojci. 

Esej obasjao obraz maturantima na višoj razini

I dok je ispit čitanja svima zadao ozbiljne probleme zbog svoje težine, esej je svima odlično sjeo. 

– Najlakši dio je bio esej,tema iz svakodnevnog života,materijala za pisanje je bilo, tako da s tim nije bilo problema slušanje isto dosta lako,meni je najviše problema kod slušanja zadao zadnji zadatak,al opet dalo se riješiti, kaže Laura.

I Ana-Marija se slaže kako je esej bio najlakši dio ispita, a dotakla se i problema slušnog dijela ispita. 

Što se tiče eseja tema je bila okej i dalo se napisati 200 riječi dobrog teksta, a slušanje je isto bilo komplicirano jer je osoba snimana na cd-u odredene tekstove prebrzo čitala, objašnjava Ana-Marija koja se nada četvorci iako je odlična iz Njemačkoga. 

I preostala dva sugovornika, Ivona i Marin zadovoljni su temom eseja iz svakodnevnoga života, no Ivona se boji hoće li njen esej zadovoljiti ocjenjivače prilikom donošenja konačne ocjene.