Pretraga

Objavljeni rezultati državne mature u jesenskom roku, počinje rok za prigovor na ocjenu

A- A+

Oko 5.450 maturanata na jesenskom roku mature pisalo je barem jedan ispit državne mature. Prijevremene rezultate ispita Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je u podne, a istog trenutka počeo je teći i rok za ulaganje prigovora na ocjenu ispita.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Ove srijede objavljeni su prijevremeni rezultati ispita državne mature u jesenskom roku. Istoga trenutka počeo je teći rok za prigovor na ocjenu, koji završava 11. rujna. Konačne rezultate mature pristupnici će dobiti 16. rujna, a obično do tada mogu mijenjati liste prioriteta studijskih programa, odnosno s njih uklanjati i dodavati studije. Izuzetak su studiji koji su odredili raniji rok prijave, a to su obično oni koji provode neki oblik prijemnog testiranja.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Oko 1.600 maturanata danas je pisalo Hrvatski: ‘Prvo sam zvala mater da joj javim je l’ prošlo sve kako treba’

Važno je studijske programe poredati tako da se studij kojeg učenici najviše žele upisati postavi na vrh liste prioriteta. S liste je potrebno obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa. Naime, dodjelom upisnog broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. U suprotnom mu visoko učilište ima pravo zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine.

Maturanti koji smatraju da su na neki način zakinuti prilikom ocjenjivanja ispita državne mature, od podneva imaju 48 sati za ulaganje prigovora na ocjenu. NCVVO je objavio postupak ulaganja prigovora:

  •  rok za ulaganje prigovora na ocjenu je do petka, 11. rujna u 12:00 sati, a u prigovoru mora biti naznačeno na koji se zadatak odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost
  • prigovor se može rješavati samo ako je upisan u sustav
  • redovnim učenicima prigovor u sustav upisuje ispitni koordinator kojemu možete prigovor uputiti i elektroničkim putem
  • ostali pristupnici prigovor mogu upisati sami na svojoj stranici pod poveznicom Moji prigovori
  • pristupnik koji nije zadovoljan odlukom Centra može u roku od jednoga dana od dana donošenja odluke podnijet prigovor na odluku Centra  povjerenstvu za praćenje državne mature koje donosi konačnu odluku. Takav se prigovor podnosi elektroničkim putem na adresu [email protected]

Napomenimo kako su i za jesenski rok mature važeći pragovi prolaznosti određeni ljetos, a možete ih pronaći OVDJE.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.