Pretraga

Oko 8.700 kandidata pisalo B razinu Hrvatskog, ostali zbunjeni: ‘Pola odgovora je bilo pod a i c’

A- A+

Ovoga se četvrtka pisao prvi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti. Osim više razine, pisala se i osnovna, odnosno B razina, kojoj je pristupilo oko 8.700 maturanata. Evo kakvi su dojmovi.

hrvatski jezik esej državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Ovoga je četvrtka oko 8.700 maturanata pristupilo B razini mature iz Hrvatskog. Pisao se prvi dio ispita, test iz jezika i književnosti, a svoje su nam dojmove nakon pisanja otkrili maturanti Petar, Ivan, Danijel Simon.

– Ukupni dojam je da sam izašao zbunjeniji iz učionice nego što sam ušao. Iskreno, ne mogu izdvojiti koji mi je dio bio najteži, a pitanja se osobno ni ne sjećam, rekao je Petar iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića u Sinju.

Izdvojeni članak

Maturante na Hrvatskom (A) posebno zabavio jedan zadatak: ‘Kakva j****a tjestenina, šta sam ja Špiček?!’

‘Zbunjoza na max’

Ivan je, naime, za ispit učio iz starijih matura, a pohađao je i pripreme u školi. Nerazumljivih, odnosno ‘tricky’ riječi nije bilo, a prolaz očekuje, ali nije u potpunosti siguran.

– Pola odgovora bilo je pod A i C. Zbunjoza na max. Ako prođem, planiram na sveučilište u Dubrovnik, hotelijerstvo i gastronomija, zaključuje Petar.

Svoje nam je dojmove dao i Ivan, maturant iz srednje škole Otočac, koji kaže da je očekivao raznovrsno gradivo, što je na koncu i – dobio.

– Od najtežih zadataka izdvojio bih većinu iz II. ispitne cjeline, u njima je bilo najviše dvojbe. Bilo je ponešto zadataka i s prijašnje mature, vezano za jezik. U zadatku je bilo potrebno odabrati rečenicu u kojoj je podcrtana riječ bila ispravno napisana, a zadatak je identičan s ljetnog roka mature 2020./2021, objašnjava Ivan.

Bilo je ipak ‘tricky’ riječi

Vremena za rješavanje, napominje Ivan, bilo je i više nego dovoljno, jer je cijeli test riješio u 45 minuta – ‘pravo školski’. No, za razliku od Petra, maturant iz Otočca kaže da je bilo nekih nepoznatih riječi, pogotovo u književnosti.

– Većina tih riječi mi je bila poznata, pa ih se ne bojim pretjerano. Ostao je još esej kojeg me je, iskreno, najviše strah i matematika u ponedjeljak, rekao je Ivan koji bi htio da se na eseju pojavi ‘Zločin i kazna’.

Danijel iz medicinske škole Osijek, kaže da mu je ispit bio poprilično težak, jer nije puno proveo vremena pripremajući se.

– U tjednu prije mature, rješavao sam prethodne ispite i prolazio sam kroz različite skripte. Najteži zadaci su mi bili oni s polaznim tekstovima, jer su bili zahtjevni i puno sam vremena potrošio na njihovo rješavanje, kaže Danijel.

Izdvojeni članak
vrata

Kakav peh: Maturantica ostala zaključana u stanu, nije uspjela stići na maturu iz Hrvatskog

‘Puno toga ovisi o eseju’

Ostali su zadaci, napominje, bili slični onima s prošlih matura. Danijelu je nedostajalo vremena zbog polaznih tekstova, a kako kaže, na to su se žalili i ostali učenici.

– Očekujem pozitivnu ocjenu, ako ne i više. Puno toga ovisi o eseju koji pišemo sutra. Na eseju, što se mene tiče, može biti što god, samo ne želim pjesme, rekao je Danijel.

Maturant iz medicinske škole Pula, Simon, kaže da mu ispit nije bio težak. S prijašnjih matura se ponovilo pitanje o prvom hrvatskom rječniku, koje se i inače često pojavljuje.

– Za pripremu ispita, uglavnom sam čitao skripte koje nam je dala naša profesorica iz hrvatskog, koja nas je ujedno i jako dobro pripremila za maturu. Vremena je bilo taman, a nerazumnih riječi nije bilo. Očekujem ocjenu tri ili četiri, zaključuje Simon.

Dojmove s više razine možete pročitati ovdje.

U petak je na rasporedu esej iz Hrvatskog, a popis djela za esej u 2022. možete vidjeti OVDJE. Treba napomenuti i da se na eseju mogu pojaviti i djela izvan popisa, a zašto je tomu tako, objasnila je na našoj videokonferenciji Brucoš 101 Natalija Ćurković iz NCVVO-a. Odgovor poslušajte u videu:

 

Sudjelujte u anketi:

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Hrvatskog?

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.