Pretraga

Ovogodišnji maturanti najlošiji u povijesti državne mature: Nikad više jedinica na ključnim predmetima

A- A+

Protekle srijede točno u podne objavljeni su rezultati državne mature, kao i pragovi prolaznosti za sve ispite koje su maturanti pisali. Prema prvim i još neslužbenim informacijama, ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature. Oko 8.800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je dva ključna ispita – Hrvatski jezik i Matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1.278 učenika s nedovoljnom ocjenom.

Foto: srednja

Preko 34 tisuće kandidata prijavilo je na ovogodišnjem ljetnom roku ispite državne mature, a svi oni rezultate i pragove prolaznosti za svaki predmet doznali su u srijedu. Od ukupne brojke pristupnika, nešto više od 12 tisuća učenici su gimnazija za koje je državna matura obavezna, a njih preko 16 tisuća završilo je prethodno strukovnu školu.

Tek malo više od polovice strukovnjaka položilo A razinu Matematike

Izdvojeni članak

Pogledajte sve pragove prolaznosti za ispite državne mature u 2019.

Prema podacima koje je u srijedu objavio Jutarnji list, rezultati ovogodišnjeg ljetnog mature poražavajući su! Prema neslužbenim informacijama, oko 8.800 učenika palo je dva ključna ispita – Hrvatski jezik i Matematiku, što je za 1.278 više nego lani.

Od strukovnjaka koji su pisali Matematiku na višoj razini, taj ispit položilo je njih samo 58%, a od onih koji su pisali osnovnu 71%.  Prolaznost gimnazijalaca na obje razine Matematike iznosila je 79%.

Pad obaveznog predmeta na državnoj maturi za gimnazijalce znači da nisu završili srednjoškolsko obrazovanje. Matematiku više razine je palo oko 650 gimnazijalaca, što je porast za oko 370 učenika u odnosu na lani. Prema prvim, neslužbenim podacima, ispit osnovne razine Matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca, u odnosu na 75 lanjskih, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, prag prolaznosti na Matematici obje razine ostao je isti kao i prošle godine i iznosi svega 25%. S druge strane, prag za peticu iznosio je na obje razine 85%, a prema neslužbenim podacima koje je Jutarnji objavio, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine Matematike, odnosno njih 372 iz B razine.

Ravnateljica NCVVO-a Katavić: ‘Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku’

– Konkretne podatke ne možemo reći jer čekamo konačnu objavu rezultata. Činjenica je da je matura ponovno pokazala vrlo nisku razinu postignuća učenika, koju je već detektiralo PISA istraživanje. Naši su učenici na vrlo niskoj razini iz čitalačkih, matematičkih i prirodoslovnih sposobnosti. Taj glas mora se čuti, moramo pomoći našim učenicima. Za ovo smo svi odgovorni, kazala je za Jutarnji list ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić.

Izdvojeni članak

Nižu se reakcije maturanata na rezultate mature: Zbog jednog boda pala obavezni predmet

Zabrinjavajućim smatra i činjenicu da se povećava broj učenika koji ne zadovoljavanju razinu najnižih postignuća ili su na razini ocjene dva i tri.

– Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku, već politiku u cjelini, kazala je Katavić za Jutarnji.

Iz NCVVO-a tvrde i da problem loših rezultata leži u ocjenama iz srednje škole: visok broj učenika na ispit matematike na maturi izašao je s peticama iz srednje škole, a vrlo nizak postotak njih tu je ocjenu ponovio na ispitu mature.

Podsjetimo, slično je jučer za srednja.hr rezultate mature prokomentirala i ministrica Blaženka Divjak.

– Ono što je vrlo indikativno je da postoje vrlo velike razlike između ocjena na Državnoj maturi i ocjena tijekom školske godine. To ukazuje i na nužnost jasnih kriterija u ocjenjivanju i vrednovanju što je jedan od ciljeva koji se uvode u sve škole od jeseni i koje donosi Škola za život, kazala nam je  Divjak.

Napomenula je i kako će trebati razmisliti o broju sati iz Matematike i Hrvatskog jezika koji se slušaju u školama te da je ‘Hrvatska je na samom dnu u EU po broju sati provedenih u školi’.

Podsjetimo za kraj, u tijeku je rok za prigovore na rezultate mature, koje maturanti mogu uložiti do 12. srpnja u podne, odnosno 48 sati od objave rezultata. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja u 12 sati, a sve do 15:59 istoga dana maturanti mogu brisati i dodavati studijske programe na svoje liste prioriteta u sustavu Postani student.

 

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.