Pretraga

Nižu se reakcije maturanata na rezultate mature: Zbog jednog boda pala obavezni predmet

A- A+

Točno u podne preko 30 tisuća kandidata koji su na ljetnom roku pristupili ispitima državne mature doznalo je rezultate tih ispita. Istovremeno je počeo istjecati 48-satni rok za slanje prigovora na rezultate, tijekom popodnevnih sati Središnji prijavni ured objavit će i privremene rang-liste upisa na studijske programe. I dok očekuju podatak o tome koji su na upisnoj listi željenog faksa, petero maturanata komentiralo nam je svoje rezultate ispita mature.

Foto: srednja.hr

Nižu se reakcije maturanata na rezultate državne mature. I dok su neki presretni zbog izvanrednih ocjena, a drugi slave tek prolaz na maturi, treći su shvatili da će kroz iste stresove morati prolaziti i najesen.

Maturantici nedostajao jedan bod do dvojke iz Hrvatskog

Izdvojeni članak

Pogledajte sve pragove prolaznosti za ispite državne mature u 2019.

Na jesenski rok izaći će i Sabine, maturantica SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača. Višu razinu Hrvatskog jezika nije uspjela položiti, nedostajao joj je jedan bod, dok je Engleski napisala za ocjenu dobar, a Matematiku za dovoljan.

– Rezultati su dobri po meni, samo mi je žao što Hrvatski nisam prošla. Roditeljima još nisam javila zato što radim. Javila sam frendicama s kojima sam to i prokomentirala odmah. Smatram da su pragovi prolaznost realni i dobri, jedino me muči što vidim da mi doslovno fali jedan bod iz Hrvatskog za prolaz, nisam sigurna bi li se isplatilo žaliti se ili ne, no što je tu je, kaže Sabine koja zbog rezultata iz Hrvatskog trenutno može upisati samo novinarstvo na VERN-u, ali ne i prioritetni studij Mediji i kultura društva u Dubrovniku.

Dražena iz Elektrotehničke škole Split iznenadila je trojka iz Informatike, budući da je prošle godine bio drugi na državnom natjecanju iz tog predmeta. Iz Hrvatskog i Engleskog dobio je isto trojku, a iz više razine Matematike dovoljan.

– Rezultati su očekivani, s obzirom koliko sam učio – odlični. Svojima sam odmah prenio radosnu vijest, mislili su da ću pasti. Koliko vidim, pragovi su ostali relativno isti, zar ne? Prag na Matematici je 25%, ne znam koliko sam relevantan u osudi takvog praga jer mi bodovi ne ovise za upis, ali vidim da su moji iz razreda čak OK s njima, veli Dražen koji je poprilično opušten jer na željeni FESB ima izravan upis baš zbog spomenutog rezultata na državnom natjecanju iz informatike.

‘Pragovi prolaznosti dobro su postavljeni’

Izdvojeni članak

Objavljeni rezultati državne mature, a sada kreće rok za prigovore

Razloga za sreću nakon uvida u rezultate mature zasigurno ima maturant Teo iz Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju. Teo je dobio peticu iz Matematike na osnovnoj razini, četvorke na višim razinama ispita iz Hrvatskog i Engleskog te istu ocjenu iz izbornog predmeta Politika i gospodarstvo.

– Ocjene su očekivane, jedino sam mislio da će Engleski biti lošiji nego što jest jer sam na testu bio posebno nekoncentriran. Rezultatima sam jako zadovoljan, a i roditelji su. Zapravo im je još važnije da upadam na željeni faks, nego sami rezultati, baš kao što je i meni. Smatram da su pragovi prolaznosti dobro postavljeni te da bi takvi i trebali ostati, prokomentirao je ovaj Senjski maturant.

Na svoj prvi izbor prema trenutnoj situaciji ‘upala’ je i maturantica Nikol iz Upravne škole Zagreb, zbog čega ne krije svoje oduševljenje. Nikol će upisati smjer teološko-religijske znanosti na Katoličko bogoslovnom fakultetu.

– Pisala sam Matematiku – to je dovoljan, Hrvatski tri, Engleski trojka, Vjeronauk vrlo dobar i Filozofija trojka. Jako sam zadovoljna rezultatima i mislila sam da će biti puno gori, iskreno. Nisam još pogledala sve pragove, ali koliko sam vidjela smatram da su uredu i za mene je to očekivana granica. Samo bih još htjela dodati da se zahvaljujem svima u svojoj Upravnoj školi što su nam pomagali i pripremali nas i ohrabrivali u iščekivanju rezultata mature, kazala nam je presretna Nikol.

Iz tri od četiri predmeta dobila odličan

Izdvojeni članak
NCVVO

Provjerite kako podnosite prigovor na rezultate odnosno ocjene na državnoj maturi

Sada već bivša učenica Gimnazije Karlovac, maturantica Tea, na maturi je, blago rečeno – rasturila!

– Pisala sam Hrvatski i Engleski na A razini, Matematiku na B razini i Španjolski jezik kao izborni predmet. Rezultatima sam više nego zadovoljna, iz svega sam dobila ocjenu odličan, osim iz Matematike koju sam napisala za ocjenu dobar. Svi dijele moje zadovoljstvo, pogotovo što se Matematike tiče jer je to bio predmet s kojim nisam bila nimalo zadovoljna kada sam ga napisala na maturi. Pragovi su, koliko sam uspjela vidjeti, slični kao i prošle godine. Jedino me čudi da se prag na Matematici nije još više spustio s obzirom na to da je na razini Hrvatske dosta loše napisana, bar po informacijama ostalih maturanata, ispričala nam je Tea.

I ona kao i nekolicina naših ostalih sugovornika ima dodatan razlog za sreću – upisat će se na prvi izbor s liste studija, a to su Anglistika i Španjolski jezik i književnost na Filozofskom u Zagrebu.

Napomenimo za kraj kako je u tijeku 48-satni rok za slanje prigovora, a konačni će rezultati mature biti objavljeni 15. srpnja, do kada maturanti mogu brisati i dodavati studijske programe na svoje liste prioriteta. Ovogodišnje pragove prolaznosti možete vidjeti na poveznici.

 

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap