Pretraga

Problemi zbog promjena na maturi: Subotom nemamo bus do škole, a mogla bi nam i propasti maturalna

A- A+

Dobar dio prvog polugodišta, točnije 36 radnih dana, u školama je trajao štrajk zaposlenika. Zbog nadoknade izgubljenih nastavnih dana tijekom štrajka skraćeni su zimski i proljetni odmor, a u brojnim školama i produljena nastavna godina, koja za maturante traje najdulje do 29. svibnja. Došlo je i do značajnih izmjena u kalendaru ispita državne mature, a jedna od njih je i pomicanje eseja iz Hrvatskog. Pisat će se on u tijeku nastavne godine, u subotu, 16. svibnja, dok se test iz Hrvatskog piše također u subotu, ali 13. lipnja. To će nekim razredima značajno pomrsiti račune. Naime, u pojedinim gradovima subotom nema autobusa do škole, a razred iz naše današnje priče za tu istu subotu kada se piše esej organizirao je maturalnu zabavu.

Foto: srednja.hr

Ovoga ponedjeljka objavili smo priču o tome kako su tri maturantice iz Čakovca pokrenule peticiju, a nakon što je Ministarstvo obrazovanja izdalo suglasnost za promjenom kalendara mature. Esej iz Hrvatskog piše se prije završetka nastavne godine, a svojom peticijom učenice traže da se, upravo zato što su brojne škole u zaostatku s gradivom, skrati popis djela za esej. Zbog zaostajanja s gradivom, zahtijevaju i da se učenicima dodjeli bod za zadatke koji se odnose na materiju drugog polugodišta četvrtog razreda.

Nema autobusa subotama

Izdvojeni članak

Dio učenika ogorčen, pokrenuli peticiju zbog pomicanja termina eseja: Traže dodatne izmjene na maturi

No, zaostatak u gradivu nije jedini problem s kojim se maturanti susreću zbog pomicanja eseja na raniji termin. Oba dijela ispita iz Hrvatskog pišu subotama, ali u različite dane (esej 16. svibnja, test 13. lipnja), što je nezgodno za učenike putnike, jer u mnogim mjestima subotama nije organiziran javni prijevoz do škola.

Uz to, za petak 15. svibnja, dan prije pisanja eseja, i za subotu 16. svibnja, na sam dan pisanja tog dijela ispita neki su već organizirali maturalne zabave.

Oba navedena problema snašla su jedan razred Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske.

– Pomicanje eseja na svibanj smatramo nepotrebnim, zbog neobrađenog gradiva i samog pritiska završetka škole. Kao škola čiji veliki broj učenika živi u okolnim mjestima i nema mogućnost javnog prijevoza subotom, termin mature nas dovodi do pitanja kako uopće doći u Makarsku na polaganje eseja iz Hrvatskog. Prijevoz, možda neshvaćen kao važna stvar, stvara problem na relacijama od 7 do 45 km, kaže nam učenica Ana.

Na dan pisanja eseja već prethodno organizrali maturalnu

Izdvojeni članak

Izmijenjen kalendar mature: Esej iz Hrvatskog se piše u svibnju i to subotom, prvi tjedan lipnja nema ispita

I dok su neki već u komentarima prethodno spomenute peticije maturanata kazali kako su na dan prije eseja već organizirali maturalnu zabavu i to ističu kao razlog potpisivanja peticije, Anin razred ima sličan problem. Oni su, naime, maturalnu organizirali na isti dan kada se piše esej, 16. svibnja!

– Uz prijevoz koji sam u prethodnom pitanju spomenula, problem pravi i podudaranje s datumom maturalne večeri. Pomicanje datuma maturalne nije moguće, jer je već od listopada rezerviran hotel, bend, fotograf, itd. Akontacije su uplaćene. U slučaju da sve što smo zakazali probamo odgoditi, 99,99% je sigurno da ćemo ostati bez hotela, a kamo li benda za maturalnu večer. Tako bi se upropastila najiščekivanija večer svakog srednjoškolca, kaže nam maturantica.

Dodaje, proteklih dana kroz razgovore učenici bezuspješno pokušavaju doći do odgovora na pitanje koja je svrha pisanja mature prije završetka nastavne godine.

– Već par dana pokušavamo shvatiti, ali ne ide, kako se matura može pisati prije završetka nastave dok nekolicina maturanata još uvijek nije sigurna hoće li uopće proći razred. Uz dužno poštovanje prema profesorima i svim prosvjetnim radnicima, maturu u svibnju možemo shvatiti jedino kao ‘odmazdu’ nad učenicima i negativnu posljedicu štrajka, zaključuje učenica.

Podsjetimo, osim pomicanja termina eseja iz Hrvatskog i izmjene da se u prvom tjednu lipnja ne pišu ispiti, promijenjeni su i drugi datumi u kalendaru. I drugi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti, također se piše subotom, 13. lipnja. Od predmeta s većim brojem prijava, promijenjen je i termin pisanja Engleskog jezika – taj ispit polagat će se 26. lipnja. Ispitu iz Matematike nije mijenjan termin, on se piše posljednjeg dana ljetnog roka, 29. lipnja. Sve izmjene u ovogodišnjem kalendaru mature možete vidjeti na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.