Pretraga

Pokušajte riješiti zadatke koji su maturantima na maturi zadali najviše muke

A- A+

Ljetni rok ovogodišnje mature pratili smo svakodnevno. Nakon što su izašla rješenja svih ispita u našem sustavu kvizova objavili smo velik broj zadataka s mature, a sada smo izdvojili zadatke s nekih od većih ispita mature za koje su nam maturanti rekli da su im bili teški ili problematični.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Nakon ispita državne mature pristupnike smo bili pitali za komentare na ispit. Neki od njih izdvojili su nam neka od pitanja koja su ih mučila, a mi smo ih, između ostalih, uvrstili u naš sustav kvizova nakon što su izašla rješenja svakog od ispita.

Primjerice, na ispitu iz Hrvatskog mnoge je zbunilo pitanje kako se ispravno piše riječ koja se tvori dodavanjem prefiksoida ‘eko’.

Uz to, u ispitu se našlo i pitanje vezano uz književni ludizam koje je mnogim maturantima stvorilo probleme jer su mislili da je to pitanje vezano za drugo polugodište, ali u NCVVO-u su objasnili da to baš i nije tako. Više čitajte na linku.

S Matematike izdvajamo dva zadatka koja su maturanti spominjali, a koja je potom riješio i Toni Milun.

– Upao mi je o u oko zadatak s četiri broja s devet znamenki, od kojih se prva dva i zadnja množe, a njihovi rezultati oduzimaju. Fora je u tome što u tekstu zadatka piše da kalkulatori krivo izračunaju taj zadatak, rekao nam je Renato nakon ispita Matemtike.

Radi se o sljedećem pitanju:

Pogledajte kako je Toni Milun riješio taj zadatak:

Na obje razine Matematike pojavio se zadatak s koracima koji je također stvarao probleme:


Toni Milun pojasnio je kako se rješava i ovaj zadatak:

S mature iz Fizike izdvajamo sljedeći zadatak:

Iako su maturanti uglavnom bili zadovoljni nakon ispita iz Psihologije, jedan maturant rekao nam je da mu je najteži zadatak bio vezan za poveznicu biheviorizma i stresa. Radi se o sljedećem pitanju:

Biologija je bila drugi najpopularniji izborni predmet na ovogodišnjoj državnoj maturi, a taj ispit pisalo je oko 4.900 pristupnika. Nekima od njih, s kojima smo razgovarali, probleme je stvaralo pitanje vezano uz zmiju i njen odnos prema jajima.